Po vseh težavah Pungertarja dobra forma pravi mali čudež

Smučarski skakalec Matjaž Pungertar, slovenski junak Nižjega Tagila, ostaja na trdnih tleh.

Objavljeno
15. december 2014 20.11
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Kot da bi slutil, da je pred njim najuspešnejši konec tedna v svetovnem pokalu, je Matjaž Pungertar po 13. mestu v Lillehammerju izjavil, da se je z dvema dobrima skokoma sposoben zavihteti še višje. In res; že na naslednjem prizorišču se je prvič prebil med deseterico – in to dvakrat, potem ko je tekmi v Nižjem Tagilu končal na 7. in 6. mestu.

»Čeprav sem pričakoval, da mi bo v Rusiji malce lažje zaradi nekoliko okrnjene konkurence (od najboljših so manjkali Čeh Roman Koudelka, Švicar Simon Ammann ter Japonca Noriaki Kasai in Daiki Ito – op. p.) , si vseeno nisem upal pomisliti na to, da se bo zame izteklo tako dobro. Upam, da bom vrhunske občutke, ki sem jih začel zbirati že v Lillehammerju, zadržal čim dlje in jih prenesel tudi na prihajajoče tekme,« si je zaželel slovenski junak preizkušenj pod Uralom, kjer se je počutil precej bolje kot, denimo, pred debelim letom dni na prireditvi za veliko nagrado FIS.

Že zavoljo številnih gledalcev (v soboto so jih našteli 12.000, v nedeljo pa le nekaj manj), ki so – kot je omenil Pungertar – pripravili presenetljivo dobro navijaško vzdušje. »Lepo je bilo tudi zaradi snega, ki ga je tam kar precej. Da imajo res že nekaj časa pravo zimo, je izdajalo tudi zamrznjeno jezero, po katerem smo tekli in opazovali ribiče, kako lovijo skozi led,« je zaupal 24-letnik iz Vrhpolja pri Kamniku, ki je tudi sam že od malih nog navdušen ribič in se – kadar se mu le ponudi priložnost – s prijatelji z veseljem odpravi na vodo. Za sprostitev pa predvsem poleti, ko ima na voljo več časa, zelo rad pomaga tudi svojemu dekletu Neži pri fotografiranju porok itn.

Kar zadeva tokratni Nižnji Tagil, je imel pripombe le zoper neokusno hrano, tako da minuli konec tedna ni dal prav veliko v usta. »No, morda je tako še bolje, saj skakalci ne smemo prav veliko jesti,« je član SSK Mengeš pristavil v smehu, do katerega pa mu še v začetku novembra na pripravah v Oberstdorfu ni bilo. »Zaradi slabega počutja dva dni nisem mogel trenirati in sem samo ležal v hiški ob skakalnici, nadvse mučna pa je bila tudi vožnja domov. Takoj po vrnitvi sem se odpravil k zdravnikom, ki pa niso ničesar odkrili. Čeprav sem jemal različna zdravila, mi ta niso pomagala,« je razkril Pungertar, ki je bil pet dni povsem nemočen, nakar se je začelo njegovo stanje vendarle počasi izboljševati. Zdravniki so pozneje prišli do ugotovitve, da je imel virozo, poleg tega pa naj bi se zastrupil še s hrano.


Glede na zdravstvene težave je pravi mali čudež, da se je dva tedna pozneje uvrstil v udarno slovensko ekipo in v Klingenthalu osvojil pet točk. Zdaj njegov izkupiček znaša že 101 točko in tako v skupnem seštevku deli 17. mesto z Robertom Kranjcem. »A moji cilji ostajajo nespremenjeni; še naprej se želim uvrščati med trideseterico in med njo v svetovnem pokalu ostati do konca sezone. Sem pa zdaj dobil potrditev, da lahko posežem še precej višje, če mi uspeta dva dobra skoka,« je še dejal Pungertar, ki si je v Rusiji izdatno okrepil tako potrebno samozavest.