Po začetni negotovosti je Prevcu vendarle odleglo

Smučarski skakalec Peter Prevc še tretjič v sezoni drugi, Anže Lanišek s sedmim mestom do svoje najboljše uvrstitve.

Objavljeno
12. december 2015 22.35
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Slovenski skakalni as Peter Prevc je včeraj dosegel še tretje posamične stopničke v tej sezoni in skupno jubilejne 30. v svetovnem pokalu, potem ko je na prvi tekmi v Nižjem Tagilu osvojil drugo mesto. Zaostal je le za nemškim šampionom Severinom Freundom, ki je slavil dvajseto zmago med elito.

Freund je vodil že po uvodni seriji, v kateri ga je odneslo do 132 metrov. Norvežan Daniel-Andre Tande (133 m) je na drugem mestu zaostajal za 2,1 točke, zaostanek tretjeuvrščenega Prevca (131 m) pa je znašal natanko tri točke. V finalu je nato najboljši slovenski skakalec v slabših razmerah (– 0,2) pristal pri 123 metrih, s svojim nastopom pa sprva ni bil pretirano zadovoljen. Očitno je menil, da ne bo ubranil svojega položaja iz prvega »polčasa«, zato mu je toliko bolj odleglo, ko se je na semaforju rezultatov pred njegovim imenom in priimkom izpisala št. 1.

Za njim je Tande zmogel le 118 metrov in nazadoval na šesto mesto, za svoje rojake Joachima Hauerja (133,5 m in 129,5 m), Andreasa Stjernena (123 m in 130 m) ter Johanna Andreja Forfanga (125 m in 126,5 m). Prevc je tako že pridobil eno mesto in nestrpno pogledoval proti vrhu zaletišča, kaj bo naredil Freund. A ravno pred njegovim skokom se je znova okrepil vzgornik (– 12,0), ki ga je branilec velikega kristalnega globusa izkoristil v šampionskem slogu in poletel do največje daljave tekme (134 m), s katero je le še potrdil prvo mesto. Na koncu je imel 11,5 točke naskoka pred Prevcem in 16,3 točke pred Hauerjem, ki se je prvič povzpel na oder za najboljše skakalce na svetu.

Severin Freund priznal, da je imel srečo

»Da sem dosegel že dvajset zmag, je izjemno. O tem sem še pred nekaj leti lahko zgolj sanjal,« ni skrival navdušenja 27-letni Nemec, ki je priznal, da je imel včeraj tudi vso potrebno srečo za uspeh. Da je fortuna (beri: veter) igrala pomembno vlogo, se je strinjal tudi Prevc. »V prvi seriji sem imel malce smole. A moje skakanje je na visoki ravni, zaradi česar sem zadovoljen. Ravno v takšnih razmerah potrebuješ samozavest. Moraš se zanesti na svoje sposobnosti in z boljšimi nastopi nadomestiti slabši veter,« je presodil 23-letni skakalec kranjskega Triglava, ki se je v skupnem seštevku povzpel na drugo mesto. Za vodilnim Freundom zdaj zaostaja za 41 točk.

Zelo dobro se je odrezal tudi Anže Lanišek (130,5 m in 125 m), ki se je izkazal s sedmim mestom in z njim dosegel svojo najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu. Veliki up iz SSK Mengeš, ki je na petkovem uradnem treningu navdušil s 141 metri, s katerimi je za tri metre preletel rekord velike skakalnice v Nižjem Tagilu, je tako za dvanajst mest izboljšal svoj dosežek iz Lillehammerja. »Skakal sem kar dobro, morda sem pogrešal še malce več žara,« je po največjem uspehu doslej omenil 19-letni Domžalčan. Preostali trije Slovenci so se od tekme poslovili že po uvodni seriji: Robert Kranjec (113,5 m) je zasedel 36. mesto, Jurij Tepeš (106,5 m) in Anže Semenič (104 m) pa sta bila vidno nezadovoljna s 46. oziroma 47. mestom. »Popravne izpite« bodo imeli na današnji drugi preizkušnji, za katero bodo zelo luč prižgali ob 15. uri.

Zmaga in rekord Avstrijke, Slovenke za pričakovanji

Med ženskami je zmago slavila izkušena Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, ki je s skokoma, dolgima 92,5 in 97 metrov, kar je nov rekord srednje naprave v Nižjem Tagilu, za natanko štiri točke ugnala favorizirano Japonko Saro Takanaši (95 m in 90 m). Uspeh 32-letne Štajerke, ki je slavila enajsto zmago v svetovnem pokalu, je s tretjim mestom dopolnila Eva Pinkelnig (89,5 m in 96,5 m).

Slovenke so tokrat zaostale za svojimi pričakovanji in sposobnostmi. Najboljša je bila znova Maja Vtič (91,5 m in 84,5 m), sijajna drugouvrščena izpred tedna v Lillehammerju, ki je včeraj zasedla 14. mesto. Toda po uvodni seriji, ko je bila osma, ji je kazalo še bistveno bolje. Podobno velja tudi za Emo Klinec (91,5 m in 85 m), ki je s petega mesta zdrsnila na šestnajsto.

Dve mesti za njo je pristala Špela Rogelj (88,5 m in 87,5 m), do točk pa sta se dokopali tudi Katja Požun (87,5 m in 85 m) in Urša Bogataj (88 m in 77,5 m), ki sta preizkušnjo končali na 25. oziroma 30. mestu. V Nižjem Tagilu bo danes še ena tekma, začela pa se bo po kvalifikacijah ob 12. uri.