Podkoren ima spet domači magnet – Žana in Štefana

Hadalin sezono za svetovni pokal končal s prvim časom finala, Kranjec peti veleslalomist na štartni lestvici WCSL.

Objavljeno
04. marec 2018 21.48
Žan Kranjec, pokal Vitranc Kranjska Gora 3.3.2018 [žan kranjec,smučar]
Mojca Finc
Mojca Finc
Kranjska Gora – Čeprav si na 57. Pokalu Vitranc član veleslalomske elitne sedmerice Žan Kranjec ni prismučal želenih stopničk, se je rezultatska krivulja slovenske reprezentance na podkorenskih tekmah obrnila močno navzgor. Vodičan se po petem mestu odpravlja na finale zime na Švedsko. Štefana Hadalina, ki je končal sezono za svetovni pokal z uvrstitvijo kariere, bil je trinajsti v slalomu, pa čakajo tekme nižje ravni.

Enajst let je minilo, odkar je slovensko smučanje imelo več kot enega tekmovalca z veleslalomskimi točkami na domači tekmi. Prejšnji konec tedna sta si jih prismučala tako Kranjec kot Hadalin, ki je bil 27. Kranjec, ki je v tej zimi napredoval do premiernih stopničk v svetovnem pokalu, na olimpijskih igrah pa pristal tik pod zmagovalnim odrom, je pred domačimi navijači sicer meril na stopničke, a se mu ni izšlo. Na prvi progi si je delil tretje mesto s Francozom Alexisom Pinturaultom, v finalu pa je pokvaril uvrstitev.

Ne očita si veliko

»Peto mesto je super rezultat. Lepo bi bilo sicer stopiti na stopničke pred domačimi navijači, res sem si jih želel, ampak hkrati moram ostati vztrajen. Za stopničke pač potrebuješ dva odlična nastopa, jaz pa z drugim sploh nisem zadovoljen, precej mi je manjkalo do najboljše trojice. Ne očitam si veliko. Priznam, za tako uvrstitev sem bil na kakšni drugi tekmi bolj vesel. Redko se zgodi, da s tako slabim nastopom, kot je bil moj finalni, narediš tak vrhunski rezultat. Tudi to je potrditev, da sem zelo dober smučar,« je ocenil prvi smučar med slovenskimi reprezentanti v tej zimi in dodal, da je od sebe pričakoval veliko. »Na prvi progi je bil pristop pravi, na drugi pa se nisem sprostil, kot znam. Največja razlika se je naredila v glavi,« je pojasnil, kje se je zataknilo.

Med elitno sedmerico je še napredoval, po kranjskogorski tekmi je že peti veleslalomist sveta na štartni lestvici WCSL. Kako blizu oziroma daleč je najboljša trojka Hirscher-Kristoffersen-Pinturault? »Hirscher se včasih zdi zelo daleč, druga dva pa ne. Vem, da ju lahko premagam. Sploh Pinturault je blizu. Težko pa rečem, kdaj ga bom premagal,« je ocenil 25-letnik, ki bo čez dva tedna na finalu sezone v Åreju spet iskal vrhunski rezultat.

Prevzel vodstvo, opravil nalogo

Tudi njegov mlajši kolega Hadalin je v tej zimi napredoval v osnovni smučarski disciplini. Osvojil je premierne točke v karieri. V Kranjski Gori je bil finalist z najvišjo štartno številko (55). Tudi to kaže, da ima velik potencial. »Glede na visoko štartno številko je bila moja veleslalomska sezona solidna,« je črto pod zanj končano sezono za svetovni pokal potegnil 22-letni Vrhničan.

Precej manj je zadovoljen s prikazanim v slalomu. Vso sezono je iskal prave nastavitve in jih ni našel, vmes mu jo je zagodla še izgorelost. A kot kaže, se mu je pred domačimi navijači sestavilo, njegov zadnji nastop v tej sezoni je lepa spodbuda za nadaljnje delo, imel je prvi čas slalomskega finala. »Vedel sem, da sta oba tekmeca, ki sta štartala pred menoj, dobra slalomista. Pa tudi občutek na progi je bil dober. Dejal sem si, če prevzamem vodstvo, sem svojo nalogo opravil,« je Hadalin, 28. na prvi progi, po številnih težavah v slalomu, s katerimi se je soočal skozi vso zimo, zvenel zadovoljno.

Zaveda se, da ima še veliko prostora za napredek pri opremi. »To je moja prva sezona na novem materialu, učim se še, dobivam nove informacije, veliko stvarem se moram prilagoditi,« je povedal sogovornik in dodal, da svojega najboljšega nastopa še ni pokazal. »Vem, zakaj nisem zadovoljen v slalomu, verjamem, da bomo v prihodnosti naredili več za to in bo naslednja sezona boljša,« je izjavil najboljši slovenski slalomist, za katerega so bile to šele druge točke v njegovi paradni disciplini v olimpijski zimi.

Morda superveleslalom

Velika spodbuda so bili za oba fanta – vsi drugi slovenski predstavniki na Vitrancu so bodisi odstopili bodisi bili prepočasni za finale – glasni navijači. Hadalin ima svojo zvesto skupino podpornikov, prepoznavno po rumenih trakovih, Kranjčevi so odeti v rdeče. »Navijači so dodatna motivacija. Zadovoljstvo pa je še večje, ko te množica pričaka po dobrem nastopu,« je razmišljal Hadalin.

Kranjec je bil ponosen, da so se gledalci zbrali v tako velikem številu tudi zaradi njegovih vrhunskih predstav. »Povsem drugačno vzdušje je, kot če so prazne tribune. Upam, da jih bo vsako leto več,« si je zaželel veleslalomist, ki sezono končuje brez slalomskih točk. Tudi on se sooča z izzivom visoke štartne številke. V Kranjski Gori je štartal 56.

»Razmere na progi so bile težke, najboljših občutkov nisem imel, skušal sem iztržiti, kar sem lahko. Ko so proge načete in luknjaste, imam še večje težave. Res pa je, da če si dober, ti lahko uspe preboj tudi z višjo številko,« je povedal Kranjec, ki bo v pripravah za naslednjo sezono razmišljal tudi, katero disciplino priključevati veleslalomu – morda bi se lotil tudi superveleslaloma.