Poleteti se bo dalo 253 ali 254 m daleč

Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih bo na prenovljeni letalnici bratov Gorišek v Planici.

Objavljeno
21. januar 2015 00.32
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Potem ko so tudi v prireditvenem odboru Planica 2015 dolgo trepetali, na kateri napravi bodo med 19. in 22. marcem izvedli sklepno dejanje svetovnega pokala v smučarskih skokih oziroma poletih, so na včerajšnji novinarski konferenci vendarle sporočili veselo novico. Kakor so zagotovili, bo veliki finale čez dva meseca na prenovljeni letalnici bratov Gorišek.

»Kar nekaj časa nas je bilo strah, ali bo projekt pravočasno zaključen. Zdaj dvomov ni več – Planica 2015 bo na letalnici, ki bo omogočala polete prek zdajšnjega svetovnega rekorda (246,5 m – Norvežan Johan Remen Evensen leta 2011 v Vikersundu),« je zatrdil Primož Finžgar, generalni sekretar prireditvenega odbora Planica, kjer bodo ta konec tedna – mimogrede – preizkušnje za celinski pokal v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji. Vodja tekmovanja na finalu svetovnega pokala Jelko Gros je dodal, da so po zaslugi podjetja Javna razsvetljava, podizvajalca SGP Tehnika, ki je končal v stečaju, zdaj na točki, ko bi tako rekoč že lahko izpeljali preizkušnje.

Betonska dela na zaletišču so zaključili ravno včeraj, prav tako so že postavili streho nad ogrevalnim objektom, trenerska tribuna pa je še v gradnji. »Zdaj smo v fazi postavljanja ograj, vsa (obrtniška) dela pa bodo pravočasno dokončana. Začeli smo že proizvajati tudi umetni sneg, želimo ga imeti po celotni napravi, da ga bomo imeli dovolj v primeru kakšne odjuge, kajti naravni sneg izpuhti štirikrat hitreje kot umetni,« je pojasnil direktor Zavoda za šport Planica.

Na vprašanje, kako daleč bo mogoče na prenovljeni napravi poleteti čez dva meseca, je odvrnil, da je zdajšnja letalnica v primerjavi s tisto pred prenovo večja za deset do dvanajst metrov. »Kaj to dejansko pomeni, je v tem trenutku težko oceniti, še vedno pa bo treba imeti za ekstremne daljave tudi ustrezne razmere. Izsiljevati polete prek 230 metrov ob vzvratnem vetru, kakršen bo, denimo, pihal na petkovi popoldanski tekmi (20. marca), je enako želji, da bi nekoga namerno poškodoval,« je razložil Gros.

Povsem drugačna zgodba pa je ob vzgorniku, tako značilnem za dopoldanski čas ob koncu zime v dolini pod Poncami. »Ob idealnih razmerah z vetrom v prsi s hitrostjo okrog 1 m/s, pravim skakalcem in ustrezno dolžino naleta lahko seveda pade nov svetovni rekord. Ocenjujem, da bi se dalo – če bi se seveda izšli vsi dejavniki – varno pristati in obstati na nogah pri 253 ali celo 254 metrih,« je presodil direktor Zavoda za šport Planica in zanikal možnost, da bi se po prenovljeni letalnici bratov Gorišek (na preizkusu v sredo, 18. marca) prvi spustil kateri od domačih uveljavljenih asov, kot je bil to pred dvema tednoma primer na Kulmu, na katerem je ta čast doletela avstrijskega zvezdnika Gregorja Schlierenzauerja. To vlogo bodo dodelili enemu od naših skakalcev, ki opravljajo »poklic« predtekmovalca (Jaka Rus, Rožle Žagar ...).

Proračun letošnjega finala bo podoben tistim iz prejšnjih let (okrog 1,8 milijona evrov), prihodke pa načrtujejo od pokroviteljev, televizijskih pravic in vstopnic, ki so v predprodaji občutno cenejše. Namesto 29 evrov, kolikor bodo za odrasle stale na dan tekmovanja, s čimer so – mimogrede – še za štiri evre dražje kot na Kulmu, je zdaj njihova cena 23 €. Računajo, da bodo na ta način lažje obvladovali prometne tokove in število gledalcev, ki jih dosti več kot 30.000 v enem dnevu dolina pod Poncami ne more sprejeti ...