Ponovitve bi bila neizmerno vesela

Besničanka Vesna Fabjan se vrača na prizorišče edinega uspeha prejšnje zime.

Objavljeno
10. december 2015 21.35
Vesna Fabjan, tek na smučeh, Avstrija, Dachstein, 07.Oktober2014
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Na odprtju prenovljenega planiškega nordijskega centra naj bi bili v ospredju športniki, a so danes na njihovo mesto stopili politiki in funkcionarji. Ne skakalcev ne tekačev pač ta čas ni v Sloveniji, slednji so včeraj le prispeli na naslednjo postajo svetovnega pokala v Davosu, od katere se nadejajo boljše bere kot v Skandinaviji. Vesna Fabjan jo je glede na svoj šprinterski pedigre že pred mesecem uvrstila med svoje pomembne postaje sezone.

Besničanko je pri tem vodil tekmovalni spored, saj bo v Švici prvič v tej zimi na sporedu šprint v drsalnem koraku, ki ji je lani prinesel olimpijski bron v Sočiju. Med poskusom vračanja v svetovno elito po januarski operaciji se nadeja, da bo prav v tej disciplini najprej doživela potrditev, da je dosegla staro formo, sploh ker bo čez en mesec pred podoben izziv postavljena na domačih smučinah v Planici. Uvod v Skandinaviji ji ni bil pisan na kožo, še pred tednom je potrdila, da bo v Davosu pričakovala več, vendar zdaj preprosto ne ve, do kam lahko meri. Del reprezentance je imel namreč po vrnitvi z Norveške med tednom manjšo krizo, tekačice so se spopadle z utrujenostjo, pri nekaterih se je pojavila tudi slabša krvna slika, in tudi Fabjanova v minulih dneh ni ravno vriskala od navdušenja.

»Najbolj bi si seveda želela, da bi s severa lahko odpotovali naravnost v Davos in da bi se lahko v miru pripravila, a okoliščine so pač zahtevale drugačno pot. Zadnje dni sem imela precej obveznosti, tudi sponzorskih, v sredo sem bila na podpisu pogodbe med Smučarsko zvezo Slovenije in Planico v Tamarju, vse to se je dogajalo ob treningih in takšen ritem se mi zdaj malo tudi pozna. Zato bom v petek raje nekoliko več počivala in se poskusila spočiti do tekme. Po drugi strani pa je bila vrnitev domov tudi dobrodošla, saj imam občutek, da sem stalno na terenu,« je včeraj dejala Fabjanova, medtem ko se je s sotekmovalkami vozila proti Švici. Obenem pa priznala, da se izziva v Alpah veseli, lani je prav v Davosu pritekla v četrtfinalu do 8. mesta, nato pa le še enkrat tekla na najkrajši razdalji v drsalni tehniki – marca v Lahtiju, kjer se je prvič po operaciji postavila v tekmovalne smučine. Ponovitve lanskega Davosa bi bila v tem trenutku neizmerno vesela.

Zanjo bo torej nedeljski tekmovalni izziv predvsem preizkus na poti proti glavnemu vrhuncu zime v Planici, ki bo 16. in 17. januarja gostila tekmo za svetovni pokal. »Zaradi prejšnje sezone, ki je bila, kakršna je bila, potrebujem čim več nastopov in tekem. Zato niti pred Davosom pred očmi nimam lova na rezultat, ampak predvsem čim boljšo izvedbo,« je odločna Fabjanova, v Švico pa so ob njej odpotovale tudi preostale tri sotekmovalke Nika Razinger, Lea Einfalt in Alenka Čebašek, ponovno priložnost v eliti pa bo dobil tudi Miha Šimenc, ki je nastopil tudi na uvodu v svetovni pokal. »Po Skandinaviji so imeli vsi težave z utrujenostjo. V soboto bo sicer na daljši preizkušnji zagotovo nastopila le Einfaltova, morda pa tudi Čebaškova, medtem ko bi si želel v nedeljo na štartu vsa dekleta, a se bo Einfaltova, ki je specialistka za daljše razdalje, po prvi tekmi sama odločila, kaj bo storila,« je dejal trener Marko Gracer.