Pred štartom pozdravili rojstvo novega tekača

Slovenci jutri v Kuusamu začenjajo novo sezono za svetovni pokal, tokrat brez novopečene mamice Katje Višnar.

Objavljeno
26. november 2015 08.26
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – V Kuusamu se bo z jutrišnjim klasičnim šprintom že tretje leto zapored začel svetovni pokal v smučarskih tekih, tokrat sicer brez prvega slovenskega orožja v tem slogu Katje Višnar, ki je včeraj na Norveškem povila prvorojenca Ludviga. A slovenska reprezentanca se je vseeno z optimizmom preselila v sredino Finske, četudi ji težave v zadnjem času niso prizanesle.

Med pripravami v Skandinaviji, kjer so že od začetka meseca, so namreč ponovno ostali brez nadarjene Anamarije Lampič, ki bi jutri sicer potihem merila tudi na polfinale, potem ko je januarski izziv v Estoniji končala kot enajsta. A komaj 20-letna tekačica z izjemnimi telesnimi sposobnostmi, za katero mnogi menijo, da bi lahko šla tudi po poti Petre Majdič, je med treningi v Sjusjønu spet začutila težave s srcem, potem ko je že poleti prestala dodatno operacijo srca. Z Norveške so jo nemudoma poslali domov, za tem je opravila še preiskave v Berlinu, kjer pa so tamkajšnji specialisti potrdili, da ne gre za usodnejše zaplete, zaradi katerih bi morala končati kariero. Vseeno pa se ni mogla izogniti še tretjemu posegu na srcu, po katerem upa na vrnitev v smučine konec koledarskega leta.

»Je prava borka. Četudi jo je sprva potrlo, je hitro našla izziv za naprej, res bi rada čim prej spet stopila na smučke. Tako nemški kot slovenski zdravniki pravijo, da morajo pri takšnih zapletih s srcem, kot sta jih imeli ona in tudi Vesna Fabjan, pogosto opraviti več posegov, da je vse potem res v redu. Preventivni pregled bo zato pozneje opravila tudi Vesna, povečini zato, da bi se prepričala, da lahko mirno nadaljuje, saj sem ter tja tudi ona čuti določene reakcije,« je včeraj sporočil trener Marko Gracer, potem ko se je pozno popoldne reprezentanca z Norveške preselila v Kuusamo in presenečena naletela na – za to regijo – sila toplo vreme. Temperature se držijo komaj kakšno stopinjo pod ničlo, vremenoslovci pa jim za soboto napovedujejo celo dež, kar je na robu polarnega kroga v tem času silna redkost. Slovenci so ob tem predvsem veseli, da tekmovalcev vsaj ne muči prehlad, kar v takšnih okoliščinah ne bi bilo nič nenavadnega.

Na tridnevni mini turneji bodo sicer nastopile štiri Slovenke in Miha Šimenc, ki je dobil zeleno luč po zadnjih tekmah v Bruskvallarni. »Od šprinta sicer ne pričakujem več kot četrtfinala, polfinale bi bil že izjemen uspeh. Je pa Lea Einfalt v zadnjih deneh pokazala, da je res zelo napredovala. Glede na zaostanke, ki jih je imela za najboljšimi na tekmah FIS, bi se morala v svetovnem pokalu v prostem slogu uvrščati med najboljšo dvajseterico. Nika Razinger še lovi pravo raven in na večjih razdaljah od nje še ne smemo preveč pričakovati, Alenka Čebašek je zaradi zdravstvenih težav prek poletja še v zaostanku, medtem ko bi znala Fabjanova kmalu že biti na nekdanji ravni v šprintu v prostem slogu,« Gracer ocenjuje trenutno stanje. Na pripravah na Norveškem sicer niso mogli opraviti večje količine treninga v klasičnem slogu, v katerem bosta potekali dve od treh uvodnih tekem v Kuusamu, ob šprintu še nedeljsko zasledovanje.

»V Sjusjønu niso imeli urejenih smučin za klasiko, kar se nam je poznalo ob selitvi v Bruskvallarno, saj smo imeli težave s tehniko in mažami. Zaradi tega nam manjkajo treningi v tem slogu. Se pa na sobotni tekmi na 5 km za ženske nadejam dobrega izplena za Einfaltovo, tudi Čebaškova bo tam iskala svojo priložnost,« je dejal Gracer. Vse Slovenke bodo nato nastopile tudi v Lillehammerju na edini štafetni tekmi v tej zimi. Pred včerajšnjo jutranjo selitvijo na Finsko jim je nekaj spodbude vlila tudi Višnarjeva, ki jim je že kmalu po porodu sporočila veselo novico. Blejka je bila sicer vse do zadnjega dne v tekaškem pogonu in je skrbela za čim boljšo pripravljenost, saj se namerava čim prej vrniti na tekme, četudi bo bržkone težko prehitela Marit Bjørgen, ki namerava po porodu v svetovnem pokalu spet štartati že to zimo. »Katja nas je zelo razveselila, s prihodom Ludviga pa smo dobili novega tekača, četudi bo pol Slovenec, pol Norvežan,« se je pošalil Gracer, saj je Katjin izbranec vrhunski norveški šprinter Ola Vigan Hattestad.