Pred štartom se Prevc nima česa bati

Smučarski skakalec Peter Prevc bo tudi v novi sezoni svetovnega pokala prejkone glavni slovenski adut.

Objavljeno
17. november 2015 22.11
Državno prvenstvo v smučarskih skokih na skakalnici v KranjuNa sliki Prevc Peter.Kranj,11,10,2015[skoki,DP,Kranj]
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Slovenski smučarski skakalci se bodo pojutrišnjem proti Klingenthalu, kjer bodo v petek dvignili zastor nad 37. sezono svetovnega pokala, znova odpeljali brez enega samega pripravljalnega skoka na snegu. Vendar pa Peter Prevc, ki bo tudi v prihajajoči zimi bržčas naš glavni adut za visoko končno uvrstitev, v tem ne vidi večje težave.

»V podobnem položaju smo bili že lani, pa tudi predlani, tako da to za nas ne bo nič novega. Vprašanje je, kaj je imela v zadnjih dneh na voljo konkurenca in koliko posamezni skakalci potrebujejo časa za prehod s plastike na sneg. Vem, da se je pri nas Jurij Tepeš vseskozi pritoževal, če pred prvo tekmo ni dobil priložnosti skočiti na snegu. Na srečo sam s tem doslej nisem imel preglavic, zato se nimam česa bati,« je razkril 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih in pristavil, da bi bilo morda le zaradi dobrega občutka koristno, če bi pred odhodom na uvodno postajo opravili kakšen skok na snegu, da zanje potem na uradnem treningu vendarle ne bi bilo vse videti novo.

Potem ko so najboljši skakalci na svetu vrsto let tekmovalno zimo začenjali v Kuusamu, bo ta konec tedna uvodno prireditev tretjič zapored gostila arena Vogtland ob nemško-češki meji na skrajnem jugu Saške. Prevc bi sicer osebno raje videl, če bi se sezona začela nekje na severu Evrope. »V pravem zimskem okolju, kjer bi, ko bi z desetih stopinj Celzija prišli na minus, v hipu presekali jesen, pomlad, poletje ali karkoli že imamo v zadnjih tednih pri nas. Toda po drugi strani bo prehod iz Klingenthala v zimo nekoliko blažji, saj se bomo z desetih stopinj spustili na osem in šele potem pod ničlo. Zaradi tega marsikdo verjetno še ne bo imel pravega občutka, da se začenja svetovni pokal, vendar pa na to nimamo vpliva. Poleg tega se moramo tako ali tako navaditi na vse,« je razmišljal dobitnik srebrne in bronaste kolajne na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju.

Skakalnico v Klingenthalu (HS-140), na kateri si s 146,5 metra (snežni) rekord iz leta 2011 lasti Nemec Michael Uhrmann, ocenjuje kot precej zahtevno. »Ker ima strm nalet in dokaj oster radius, te lahko hitro 'stisne', če se po zaletišču ne spustiš dovolj dobro v počepu. Zaradi tega sem imel v preteklosti že dosti težav, upam, da sem jo z leti dovolj 'osvojil', da mi ne bo več povzročala preglavic,« si je zaželel skakalec kranjskega Triglava, ki je predlani v areni Vogtland sezono začel s sedmim mestom, lani pa je bil peti. Slast zmage je tam pred letom dni prvič okusil Čeh Roman Koudelka, pred najboljšega Slovenca pa so skočili še Avstrijec Stefan Kraft, Nemec Andreas Wellinger in Norvežan Anders Fannemel.

Na vprašanje, s katero uvrstitvijo tokrat za štart ne bi bil več zadovoljen, je Prevc odvrnil, da s sleherno zunaj najboljše deseterice. »Ali je to realno ali ne, pa bomo šele videli,« je radoveden slovenski as, ki si je prejšnjo zimo v skupnem seštevku na koncu delil prvo mesto skupaj z Nemcem Severinom Freundom, brez velikega kristalnega globusa pa je ostal le zaradi manjšega števila zmag (3:9). Pred novo sezono ne skriva, da bi jo rad sam končal na vrhu točkovanja; to je njegov veliki izziv in želja. Da je dobro pripravljen, je potrdil tudi na včerajšnjem treningu na ledeni smučini v Kranju.

Za razliko od prejšnjih (dveh) let, ko so naši reprezentanti v Klingenthal odpotovali brez urejenih pogodb z vodstvom Smučarske zveze Slovenije, jo je letos podpisal že pred časom, tako da se bo lahko tudi zaradi tega jutri na pot podal miren. Ob njem se bodo proti uvodnemu prizorišču svetovnega pokala 2015/16 odpeljali še Petrov najmlajši brat Domen Prevc, Nejc Dežman, Robert Kranjec, Anže Lanišek in Jurij Tepeš.