Premočan veter ustavil Prevca in druščino

V Kuusamu so organizatorji zaradi premočnega vetra preložili kvalifikacije na dan tekme.

Objavljeno
26. november 2015 22.22
Robert Kranjec, trening v Kranju Kranj 24.9. 2015 [trening,skoki,šport]
Mojca Finc
Mojca Finc

Kuusamo – Prejšnji konec tedna je smučarske skakalce na prizorišču uvodne tekme za svetovni pokal v Klingenthalu pričakala nepripravljena, na pol zasnežena skakalnica in odpoved kvalifikacij. Brez slednjih je šestčlanska ekipa Gorana Janusa ostala tudi včeraj na Finskem. Resda jih je v Kuusamu pričakala zimska idila, a jim jo je zagodel premočen veter.

Trener slovenske reprezentance Janus je v Skandinavijo s fanti pripotoval brez smuči. Izgubile so se med prtljago, na prizorišče pa jim jih je – na sever Evrope so prispele dva leta pozneje – dostavil nekdanji trener skakalne izbrane vrste Matjaž Zupan. Peter Prevc in druščina so včeraj dopoldne opravili lažji kondicijski trening (podobna vadba jih čaka tudi danes), popoldne pa jim je Janus zaradi odpovedanih kvalifikacij prižgal zeleno luč za prosti čas. »Lažje bi bilo, če bi imeli že za sabo dva skoka za trening in kvalifikacije, a nam narava žal tega ne dopušča. Prejšnji teden je bilo v Kuusamu mirno, brez vetra, zdaj je slika povsem drugačna. Vprašanje je, kako se bo razpletalo s tekmo, saj napoved ni obetavna. Ne preostane nam drugega kot počakati nov dan. Žirija se bo sestala opoldne, kvalifikacije so predvidene ob 14.30,« je z evropskega severa sporočil Janus in dodal, da imajo sicer skakalnico v Kuusamu slovenski orli radi. »Je pa zelo zahtevna, če je vetrovno,« je poudaril.

Janus je uvodnih rezultatov v novi sezoni vesel. V Klingenthalu so fantje ekipno priskakali na 2. mesto, na posamični tekmi pa so se trije zavihteli med najboljšo deseterico, od Prevca je bil boljši zgolj zmagovalec Daniel Andre Tande. Vendar šef ekipe slovenski eksploziji noče prehitro dajati prevelikega pomena, raje je previden.

Zaradi vetra, ki v Kuusamu rad ponagaja tekmovalcem, je Janus v nadaljevanju doma pustil najmlajša – Domna Prevca in Anžeta Laniška. V ekipo je ob bok Prevcu, Juriju Tepešu, Nejcu Dežmanu in Robertu Kranjcu priključil še Jako Hvalo in Anžeta Semeniča. »Pričakujem, da se od tekem na Finskem Petru in Juriju pridruži še kdo z vrhunskim rezultatom. Tekmovalnih koncev tedna bo veliko, preizkušnje pa bodo zelo napete,« je pred odhodom v deželo tisočerih jezer o novih dokazovanjih razmišljal Janus.

Dežman in Semenič na skakalnici v Kuusamu še nista skakala, današnji preizkus bo zanju prvi. Posebno pa se nastopa veseli najstarejši in najizkušenejši v ekipi Robert Kranjec, ki je bil v kvalifikacijah v Klingenthalu diskvalificiran zaradi nepravilnosti s kombinezonom. Odlično je nastopal na tekmah poletne velike nagrade – izkazal se je s tremi drugimi mesti –, nato pa si dober mesec pred začetkom sezone za svetovni pokal pri padcu na skakalnici v Innsbrucku hudo poškodoval roko. Moral je pod nož. A operacija je že pozabljena, 34-letni Kranjčan se je sestavil za sezono, v kateri bi rad pokazal, da je še konkurenčen. Prejšnja zima je bila zanj skromna, v posamičnih nastopih se je prebil najviše do 10. mesta. Po poškodbi, ki mu je prekrižala načrte, si želi predvsem povrniti občutke v zraku. »Požrla mu je veliko energije, ampak stvari gredo na bolje. Bolečina je vse manjša, res pa je, da je pri takih zadevah pomemben čas, ne gre tako hitro,« je Kranjčevo zdravstveno stanje opisal Janus.

Po odličnih uvodnih predstavah v novi zimi je razpoloženje v slovenski ekipi dobro. Kakšna pa bo popotnica, s katero bo glavni trener danes postregel svojim varovancem? »Treba se bo prepustiti tokovom. Fantje so pripravljeni, razmere pa bodo tiste, ki bodo krojile dogajanje,« je sporočil Janus, preden se bo na Finskem začelo zares.

Ta konec tedna se skakalcem obetata dve posamični tekmi, današnja bo na sporedu ob 17. uri. Karavana bo po Kuusamu pot nadaljevala na Norveško, kjer se jim bodo prvi decembrski konec tedna pridružile še skakalke.