Prevc: Novoletna turneja ima poseben čar

Slovenski smučarski skakalci so na novinarski konferenci v Planici razgrnili pričakovanja pred novoletno turnejo.

Objavljeno
22. december 2015 14.41
Skakalci
Š. Ro.
Š. Ro.

Planica − Slovenski smučarski skakalci so se po zadnjih izjemnih uspehih Petra Prevca vrnili v domačo Planico, a so tam že kovali nove načrte za naprej. Pred vrati je namreč prestižna novoletna turneja, ki bo v sezoni brez velikih tekmovanj (z izjemo svetovnega prvenstva v poletih) imela še toliko večjo težo. Pričakovanja pa bodo kajpak toliko višja z zmagovalcem zadnjih treh tekem za svetovni pokal in vodilnim v skupni razvrstitvi na čelu.

Zvezdnik iz Dolenje vasi sicer v svojem slogu pravi, da rumena majica zanj ni breme, »je le nekoliko drugačna obleka«. »Seveda, novoletna turneja ima poseben čar, gre za deset dni tekmovanj, osem skokov šteje za skupno zmago. Če se ti eden ponesreči, lahko hitro vse splava po vodi. Vedno je treba biti osredotočen na skok, ki je pred teboj, jaz se bom tega držal,« je obljubil prvi slovenski skakalec.

V Planici pa Peter ni bil edini Prevc v središču pozornosti. Tudi v tem pogledu je bil njegov čedalje nevarnejši tekmec brat Domen Prevc, ki pri 16 letih navdušuje svetovno skakalno javnost. Potem ko je v Engelbergu na svoji četrti tekmi za svetovni pokal že osvojil stopničke, je potrdil, da je iz pravega testa in da se na tekmah zna zbrati. Tako se tudi zaradi ponesrečenega skoka danes v Planici ni obremenjeval. »Hitro se znam postaviti na noge, na tekmi bom že pravi,« je odgovoril in si seveda tudi na tekmi državnega prvenstva, ki bo jutri v Planici, zaželel čim višje uvrstitve. »Pred nami je še veliko tekem, sezona bo še dolga. S Petrom se ne bova o DP nič pogovarjala, tudi zato, ker je to večerna tekma in se je ne veseliva posebej. Sam verjetno še najmanj, ker mi v zadnjem času primanjkuje spanca,« je dejal.

Ob njunih zadnjih uspehih je od ponosa žarel tudi trener Goran Janus in se strinjal, da beležijo izredne rezultate. »Verjamem pa, da tudi drugi še čakajo na svoje trenutke. V Lillehammerju in Nižjem Tagilu je bilo zelo vetrovno, moraš imeti tudi nekaj sreče. Vseeno pa mislim, da lepo napredujemo,« je povedal prvi mož skakalne ekipe in tudi predstavil zasedbo, ki bo odpotovala na turnejo treh skakalnic.

Ob bratih Prevc, ki bosta glavna aduta, bodo poskušali čim višje poseči še Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Anže Semenič, Anže Lanišek in še en nov obraz − Tilen Bartol, ki si je vozovnico prislužil na tekmah celinskega pokala. Sredi meseca je v norveškem skakalnem centru Rena zmagal na dveh tekmah za celinski pokal in si s tem priboril uvrstitev v reprezentanco. »Še nedolgo nazaj ne bi nikomur verjel, da bom že zdaj nastopil na novoletni turneji. Čudeži se dogajajo. Moja forma je dobra, s treningi se bo gotovo še izboljšala. Rezultatskih ciljev nimam, ker bodo to moje prve tekme v svetovnem pokalu,« je bil umirjen Bartol.

Novoletna turneja se bo s kvalifikacijami začela v ponedeljek, 28. decembra, dan pozneje bo že prva preizkušnja v Oberstdorfu. Še pred tem jih jutri ob 17. uri v Planici čaka državno prvenstvo.