Prevca že v središču pozornosti

Smučarski skoki: starejši od bratov Peter umirja žogo, mlajši Domen kroti energijo.

Objavljeno
23. november 2015 21.30
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – V zadnjih letih slovenski skakalci na smučeh nenehno postavljajo nove mejnike, tudi torte, ki so jih razrezali, so že davno nehali šteti, a vendar je bila tista, ki so jo okusili včeraj, posebej sladka. Dinastija Prevc je ob uvodu v novo zimo pač lansirala nov izstrelek pod imenom Domen, slovenska reprezentanca pa že na prvi postaji sezone tako razširila krila, da lahko upa na novo rekordno zimo tudi v pokalu narodov.

Peter Prevc, ki je minuli konec tedna z dvema drugima mestoma zabeležil najboljši vstop v zimo v karieri, sicer stopa na zavoro in opozarja, da gre vendarle šele za prvo postajo zime. »Vsi se moramo zavedati, da se v naslednjih mesecih lahko veliko spremeni. Dobrodošlo je, da je v reprezentanci toliko mladih, ni se bati za prihodnost. Sam sem tako že skoraj med starejšimi, to mi je lahko le opozorilo, da ne smem počivati. Če ne bom dovolj delal, me bodo mladi hitro vrgli iz ekipe,« je Prevc st. včeraj opozoril na pomladitev ekipe, ki se v slovenski reprezentanci odvija z veliko hitrostjo. Med drugim je šest let po svojem krstu med elito dočakal nastop še drugega brata, 16-letnega Domna, potem ko je zdaj 19-letni Cene Prevc na prvi tekmi v svetovnem pokalu nastopil marca lani v Planici. Kot se pri slednjem ni želel mešati v njegovo pot med svetovno elito, je tudi pri drugem zavzel obrobno vlogo in včeraj priznal, da mu je zgolj svetoval, naj ostane miren, vse drugo pa prepustil tistim, ki so za to strokovnjaki – trenerjem: »Nima smisla, da govoriva še o čem drugem, trenerji so ga vendarle večkrat videli skočit kot jaz in bolje vedo, kako naj ga usmerijo.«

S skokom na zmagovalni oder je uresničil svoje želje ob zimski premieri, a mu vendarle ne želi pripisovati prevelikega pomena. »Že tokrat je bil velik krog skakalcev, ki so se potegovali za uvrstitev med najboljšo trojico. Hkrati pa marsikdo še ni pokazal vsega, kar zna, ker je bila to šele prva tekma sezone. Vsekakor bo nadaljevanje zanimivo, a počakati bomo morali še kakšen mesec, da se vse skupaj premeša in da se obenem vsi ustalimo. Seveda se mi zdi super, da sem začel z drugim mestom, a pravo oceno, ali je bila to res prava pot, bom lahko dal šele pomladi. Kaj lahko se zgodi, da si prvi mesec pri vrhu, zadnji pa zadaj in potem vsi rečejo, da si imel zanič sezono. Če pa začneš počasneje in stopnjuješ k vrhu pri koncu, pa se vsem zdi, da si izjemen. Zato raje počakajmo,« zrelo umirja žogo Peter Prevc, četudi bi si želel, da bi že v Kuusamu konec tedna lahko uprizoril ponovitev ali celo presežek s prvo zmago v zimi 2015/16.

Vsaj podobne pozornosti je bil ob včerajšnji vrnitvi v domovino deležen tudi njegov brat Domen, ki zadnje tedne vse bolj občuti porast zanimanja v svoji okolici, tako je svoj račun na facebooku že prepustil v upravljanje enemu od prijateljev, saj je ocenil, da bi mu odgovori in potrjevanja novih sledilcev vzeli preveč časa. Svoj krst med največjimi je doživel sproščeno, četudi je razkril, da je po naravi hiperaktiven in mora stalno nekaj početi. Obenem pa je že pokazal, da jabolko ne pade daleč od drugih jabolk istega drevesa, ko se je v slogu starejšega brata spretno izognil odgovoru, ali je torej tudi najbolj aktiven v družini. »Ne bi nas želel deliti na takšne in drugačne,« se je odrezal najstnik, ki v sebi skriva veliko nagnjenost do naravoslovnih predmetov in je že zdaj odločen, da ga bo v to smer odnesla tudi študijska pot čez nekaj let.

Jurij Tepeš je ob tem zagotovo podoživljal tudi svoje začetke, potem ko je včeraj z žarečim nasmeškom razlagal, da je po 10. mestu v Klingenthalu dobil odgovor na vprašanje, zakaj je bilo treba poleti trdo delati. »Pred dvema letoma sem sezono začel pri vrhu, a to ni primerljivo, tedaj je štela le ena serija, tekmo pa krojil veter. Zdaj sem veliko bolje pripravljen, bo pa treba zdržati do konca,« je poudaril 26-letnik.