Prihodnost smučanja bo svetla, če bodo ukrepali zdaj

Kombinacija ni tržno zanimiva, privlačne so paralelne tekme.

Objavljeno
06. junij 2017 16.31
Mojca Finc
Mojca Finc
Portorož – Funkcionarji pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) so razkrili tekmovalne koledarje za novo sezono. Alpski smučarji ne bodo imeli natrpanega urnika le zaradi olimpijskih iger, zgoščen je tudi koledar svetovnega pokala, v katerem je več tekem kot v prejšnji zimi. Pri FIS intenzivno razpravljajo o spremembah, ki bi povečale priljubljenost panoge, je dejal šef ženskega tekmovanja Atle Skårdal.

»Prihodnost alpskega smučanja naj bi bila svetla, če bomo ukrepali zdaj. Na obstoječih trgih trdo delamo, hkrati pa iščemo nove možnosti in potenciale za doseg občinstva. Televizijska gledanost je solidna, še smo privlačen izdelek, imamo pa veliko prostora za izboljšave,« je Skårdal razkril, s kakšnimi izzivi se spopada vodstvo alpskih disciplin pri FIS.

Priljubljenost ženskega alpskega smučanja, za katerega je odgovoren 14. sezono, je glede ne televizijsko gledanost stabilna, celo raste. »Vendar trend kaže na to, da moramo delati več v drugačnih smereh, da bi postali bolj priljubljeni. Če ne sledimo odzivu, ki nam ga sporočajo gledalci, jih bomo čez čas izgubili,« je opozoril.

Nič več ni skrivnost, da pri FIS razmišljajo o spremembi tekmovalnega formata in ukinitvi kombinacije ter superveleslaloma. A Skårdal ni hotel razkriti podrobnosti. »Prezgodaj je govoriti o tem, preučiti moramo več možnosti. V razprave je vključena vrsta ljudi, interesov in idej. Gre za proces, ki potrebuje čas,« je povedal sogovornik in dodal, da imajo največ težav s kombinacijo, saj ni dovolj tržno zanimiva. »Kdaj bomo uvedli spremembe, ne morem razkriti, postopne bodo. Vsekakor pa kombinacija ostaja v koledarju prihajajoče zime, kolajno bomo podelili tudi na OI,« je povedal o disciplini, ki izlušči najbolj vsestranske tekmovalce, saj zahteva izpiljeno znanje v tehničnih in hitrih disciplinah.

Bolj zanimivi od kombinacije so po mnenju FIS paralelni dvoboji v mestih, ki pa jim tekmovalci niso najbolj naklonjeni, pravijo, da ne pokažejo smučarsko bistvo in znanje. »Te opazke v tekmovalnih krogih neposredno še nisem slišal. Vsekakor se paralelna preizkušnja razlikuje od smuka ali slaloma, vendar ima zanimiv format, ki v vsakem nastopu določi zmagovalca. Dvoboj 1:1 je vedno privlačen,« je opisal prednosti te novejše discipline, ki si zelo počasi utira pot proti želeni TV-gledanosti. Skårdal in njegovi sodelavci si želijo, da bi paralelne tekme gostile tudi severnoameriške metropole.

V prihodnosti naj bi zanje podelili celo mali globus. »Eden od problemov, ki ga imamo s kombinacijo, je podeljevanje globusa po dveh oziroma treh tekmah. Zaradi te izkušnje moramo biti potrpežljivi tudi pri morebitni podelitvi globusa za paralelne dvoboje,« se je Skårdal izognil razkrivanju konkretnejših informacij.

Eden od velikih izzivov za vodstvo smučarskih tekmovanj je vsako zimo nepredvidljivo vreme. V zadnjih sezonah je narava postregla z visokimi temperaturami in pomanjkanjem snega. Kako bodo v prihodnosti rešili ta problem? »Prireditelji tekem in smučarska središča vlagajo v sistem umetnega zasneževanja. Izpeljali smo že tekme v ekstremnih razmerah, tudi pri 15 stopinjah Celzija. S tem izzivom smo soočeni, ne smemo se pretvarjati, da ga ni. Nadmorska višina prizorišč bo gotovo vplivala na sestavo tekmovalnega koledarja,« je odgovoril Norvežan.

V to kritično skupino sodi tudu Pohorje. A Skårdal pravi, da razloga za bojazen ni, saj se prireditelji mariborskih tekem s širokim znanjem in številnimi izkušnjami zavedajo nepredvidljive narave in ustrezno ukrepajo. »Kaj bo čez 20 let, ne morem napovedati, zdaj pa čutim, da je vse pod nadzorom. V Mariboru smo že odpovedovali tekme, vendar pa smo, denimo, lani izgubili tudi moške tekme v Lake Louise, čeprav so za ta kraj značilne zimske razmere,« je poudaril, da jih narava vselej nekje preseneti.

Jih bo presenetilo kaj tudi na olimpijskem prizorišču v Južni Koreji? Z videnim na testnih tekmah je zadovoljen, zapustili so jih z dobrim občutkom. »Če bomo imeli kanček sreče z vremenom, bo športni del gotovo dobro uspel. Kako se bo odvil tisti drugi del zgodbe, pa ne morem soditi. Kljub vsemu verjamem, da bodo prireditelji opravili dobro delo,« je optimističen 51-letni funkcionar.

Tekmovalna zima se bo začela oktobra v Söldnu, končala pa marca prihodnje leto s finalom v Åreju. Med novostmi v koledarju, ki izstopajo, sta paralelna tekma v Oslu in v dveh nastopih izveden ženski smuk v Garmischu. Fantje se bodo merili na 39 preizkušnjah, dekleta na eni več. Zlata lisica bo na sporedu prvi konec tedna v januarju, pokal Vitranc pa prvi konec tedna v marcu.