Rada ima Norveško in lososa

Smučarski skoki: Ema Klinec 7. v kvalifikacijah Lillehammerja.

Objavljeno
03. december 2015 22.44
Državno prvenstvo v smučarskih skokih na skakalnici v KranjuNa sliki Klinec Ema.Kranj,11,10,2015[skoki,DP,Kranj]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Slovenske smučarske skakalke so uspešno opravile s prvo nalogo v Lillehammerju, kjer bo danes (15) uvodna tekma za svetovni pokal v sezoni 2015/16. Na njej bo namreč nastopilo vseh pet naših reprezentantk; ob vnaprej uvrščenima Špeli Rogelj in Maji Vtič so se sinoči brez večjih težav skozi kvalifikacijsko sito prebile tudi Ema Klinec, Katja Požun in Urša Bogataj.

Kvalifikacije je v svojo korist odločila Francozinja Julia Clair, ki je doskočila pri 92 metrih, le dva metra krajša pa je bila Ema Klinec, ki je bila s sedmim mestom najvišje uvrščena slovenska kvalifikantka. Nadarjena skakalka Alpine iz Žirov, ki začenja svojo prvo (zimsko) sezono po hujši poškodbi kolena iz Predazza januarja '14, je tako potrdila dobro pripravljenost, ki jo je kazala vse poletje in tudi na zadnjih treningih v Planici.

»Vesela sem, da sem se vrnila v smučarske skoke. Okrevanje je bilo dolgo, ocenjujem, da je bilo tako tudi prav, kajti celjenje takšne poškodbe zahteva svoj čas. Še posebej pomembna pri tem pa je glava, ki mora zaupati kolenu, da bo zdržalo,« je razmišljala Klinčeva, prva slovenska zmagovalka preizkušnje za veliko nagrado FIS (Courchevel avgusta '13).

Na Lillehammer, kjer je bila včeraj tako v edini seriji za trening (94,5 m) kot tudi v kvalifikacijah (99 m) najboljša japonska zvezdnica Sara Takanaši, ima lepe spomine. Na srednji napravi Lysgård je namreč pred dvema letoma prestala ognjeni krst v svetovnem pokalu s sedmim mestom. »Za nameček sem takrat nastopila tudi na tekmi mešanih ekip. Povrhu vsega imam iz Lillehammerja še dve zmagi v celinskem pokalu, tako da si ob Courchevelu lepšega prizorišča za štart v sezono res ne bi mogla želeti,« je razkrila 17-letnica iz Poljan nad Škofjo Loko, ki ji je všeč tudi norveška pokrajina, obožuje pa tudi tamkajšnjo hrano, ker ima zelo rada ribje jedi z lososom na čelu.

Od današnje tekme (še) ne ve, kaj lahko pričakuje. »Najprej moram še videti, kam sodim pozimi. Poleti sem se že prepričala, da sem lahko z dobrimi skoki v vrhu,« se je spomnila svoje zmage, ki jo je konec avgusta dosegla na tekmi za celinski pokal v Oberwiesenthalu, kjer je med drugimi ugnala tudi favorizirano Takanašijevo.

»Imam visoke ambicije, kot takšne me ženejo naprej. Moja glavna cilja v tej sezoni pa bodo vendarle mladinske olimpijske igre v Lillehammerju (med 12. in 21. februarjem) in mladinsko svetovno prvenstvo v Rasnovu (med 22. in 28. februarjem),« je še omenila dijakinja 2. letnika biotehniškega centra v Naklem.

Ob Klinčevi visoko merita tudi branilka lanske zmage v Lillehammerju Rogljeva, ki je imela med vnaprej uvrščenimi tekmovalkami v kvalifikacijah (82 m) šesto daljavo, in Vtičeva (76,5 m/10.), ki je predtem na treningu navdušila s tretjim dosežkom (97,5 m). Med petnajsterico pa sta zagotovo sposobni skočiti tudi Požunova (83,5 m) in Bogatajeva (78 m), ki sta med kvalifikantkami (vseh prijavljenih skakalk je bilo 50 iz 15 držav) zasedli 13. oziroma 19. mesto.