Raje globus kot kolajne SP

Nemški biatlonec Simon Schempp je bil prvi junak štiridnevnega dogajanja na Pokljuki.

Objavljeno
21. december 2015 15.03
Biatlon Pokljuka
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Zlasti v zimskih mesecih je v nemškem prostoru biatlon pod zelo močnimi žarometi javnosti. Že dolgo je znana zgodba o polnih tribunah na tekmah v Ruhpoldingu in Oberhofu, obiskovalci iz Nemčije so redni tudi na Pokljuki. In tokrat so zaploskali prvemu junaku štiridnevnega tekmovanja, 27-letnemu rojaku Simonu Schemppu.

Nepremagljiv je bil tako v petkovem šprintu kot tudi dan pozneje v zasledovanju, včeraj je na tekmi s skupinskim štartom zasedel 4. mesto. Pred tem sklepnim nastopom na Pokljuki je poudaril, da gre za povsem na novo premešane karte, ko sploh ni več pomembna razvrstitev iz prejšnjih dveh dni. Obenem pa se je spomnil lanskega zaporedja treh zmag, ko se je od domačega Ruhpoldinga poslovil s 1. mestom v skupinskem štartu, nato pa se uvrstil na najvišjo stopničko še na naslednjih dveh preizkušnjah v Anterselvi. Z letošnjo pokljuško bero ima na svojem računu skupno osem posamičnih zmag na tekmah svetovnega pokala.

»Očitno sem res ujel visoko raven pripravljenosti, toda pot k uvrstitvi na pokljuške stopničke še zdaleč ni preprosta. Ker na strelišču skorajda ni bilo zaznati vetra, so bili tekmeci zelo natančni, tako da si tudi sam nikakor nisem smel privoščiti spodrsljaja. Hkrati pa mi je bilo, denimo v zadnjem zasledovalnem krogu, v veselje tekmovati v neposrednem dvoboju s tako močnim biatloncem, kot je Martin Fourcade. Takrat sem res garal na vso moč,« se je spomnil razburljive pokljuške sobote.

V Sloveniji je vedno rad tekmoval (»Navdušuje me narava, obenem pa je tukaj proga spet odlično pripravljena in pravična za vse nastopajoče.«), letos je še posebej nasmejan, saj je ta pisani biatlonski december sklenil po željah, v vrhu skupne razvrstitve svetovnega pokala. Prejšnjo sezono je končal na 4. mestu, tik za našim Jakovom Fakom. »Tekmovalna zima bo še dolga, a z doslej doseženim sem zelo zadovoljen. Obrestovalo se mi je vloženo delo, treniral sem še malce več kot lani,« je poskusil odkriti skrivnost tako uspešnega štarta in se ozrl k prihajajočim dnevom v domovini.

»Pomembno bo razporediti nujni počitek po treh zaporednih postajah ter resen trening pred nadaljevanjem sezone v nemškem prostoru. Resda bo sprva čez en teden šlo le za ekshibicijsko tekmo, a tudi na Schalkejevem štadionu bi se rad predstavil v lepi luči. Nato pa vam najbrž ni treba prav posebej razlagati, kako pomembna sta zame januarska preizkusa pred domačimi privrženci v Oberhofu in Ruhpoldingu, tudi v Anterselvi je vedno izjemna množica rojakov na tribunah. Tam se res počutimo kot doma,« je omenil. Kot izkušeni tekmovalec se bo tako v domovini, predvsem pa po tako uspešnih pokljuških predstavah, srečal z izjemnimi pričakovanji športne javnosti. »Vse mi je jasno, a meni je všeč, da smo pri reprezentanci ambiciozni, obenem smo sposobni odmisliti morebitne moteče zunanje vplive. Zase vem, da se bom ustrezno zbral in pristopil k svojemu delu tako kot doslej,« je tako napovedal živahen nemški biatlonski januar, skrbi ga le, ali se bo zaradi pomanjkanja snega kaj zatikalo pri izvedbi treninga: »Dobro, najprej bo res zdaj napočil čas za dvodnevni nujni počitek. Resda od Pokljuke do mojega Ruhpoldinga ni daleč, a po nastopu nas je najprej čakala pot do Baden-Badna (dežela Baden-Württemberg, o. p.) na slovesno razglasitev najboljših športnikov Nemčije.«

Za hip se bo sprostil doma tudi ob božičnem praznovanju, nato seveda upal, da treninga ali celo uvodne januarske tekme v Obehorfu ne bi pokvarilo muhasto vreme, sanja o nadaljevanju lepe bere v svetovnem pokalu. »Seveda svetovnemu prvenstvu pripada posebna pozornost, a zame je bolj pomemben boj za kristalni globus,« je v hipu izstrelil ob večnem vprašanju med biatlonci, ali več štejejo kolajne z največjega dogodka ali končna bera točk. S športom pa je Schempp tesno povezan tudi v prostem času. Poleti je pogosto na kolesu, nogomet mu je tako kot marsikateremu Nemcu izjemno pomemben: »Rad ga igram in gledam.« In kot se za prebivalca Ruhpoldinga na Bavarskem že spodobi, mu je med moštvi najbližje Bayern.