Reprezentančni kolegi rešili Pungertarja

Krstna zmaga in rumena majica Norvežanu Andersu Fannemelu, Peter Prevc 5.

Objavljeno
14. december 2014 00.59
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Nižji Tagil – Norveški smučarski skakalec Anders Fannemel je včeraj doživel več premier. Na krstni prireditvi za svetovni pokal v Nižjem Tagilu je namreč slavil prvo zmago med elito in prvič oblekel rumeno majico vodilnega skakalca na svetu. Najboljši Slovenec je bil znova petouvrščeni Peter Prevc, lep moštveni uspeh pa so zaokrožili Matjaž Pungertar (7.), Robert Kranjec (11.), Jernej Damjan (12.) in Jurij Tepeš (22.).

Fannemel je po skoku, dolgem 132 metrov, vodil že po uvodni seriji, v drugo pa je poletel še meter dlje in z najboljšim dosežkom finala le še potrdil zmago. Skakalec iz Lillehammerja, ki podobno kakor Prevc že vse od uvodne postaje svetovnega pokala 2014/15 v Klingenthalu niza vrhunske uvrstitve in je prejšnjo soboto na domači napravi Lysgårdsbakken zablestel z drugim mestom, je imel na koncu 5,8 točke naskoka pred drugouvrščenim Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem (129 m in 133 m). Na najnižjo stopnico zmagovalnega odra je skočil Nemec Severin Freund (130,5 m in 127 m).

»Občutki, ki me prevevajo ob prvi zmagi, so prečudoviti. Že vso sezono sem bil blizu, tokrat pa sem končno prikazal dva vrhunska skoka na tekmi,« ni skrival navdušenja 23-letni Norvežan, potem ko se je tretjič udeležil slovesne razglasitve najboljših v svetovnem pokalu, prvič kot zmagovalec.

Prevc (127 m in 124,5 m) je v finalu pridobil eno mesto, v skupnem seštevku pa dve, tako da je zdaj že drugi. Za vodilnim Fannemelom pred današnjo drugo preizkušnjo (z začetkom ob 14.30) zaostaja za 56 točk, pred tretjeuvrščenim Čehom Romanom Koudelko, ki ga tako kot četrtouvrščenega Švicarja Simona Ammanna, osmouvrščenega Noriakija Kasaija in zdaj enajstouvrščenega Daikija Ita (oba Japonska) ni v Nižjem Tagilu, pa ima štiri točke prednosti. »Glede na to, da sem se v petek na uradnem treningu in v kvalifikacijah še lovil, sem zadovoljen s tokratnima skokoma in rezultatom,« je po včerajšnjem petem mestu izjavil skakalec kranjskega Triglava.

Vrhu pa se čedalje bolj približuje Pungertar (130 m in 127 m). Potem ko je prejšnjo soboto v Lillehammerju pristal na 13. mestu, je včeraj navdušil s sedmim mestom, s katerim je dosegel svoj nov najboljši dosežek v svetovnem pokalu. Glede na to, da je pod Ural pripotoval brez svojih smuči in jih je prejel šele včeraj, ima njegova uvrstitev toliko večjo težo. »Ker v petek še nisem imel smuči, sta me 'rešila' Jurij Tepeš in Nejc Dežman; prvi mi je posodil svoj rezervni par, drugi pa del okovja, da sem sploh lahko nastopil v kvalifikacijah in se uvrstil na tekmo,« se je reprezentančnima kolegoma zahvalil 24-letni član SSK Mengeš in dodal, da je imel sicer nekaj težav s privajanjem na Tepeševe smuči, ki se – čeprav so enako dolge – zelo razlikujejo od njegovih. Zato mu je zelo odleglo, ko je včeraj vendarle dobil svoje, za kar je nadvse hvaležen klubskemu kolegu Anžetu Lanišku, ki je moral – potem ko sta jih pomotoma zamenjala na Dunaju – že ob pol petih zjutraj ponje na letališče v Nižjem Tagilu. »Ker sem na tekmi skakal s svojimi, mi je bilo veliko lažje. In končno sem 'sestavil' dva dobra skoka,« si je oddahnil Pungertar.

Najizkušenejša slovenska reprezentanta Robert Kranjec (123,5 m in 125 m) in Jernej Damjan (125 m in 122,5 m), ki se že nekaj časa sučeta okrog deseterice, sta včeraj zasedla 11. oziroma 12. mesto, Jurij Tepeš (118 m in 122 m) pa je kot 22. za mesto izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v sezoni. Nekaj smole pa sta imela Nejc Dežman (33.) in Anže Lanišek (39.), ki sta oba doskočila pri 117,5 metra; prvi je preboj v finale zgrešil za pičle 0,6 točke, drugi pa za 2,3 točke, kar je še en dokaz, kako izenačena je konkurenca.

»Škoda za Nejca in Anžeta, drugače pa smo lahko zadovoljni. Med dobitniki točk imamo pet skakalcev, od tega štiri med dvanajsterico. Peter je glede na petek stopnjeval svoje nastope, največ rezerv pa ima še pri odskoku. Matjaž je z dvema zelo dobrima poskusoma prišel do najboljšega rezultata doslej, Robert in Jernej sta zelo konstantna, napreduje pa tudi Jurij,« je nastope slovenskih skakalcev komentiral Nejc Frank, pomočnik glavnega trenerja Gorana Janusa, ki je ostal doma, ker se še ni povsem pozdravil.