S podporo v dobrem in slabem do premika v glavi

Ana Bucik leto končala s poškodovanim gležnjem in uvrstitvijo kariere.

Objavljeno
29. december 2015 23.03
Mojca Finc
Mojca Finc

Lienz – »Anino vodstvo v veleslalomu s prve proge mi je gotovo dalo motivacijo in zagon. Med sabo se razumemo in vsaka uvrstitev je rezultat vse ekipe. To nas drži skupaj,« je smučarka Ana Bucik razmišljala o predstavi kolegice Drevove v Lienzu in napredku ekipe. Dan pozneje je na zadnjem letošnjem slalomu s 17. mestom vknjižila najboljši rezultat na svoji športni poti.

Bucikova je na prvi progi včerajšnjega slaloma v Avstriji (zmagala je Švedinja Frida Hansdotter pred Švicarko Wendy Holdener in Slovakinjo Petro Vlhovo) dosegla 26. čas, na drugi pa napredovala za devet mest. Na ogrevanju pred finalom je zajela količek, padla in utrpela lažji zvin gležnja. Težave je rešil fizioterapevt – na srečo je spremljal dekleta na tekmi (zaradi podhranjenega proračuna je namreč z njimi samo na izbranih preizkušnjah). »Zadovoljna sem s prikazanim, a verjamem, da lahko posežem še višje,« je prepričana Bucikova.

Za Primorko je ta sezona njena četrta v svetovnem pokalu, premierne točke v karieri je osvojila v prejšnji zimi. »V tej sezoni si želim izboriti štartno številko med 30. Rada bi namreč napadala višja mesta. Zdaj se na prvi progi borim za uvrstitev v finale, šele na drugi lahko napadam. Prav tako je moj cilj rezultat med 15, čutim, da sem tega sposobna,« je poudarila 22-letnica. Kaj ji je v zadnjem letu pomagalo, da je stopila korak višje? »Trener se je trudil, da smo imele čim boljše razmere za trening, imela sem priložnost za primerjave s tekmicami iz drugih ekip in tako videla, v katerih delih so boljše, dobila pomembne informacije in lažje odpravljala napake,« je povedala sogovornica, ki si rada pogleda posnetke nastopov sicer poškodovane ameriške zvezdnice Mikaele Shiffrin. »Moj cilj je, da bi se čim bolj približala lahkotnosti njenega smučanja,« je dejala o šampionki, ki je ta čas na bolniški. V zadnjem letu se je največ naučila od sotekmovalk. »Maruša in Ana imata izkušnje, ki jih radi predata naprej. Pomembno je tudi to, da smo si stale ob strani, ko je bilo težko. V taki ekipi je lažje premagati krizo,« je opisala pozitivno klimo. Na smuči do konca leta ne bo več stopila. »Zadnje dni v letu bom izkoristila za počitek in prijatelje ter si napolnila baterije. Veselim pa se novih tekem,« je še povedala. Današnji trening v Lienzu je zaradi poškodbe gležnja izpustila.

V Avstriji pa sta na vadbi slaloma ostali Maruša Ferk in Katarina Lavtar. Prva je bila na zadnji tekmi leta prepočasna za finale, druga je na prvi progi odstopila. Kljub vsemu glavni trener slovenske reprezentance Denis Šteharnik tekmi v Lienzu ocenjuje kot dobri, predvsem zaradi premika v miselnosti pri dekletih. »Pred enim letom so ob uvrstitvi v finale hotele obdržati rezultat, zdaj pa napadajo, v vsakem nastopu želijo izboljšati uvrstitev. To veliko pomeni. Da bi povsem preklopile na smučanje na meji, pa bodo potrebovale več časa, vsekakor ne bo šlo čez noč, dogajali se bodo tudi odstopi, čez vse to pa je treba, če hočeš konkurirati najboljšim. Vzdušje v ekipi je odlično, dekleta verjamejo vase,« je Šteharnik zadovoljen s smerjo, v katero se premikajo stvari. V novem letu si želi, da bi v domovini dobili teren, na katerem bi lahko ekipa nemoteno trenirala na ravni svetovnega pokala. Privarčevani denar iz pripravljalnega obdobja so namreč že vnovčili v zadnjem mesecu.

Izidi slaloma v Lienzu

1. Frida Hansdotter (Šve) 1:47,02

2. Wendy Holdener (Švi) +0,07

3. Petra Vlhova (Slk) +0,43

4. Carmen Thalmann (Avt) +0,78

5. Šarka Strachova (Češ) +0,94

6. Veronika Velez Zuzulova (Slk) +1,06

7. Michelle Gisin (Švi) +1,12

8. Irene Curtoni (Ita) +1,44

9. Katharina Truppe (Avt) +1,60

10. Marie-Michele Gagnon (Kan) +1,73

...

17. Ana Bucik (Slo) +2,68

...

Brez finala

34. Maruša Ferk (Slo)

Odstop na prvi progi

Katarina Lavtar (Slo)

 

Vrstni red v svetovnem pokalu (14):

1. Lara Gut (Švi) 658 točk

2. Lindsey Vonn (ZDA) 500

3. Frida Hansdotter (Šve) 476

4. Eva-Maria Brem (Avt) 377

5. Viktoria Rebensburg (Nem) 324

6. Tina Weirather (Lie) 314

7. Nina Löseth (Nor) 306

8. Mikaela Shiffrin (ZDA) 296

9. Cornelia Hütter (Avt) 274

10. Federica Brignone (Ita) 265

...

49. Ana Drev (Slo) 67

50. Maruša Ferk (Slo) 50

54. Ilka Štuhec (Slo) 49

72. Vanja Brodnik (Slo) 26

75. Ana Bucik (Slo) 23

81. Tina Robnik (Slo) 16

87. Katarina Lavtar (Slo) 12


Slalom (4):

1. Frida Hansdotter (Šve) 320 točk

2. Petra Vlhova (Slk) 220

3. Mikaela Shiffrin (ZDA) 200

4. Šarka Strachova (Češ) 191

5. Wendy Holdener (Švi) 172

6. Veronika Velez Zuzulova (Slk) 160

7. Carmen Thalmann (Avt) 117

8. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 117

9. Nastasia Noens (Fra) 109

10. Nina Löseth (Nor) 106

...

32. Ana Bucik (Slo) 19