Sami sebi so primazali klofuto

Moško alpsko smučanje: trojna superveleslalomska zmaga »letečih Vikingov« z Akslom Lundom Svindalom na čelu.

Objavljeno
19. december 2015 00.44
Italy Alpine Skiing World Cup
Vito Divac
Vito Divac
Val Gardena – »Leteči Vikingi« so v Val Gardeni pokazali pravo nrav. Trojna zmaga po vsem pokazanem ni bila presenečenje, saj so vsi trije – zmagovalec Aksel Lund Svindal, njegov prvi izzivalec Kjetil Jansrud in mladi up Aleksander Aamodt Kilde – uprizorili enega izmed največjih napadov na zmagovalni oder v superveleslalomu v zadnjih letih.

O ritmu Norvežanov povedo vse tudi spremljevalne pesmi v ciljni areni. Svindalovo zmagovito smučanje so spremljali AC/DC s pesmijo »Thunderstruck«, Jansrudovo pa »Born to be wild« Steppenwolfov.

Kilde je svoje izvrstno smučanje pojasnil z druženjem s Svindalom in Jansrudom. »Užitek je potovati z njima in trenirati ter se pripravljati na tekme. V vsakem trenutku vesta, kaj narediti. Zame so to dragocene ure učenja. Veliko sta me naučila o progah, opremi in tudi občevanju z mediji,« je opisal smučarsko fakulteto 23-letnik iz Børuma pri Oslu.

Trojka Norvežanov se seveda ni mogla izogniti vprašanju, kako razlagajo izjemne rezultate oziroma v čem je skrivnost tako prepričljivih zmag. Jansurd je odgovoril v imenu vseh treh, da sta v športu skrivnost uspeha vselej trdo delo in predanost. »Med seboj se spodbujamo in potiskamo naprej. Napredujemo z majhnimi koraki,« Jansurd ni povedal nič novega. A razlike v smučanju so vidne. Norvežani so prekleto hitri.

To je bila seveda prva trojna zmaga Vikingov v hitrih disciplinah, ne pa tudi prva v svetovnem pokalu. Prvo so v alpski kombinaciji dosegli v Chamonixu 1994 Kjetil Andre Aamodt, Lasse Kjus in Harald Strand Nilsen, drugo pa slalomisti Ole Kristian Furuseth, Finn Christian Jagge in Tom Stiansen v Yong Pyongu v Južni Koreji leta 1998.

Med slovenskimi reprezentanti je najbolje smučal Boštjan Kline, a le dve tretjini proge. Po 15. vmesnem času je odstopil. Ne glede na dober delni rezultat je ocena njegovega nastopa slaba. Nekolikanj boljši je bil prvi slovenski superveleslalomist Klemen Kosi, a je še tretjič v sezoni ostal brez točk. V zelo izenačeni konkurenci je na 31. mestu za petim sicer zaostal za sekundo, vendar je to slaba uteha. V sekundi so bili uvrščeni tudi smučarji od 15. do 45. mesta. Razlike so na progah, kakršni sta bili v Lake Louise in Val Gardena tako majhne, da štejejo le uvrstitve. V ospredju so tekmovalci, ki smučajo na robu zmogljivosti od štarta od cilja, vsaka, tudi najmanjša napaka ali pač zaletavost, ki jo kaže Kosi, pa se kaznuje z izgubo tudi od deset do dvajset mest.

»Pri fantih je želja velika, žal pa nekateri razmišljajo po svoje in se ne držijo dogovorov. V superveleslalomu smo imeli odlično priložnost za dobre rezultate. Sami sebi smo primazali klofuto,« je komentiral nastop Pen. Ni mu jasno, kako je lahko v zadnjem, izrazito smukaškem delu denimo Martin Čater izgubil 1,2 sekunde ali pač Kline naredil napako na sicer zahtevnem delu, saj progo zelo dobro pozna. Res pa je, da je na istem mestu ostalo brez uvrstitve pet smučarjev, nekateri (Pinturault) pa so se komaj rešili.

Pen upa, da bodo fantje danes popravili vtis v smuku.