Samozavestnejši in nič več med presenečenji

Žan Kranjec, veleslalomist elitne sedmerice, danes na domači tekmi v boj za vsako stotinko. Napadel bo stopničke.

Objavljeno
03. marec 2018 00.44
Žan Kranjec, smučar Kranjska Gora 2.3.2018 [žan kranjec,smučar]
Mojca Finc
Mojca Finc
Kranjska Gora – V olimpijski sezoni prvo ime slovenskega moškega alpskega smučanja Žan Kranjec deluje samozavestno kot še nikoli. Samozaupanje si je okrepil z vrhunskimi rezultati in prebojem med elitno sedmerico. Hkrati fant iz Bukovice pri Vodicah ohranja značajsko skromnost. Danes ga pred domačimi navijači čaka nova vloga – imel bo vse možnosti za napad na stopničke.

Ste olimpijske vtise že pozabili, ali se še prikradejo v vaše misli?

Še se prikradejo v misli, ampak že nekaj dni imam v glavi domačo tekmo. Razmišljam, kako naj se je lotim, kako bi smučal, da bi dosegel, kar si želim. Ko pomislim na OI, pa se mi v misli prikrade veleslalomski nastop, občutki na snegu in po tekmi, tudi rezultat.

Ste si pri Jakovu Faku in Žanu Koširju ogledali olimpijski kolajni?

Nisem. Rekel sem si, da bi si raje nekega dne ogledoval svojo. No, to sem zdaj povedal v šali. Žana sem zgrešil v Slovenski hiši, Jakova pa sem srečal po tekmi in mu čestital. Če bi imel kolajno takrat zraven, bi jo z veseljem pogledal.

Za sabo imate OI, na katerih ste bili prvi slovenski smučarski adut. Bo odslej v svetovnem pokalu lažje čez pasti in bremena?

Vsekakor so OI prinesle novo, drugačno izkušnjo. Pa ne zato, ker sem bil prvi adut, ampak ker si na OI vsi želijo več, vsi merijo na kolajno, več je tudi medijskega pompa in pritiska. Vse to se pozna na tekmovalcu, a zdi se mi, da sem se dobro odzval. Morda mi bo v prihodnje zaradi te izkušnje še lažje premagovati bremena. Tudi na svetovnem pokalu so pritiski, a OI so svoja zgodba.

Na Vitranc prihajate kot član elitne sedmerice prvič v karieri. Podlaga bo trda. Spodbujali vas bodo domači navijači. Zdi se, da je vse pripravljeno za vas. Kako ohraniti mirnost?

Imam vse, kar potrebujem, da naredim dober rezultat. Vsi pa vemo, da četudi športniku omogočiš vse, ni zagotovljeno, da bo naredil ključen korak in premagal pritisk. Kljub vsemu naštetemu se moram optimalno zbrati, odsmučati, kot znam, se bojevati za vsako stotinko. Upam, da bo to dovolj za vrhunski rezultat. Bremena ne čutim, verjamem, da sem sposoben narediti rezultat.

V zadnjih mesecih delujete samozavestno in umirjeno.

Sem samozavesten, saj imam dovolj dobrih rezultatov. Umirjenost kažem navzven, tudi takrat, ko morda nisem.

Veleslalom v Podkorenu je eden najzahtevnejših v svetovnem pokalu.

Zagotovo je težek, takoj po štartu je zelo velika strmina, največja, in najtežji del proge. Na prvi strmini si »spočit«, na zadnji pa utrujen. To je izziv. Ampak zaupam vase.

Nekdanji trener Janez Šmitek pravi, da je na tej progi bolje delati napake kot smučati »varno«, saj teren dopušča, da po napakah nadoknadiš izgubljeno. Kakšen pristop boste ubrali?

Ne bom šel na »ziher«. Menim, da nobena proga ne omogoča dobrega rezultata s takšnim pristopom. Maksimalno se bo treba boriti, iz vsakega ovinka iztržiti največ, kar lahko, si dobro pogledati progo in napasti.

Zahtevna proga zahteva tudi odlično telesno pripravo. Za vas pravijo, da ste eden najbolje telesno pripravljenih v karavani.

Veliko zaslug za to ima Mitja Bračič, s katerim delam v zadnjih letih. A tudi sam sem zaslužen za to. Veliko časa preživimo sami in če nisi discipliniran, težko ohranjaš visoko raven.

Na koliko odstotkih smučate v tej sezoni?

Težko ocenim. Na vsaki tekmi hočem smučati 100-odstotno. V danem trenutku se mi zdi, da to uresničim, sem pa kdaj sposoben tudi več. Včasih me izda glava, včasih je kaj drugega. Z vsake tekme se učim in bližam meji svojih sposobnosti.

V tej sezoni ste presenetili, kako dobro se znajdete v novih položajih. Najprej v Alta Badii, ko ste osvojili stopničke, nazadnje na OI s 4. mestom. Čemu pripisujete to?

Že v prejšnjih sezonah sem to pokazal s kakšnim dobrim dosežkom. V tej zimi pa sem bolj konstanten. Iz vsake sem se kaj naučil, ne želim ponavljati napak iz preteklih sezon. Tudi zato sem boljši. V mislih imam, da ne smem popuščati, da moram zdržati do konca.

Koga od tekmecev najraje analizirate?

Da bi ure in ure porabljal za analize drugih – tega ne počnem. Pogledam pa, zakaj je kdo hiter, kaj dela za to. Ponavadi najboljšega na tekmi, največkrat Marcela Hirscherja, pogosto Henrika Kristoffersena, ker je eden od boljših, pa še enako opremo ima kot jaz. Lažje je analizirati nekoga, ki tekmuje na smučeh istega proizvajalca.

Lani ste pred pokalom Vitranc vadili z Avstrijci. Tudi letos?

Vadil sem s Štefanom Hadalinom in Filipom Zubčićem. Z Avstrijci sem sicer vadil med sezono, največ pa z Italijani.

Ste kdaj trenirali s Hirscherjem?

V ZDA smo trenirali skupaj. Kaj sem videl? Zelo veliko testira. Na treningih morda ne daje 100 odstotkov od sebe, bolj se posveča testiranjem, tehniki, občutkom.

Tekmujete v obdobju največjega smučarskega zvezdnika v zgodovini. Kaj vam to pomeni?

Zanimivo je videti njegove dosežke. Kdaj kar ne moreš verjeti, da je toliko sezon zapored na vrhu in tako redno zmaguje v športu, v katerem se ti mora sestaviti veliko dejavnikov. Zelo stanoviten je. Slabši kot tretji skoraj ne more biti.

Obstaja kakšen tekmovalec, za katerega bi rekli, da bi hoteli biti kot on?

Ne, ne govorim si, da bi hotel smučati ali imeti življenje kot kdo drug. Poskušam od kakšnega tekmeca potegniti dobre stvari, za katere ocenim, da bi mi lahko pomagale, a hodim po svoji poti.

Koga pričakujete na vitranškem veleslalomu v boju za stopničke?

Iste fante kot vso sezono, tudi jaz morda sodim mednje. Če se bom vmešal v boj za najvišja mesta, to ne bo presenečenje.