Saslong po meri letečih Vikingov

Na treningih od slovenskih smukačev najboljši Boštjan Kline. Špornu kvalifikacijski dvoboj s Čatrom.

Objavljeno
18. december 2015 08.20
Vito Divac
Vito Divac
Val Gardena – Aksel Lund Svindal je v tako dobri formi, da bi bil pravi čudež, če v Val Gardeni ne bi slavil vsaj ene zmage. A je zmagovalec treh od štirih tekem v hitrih disciplinah v novi sezoni previden. »Rojak Kjetil Jansrud in Američani so mi tako blizu, da bom moral za zmago izboljšati smučanje s treningov,« je po zmagi na obeh treningih povedal trikratni zmagovalec Gardene v superveleslalomih.

Ko je govoril o Američanih, je imel v mislih predvsem trikratnega zmagovalca Gardene Steva Nymana in Travisa Gangonga, ki sta že na začetku sezone napovedala ameriški napad na smukaški prestol. Nevarni pa so tudi preostali Američani – Wiley Maple, Jared Goldberg in veteran Marco Sullivan, ki so bili odlični na treningu. Povsem v ozadju so bili Avstrijci, blizu vrhu pa je bil spet Italijan Peter Fill.

V Gardeni ne bo zmagovalca uvodnega superveleslaloma Marcela Hirscherja. Avstrijec se zaveda, da na Saslongu ne bi imel nobenih možnosti za vrhunski dosežek, ker je proga povsem po meri specialistov za drsenje na smučeh. Zato se je osredotočil na drugi del dolomitske turneje – tekmi v Alta Badii in Madonni di Campiglio. Nastopil pa bo Francoz Alexis Pinturault.

Med slovenskimi reprezentanti ni Roka Perka, ki mu je proga Saslong najbolj pisana na kožo. Pa ne zaradi tega, ker je bil na njej leta 2010 drugi, ampak ker so pomladne snežne razmere in trasa pravšnje za njegov slog smučanja. Na letošnjem smuku in tudi superveleslalomu, ki ga je trasiral norveški trener, je namreč zelo malo pravih zavojev. Zares škoda, da se je Rok poškodoval. Med preostalimi reprezentanti najbolje smuča Boštjan Kline, ki je bil na drugem treningu na robu trideseterice (27.), a je zadnjo strmino presmučal stoje. »Težko bi napovedal, kaj lahko pričakujemo od Boštjana, razen tega, da bo osvojil nove točke. Na prvem treningu je bil šesti v delu smuka, v katerem je bil drugi dan 55. Drugi dan je bil odličen v zgornjem delu proge. Upam, da bo sestavil najboljše čase, kar bi bila lahko vrhunska uvrstitev. Razlike so spet zelo majhne,« je povedal Pen o prvem slovenskem specialistu za hitre discipline. Trener je sicer sprva razmišljal, da v superveleslalomu ne bi nastopil Andrej Šporn zaradi boljše priprave na smuk, a si je premislil. Veteran je v kvalifikacijskem dvoboju premagal Martina Čaterja za mesto tretjega smukača na sobotni tekmi.

Klemen Kosi je bil na treningih slab, prek pogovorov s Perkom, s katerim si delita serviserja, naj bi izboljšal smukaško drsenje, ki je njegova največja hiba. Na jutrišnjem smuku bo bržkone nastopil s smučmi, ki so jih sicer hranili za pomlad.

Na štartnem seznamu je tudi mladinski svetovni prvak v superveleslalomu Miha Hrobat, vendar ne bo nastopil zaradi poškodbe.