Schuster: Ko odskoči Domen, se zdrzne celo Janus

Smučarski skoki: nad bratoma Prevc navdušeni tudi tuji poznavalci.

Objavljeno
21. december 2015 22.27
SKIJUMPING-WORLD/
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Ko je Peter Prevc letel proti rekordu velike skakalnice Titlis, je njegov najhujši tekmec Severin Freund že dajal intervju za nemško nacionalno televizijsko postajo ZDF. Med opisovanjem svojih težav je sredi stavka obmolknil, se obrnil proti našemu asu in mu – tako je bilo vsaj videti – iskreno zaploskal za nov podvig.

»Da je Peter, ki je sezono pričakal v sijajni formi, na vrhu, ni nič novega. Zato pa je senzacionalno, da se mu je že na četrti tekmi v svetovnem pokalu na zmagovalnem odru pridružil najmlajši brat Domen. Zdaj nam preostane zgolj upanje, da bo še nekaj časa trajalo do trojne zmage Prevcev,« je 27-letni Nemec, branilec velikega kristalnega globusa, komentiral sobotni zgodovinski uspeh bratov iz Selške doline.

Njuna dvojna zmaga je v skakalnih krogih seveda močno odmevala, (še) bolj kot Petrovi prepričljivi prvi mesti, s katerima je svojo prednost v skupnem seštevku pred drugouvrščenim Freundom povečal že na 165 točk, pa je mnoge šokiral Domnov meteorski vzpon med svetovno elito. Nič čudnega; odkar so namreč pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) uvedli indeks telesne mase (BMI), ki zdaj znaša 21, v skokih namreč ni bilo prav veliko najstnikov, ki bi zablesteli v takšnem slogu, kot je to uspelo najmlajšemu od bratov Prevc.

»Zame je fascinantno, kako ekstremno odskakuje pri komaj šestnajstih letih. Da je v tako zahtevnih razmerah z vetrom v hrbet in kratkim naletom prikazal takšne nastope, je res neverjetno,« se je tudi nekdanji šampion Andreas Goldberger, ki po športni upokojitvi dela kot strokovni komentator pri avstrijski nacionalni televiziji (ORF), čudil odličnim Domnovim nastopom v Engelbergu.

Da je njegov odriv in bliskovit prehod v letenje izjemen, se strinja tudi nekdanji nemški skakalec Gerd Siegmund, ki smučarske skoke komentira za Eurosport. »Odskoči tako, kot da bi delal harakiri,« je ocenil 42-letnik iz Dresdna, glavni trener nemške reprezentance Werner Schuster pa je zaupal, da se še njegov slovenski kolega Goran Janus na trenerskem stolpu vsakič zdrzne, ko njegov najmlajši varovanec odrine z »mize«.

A 46-letni Avstrijec je očaran tudi nad letalnimi sposobnostmi velikega upa kranjskega Triglava. »Domen je izreden. Kar zadeva letenje, je verjetno najboljši, kar smo jih kdajkoli imeli v skokih. To je Prevc 2.0,« ni skoparil s pohvalami na račun 16-letnika iz Dolenje vasi pri Železnikih.

Zanj je Domen celo med kandidati za skupno zmago na bližnji novoletni turneji. »Prav lahko se zgodi, da bo pripravil presenečenje, toda glavni favorit seveda ostaja njegov brat Peter. Z obema zmagama v Engelbergu in še posebej skoki, ki jih kaže v zadnjem obdobju, si je zagotovil 'pole position' pred štartom turneje. V takšni formi ga bo težko premagati,« je tudi Schuster v vlogo prvega kandidata za skupno zmago na tekmovanju štirih skakalnic v Oberstdorfu (29. t. m.), Garmisch-Partenkirchnu (1. 1.), Innsbrucku (3. 1.) in Bischofshofnu (6. 1.) postavil najboljšega slovenskega športnika.

Za Stefana Krafta, branilca lovorike na novoletni turneji, je Peter Prevc ta čas najboljši preprosto zato, ker je njegova skakalna tehnika najučinkovitejša. In to na sleherni napravi in v vseh razmerah. A 23-letni Gorenjec, ki – mimogrede – kljub vsem uspehom (še) nima pokrovitelja na svojih smučeh, je na leto mlajšega Avstrijca naredil vtis tudi s svojo hladnokrvnostjo.

»Zdi se, da ga prav nič ne more vreči iz tira. Da je v prejšnji sezoni za las izgubil veliki globus, je sprejel povsem mirno. Verjetno si je pri tem mislil: 'Priložnost se mi bo že še ponudila. In takrat bom udaril,'« je Kraft povedal o najstarejšem od bratov Prevc, na katerega pred novoletno turnejo največ stavi tudi Goldberger.

»Če na napravi, na kateri so običajno razlike zelo majhne, tako odskočiš od tekmecev, kot je to Peter, potem ni treba po dolgem in počez razpredati o kandidatih za skupno zmago na turneji. Favorit je tokrat le eden, in sicer Prevc starejši,« je presodil 43-letni Avstrijec.