Severin Freund: Spet sem se naučil nekaj novega

Smučarski skoki: glavni cilj 27-letnega Nemca v tej sezoni ostaja lovorika na bližnji novoletni turneji.

Objavljeno
15. december 2015 22.29
SLO., PLANICA,FREUND SEVERIN , 22.3.2015, , FOTO: DEJAN JAVORNIK
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Da nemški skakalni šampion Severin Freund vendarle ni stroj, kakor se je zdelo v drugi polovici prejšnje sezone, ko je kot po tekočem traku nizal zmage, je pokazala tudi nedeljska tekma v Nižjem Tagilu. Na njej je izvlekel »zgolj« dvanajsto mesto, kar je bilo precej manj, kot je pričakoval tudi sam po sobotnem podvigu.

Kazalo mu je sicer še slabše, saj je bil po uvodni seriji še petnajsti. Ko je v finalu doskočil pri 131,5 metra, je le razočarano odmahnil z rokami. Kot da bi že v tistem trenutku vedel, da bo izgubil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku, ki mu jo je nato z zanesljivo zmago res »slekel« Peter Prevc.

»Spet sem se naučil nekaj novega,« je 27-letni Bavarec izjavil po prvem razočaranju, vendar v nadaljevanju ni razkril, kaj naj bi se naučil. Med pogovorom ni deloval ravno prepričljiv, še več; kakor je zapisal poročevalec Nemške tiskovne agencije (DPA), je bil videti nekoliko nebogljen. Kot da ne bi vedel, kaj je je storil narobe.

To je razložil Werner Schuster, glavni trener nemške skakalne vrste. »Severin je odskočil preveč na silo in premalo navzgor, zato ni prišel na višino, ki bi jo potreboval za daljši skok,« je avstrijski strokovnjak pojasnil, zakaj branilec velikega kristalnega globusa na drugi preizkušnji v Nižjem Tagilu ni mogel poseči višje od dvanajstega mesta.

Freund si zaradi enega slabšega nastopa ni pretirano belil glave. »Skoki, ki sem jih delal v Rusiji, kljub vsemu niso bili tako napačni. Če potegnem črto, je bil to vseeno uspešen konec tedna,« je omenil v zadnjem obdobju najboljši nemški smučarski skakalec.

Lepe spomine na prireditev v Rusiji je imel seveda predvsem zaradi sobotne zmage, njegove druge v sezoni in skupno jubilejne dvajsete v svetovnem pokalu, s katero se je na desetem mestu večne lestvice izenačil s slovitim Avstrijcem Andreasom Goldbergerjem.

»Da sem dosegel že dvajset zmag, je izjemno. Na kaj takega si še pred nekaj leti niti pomisliti nisem upal. Sobota je bila res fantastična,« je zaupal, zakaj je zadovoljstvo vendarle pretehtalo nad nezadovoljstvom, ko se je po vrnitvi v domovino ozrl na težki preizkušnji v Nižjem Tagilu.

Ob tem je priznal, da je imel tudi srečo z ugodnim vetrom, ki ga je odlično unovčil. »Izšlo se mi je, kakor sem si zamislil. No, če dobro pomislim, se je zame na prvi tekmi razpletlo še bolje, kot sem upal,« je razkril. Schuster je dodal, da je imel njegov najboljši varovanec resda kanček sreče, vendar pa je svojo nalogo opravil tudi brezhibno. Za razliko od nedelje.

Do druge tekme v Rusiji ni bil uvrščen slabše od petega mesta; ob dveh zmagah ima še tretje mesto iz Klingenthala. Tako dobro predtem še ni začel nobene sezone v svetovnem pokalu, kar sicer velja tudi za Prevca, za katerim zdaj zaostaja za 37 točk. Dober štart je pripisal predvsem odličnemu delu v spomladanskem in poletnem pripravljalnem obdobju.

»Zelo mi je šlo na roke, da sem lahko vadil na višji tehnični ravni kot v letih predtem,« je razložil svetovni prvak v smučarskih poletih iz Harrachova '14, ki se je na februarskem nordijskem SP v Falunu zlate lovorike med posamezniki veselil tudi na veliki skakalnici. Eden od njegovih glavnih ciljev v tej sezoni pa je skupna zmaga na bližnji novoletni turneji.

»Z njo imam še neporavnane račune,« je dal jasno vedeti, da si želi kot prvi Nemec po Svenu Hannawaldu (2001/02) sebi v prid odločiti tekmovanje štirih skakalnic v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu. Slovitega rojaka je sicer že prehitel, kar zadeva prva mesta v svetovnem pokalu (20:18), tako da sta pred Freundom po številu zmag le še dva Nemca, in sicer Jens Weißflog (33) in Martin Schmitt (28).

Še bolj se jima lahko približa že ta konec tedna na tradicionalni generalki za novoletno turnejo v Engelbergu. A je vprašanje, ali mu bodo to dovolili njegovi najhujši tekmeci s Prevcem na čelu ...