Shiffrin: Ta sezona je zame najbrž že končana

Zaradi strgane vezi v kolenu Mikaela Shiffrin sicer ne bo šla na operacijo, a na tekme v tej zimi verjetno lahko že pozabi.

Objavljeno
16. december 2015 19.37
afp-Shiffrin
Š. Ro.
Š. Ro.

Vail - Ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin je sicer včeraj prek socialnih omrežij sporočila »spodbudno« novico, da dodatni pregledi niso pokazali na nobeno dodatno poškodbo, vendar pa je dejstvo, da bo s strgano kolensko vezjo v tej zimi še težko tekmovala. Kot je povedala za Denver Post, je sezona zanjo najverjetneje že končana.

Olimpijska in svetovna slalomska prvakinja je po padcu v Åreju zdaj v domačem Vailu že začela rehabilitacijo kolena. Na operacijo ne bo šla, pozdraviti se bo poskušala s terapijami in veliko počitka. »Ne moremo napovedati, kdaj se bom lahko vrnila. Trenutno je najbolj pomembno to, da se osredotočim na svoje okrevanje in skušam v svoji nogi ohraniti čim več moči, da bo vrnitev na sneg čim bolj enostavna,« je povedala za ameriški časnik.

»Stvar je za zdaj še zelo nejasna. Napredek bomo verjetno ocenjevali dan za dnem ali pa na tedenski ravni, ne moremo napovedati, kako se bo celilo. Ostajam pozitivna in optimistična. Včasih je v življenju hudo, a nato spet pridejo čudoviti trenutki. Imam veliko motivacije za trdo delo, kolikor mi ga pač dovolijo, želim se vrniti močna, zdrava in pripravljena na nove zmage,« je razmišljala 20-letnica.

Za okrevanje po poškodbi kolenskih vezi naj bi porebovala od 4 do 8 tednov, a dodatno težavo Shiffrinovi predstavlja udarjena kost. Če se zaradi nje bolečin ne bo otresla, bi okrevanje lahko trajalo še dlje. Po najbolj optimističnem scenariju bi tako lahko bila nazaj že nekje konec januarja, ko so tudi na sporedu tekme v Mariboru, a bolj realna se zdi napoved, da v tej sezoni ne bo več tekmovala. Tej možnosti je prikimala tudi mladenka sama.

»Upala bom še naprej. Najbrž bom do konca sezone že lahko spet začela s treningi v polnem obsegu. Toda, da se vrnem na tekme še pred koncem tekmovalne zime, je malo verjetno.«

Pri Denver Postu so še zapisali, da vseeno ne bi bili presenečeni, če bi se Shiffrinova vseeno uspela vrniti prej in morda celo ubraniti slalomski globus, navsezadnje ji že vso kariero uspevajo stvari, ki se zdijo nemogoče. A gotovo je bolj pametno daljše okrevanje, da bo v novi sezoni že popolnoma pripravljena na nov skok na vrh.

Med njenimi tekmicami pa se bo očitno zdaj razplamtel tudi boj za slalomski globus, ki ga je Mikaela osvojila v zadnjih treh letih. Že v Åreju se je na trenutno prvo mesto z 20 točkami prednosti zavihtela Švedinja Frida Hansdotter (220 točk, Shiffrinova 200). Po premierni zmagi je tretja Slovakinja Petra Vlhova (160).