Skakal, kot da bi bil z drugega planeta

Peter Prevc v Engelbergu poletel do dveh zmag in še rekorda velike naprave Titlis.

Objavljeno
20. december 2015 22.39
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Engelberg – Ko v smučarskih skokih enkrat ujameš zmagoviti val, se zdi vse tako lahkotno, ko na njem jezdiš od podviga do podviga. Na takšnega je očitno pred tednom dni s podvigom v Nižjem Tagilu skočil Peter Prevc, ki od druge tekme v Rusiji ne pozna poraza.

Najboljši slovenski športnik, že tretjič zapored po letih 2013 in 2014, je minuli konec tedna v Engelbergu skakal, kot da bi bil z drugega planeta. Potem ko je v soboto s poskusoma, dolgima 139,5 in 134 metrov, za 13,6 točke ugnal najbližjega zasledovalca, sedem let mlajšega brata Domna (133,5 m in 134 m), ki se je tako že na svoji četrti (!) preizkušnji med elito zavihtel na zmagovalni oder, je bil razred zase tudi včeraj. Z najboljšima dosežkoma obeh serij (138,5 m in 142 m), pri čemer je s finalnim celo za meter izboljšal uradni rekord velike naprave Titlis (neuradnega si – mimogrede – s 142,5 m lasti Jaka Hvala), je namreč kar za 19,4 točke preskočil drugouvrščenega Avstrijca Michaela Hayböcka (136,5 m in 135,5 m).

»Že pri kakšnih 90 metrih sem začutil, da me bo odneslo daleč. Kje sem zares pristal, sem dojel šele pozneje, ko sem na semaforju rezultatov videl številke,« je Peter Prevc na novinarski konferenci povedal o svojem imenitnem nastopu v drugi seriji, sploh zadnjem na največji skakalnici v Švici, saj jo bodo do prihodnje sezone prenovili. »Zdaj bom njen večni rekorder, naslednje leto pa bom imel priložnost, da dosežem najboljšo znamko tudi na novi napravi,« je še dejal o rekordu, ki so si ga do včeraj s 141 metri delili Finec Janne Ahonen, Švicar Simon Ammann, Poljak Jan Ziobro in Norvežan Anders Bardal.

Nad Prevčevim izjemnim skokom je bil med drugimi seveda navdušen tudi glavni trener naše reprezentance Goran Janus. »Bil je tako rekoč popoln. No, do doskoka, ki ni bil najlepši. A ne bodimo malenkostni,« se je pošalil slovenski »selektor« in razkril, da je Petru med odmorom svetoval, naj ne »zaspi« kot dan poprej pred finalnim poskusom, pri katerem je malce zamudil odskok. Ko mu je nato po koncu tekme čestital in ga pri tem le debelo pogledal, pa mu je 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih v smehu odvrnil: »Saj si mi sam rekel, naj ne spim!«

Najstarejši od bratov Prevc je bil po tretji zaporedni zmagi in skupno deveti v svetovnem pokalu, s katero se je na drugem mestu večne slovenske lestvice izenačil s Primožem Ulago, kajpak dobre volje kot že dolgo ne. »Da sem v 24 urah dvakrat zmagal na isti skakalnici, je res čudovito. Zdaj seveda vsei pričakujejo, da bom nadaljeval v takšnem slogu, sam pa bom šel še naprej korak za korakom. Vsaka preizkušnja je zgodba zase in na vsako se je treba posebej pripraviti, pa če imaš na sebi številko 1 ali 162,« ostaja z obema nogama na trdnih tleh, seveda toliko bolj zadovoljen, da ima zdaj kot vodilni v skupni razvrstitvi že zajetnih 165 točk naskoka pred drugouvrščenim Nemcem Severinom Freundom, ki se je moral v Engelbergu sprijazniti z osmim in šestim mestom.

»Skupni seštevek se seveda lepo razvija, vendar pa moram ostati previden, kajti hitro se lahko vse obrne. Zato moram paziti, da ne bi zaspal na lovorikah,« je poudaril Peter Prevc, ki se je proti domu odpeljal toliko bolje razpoložen tudi zaradi odličnih nastopov brata Domna in njune sobotne zgodovinske dvojne zmage. »Po eni strani je to razveseljivo, po drugi pa tudi skrb vzbujajoče, da mi je Domen že tako blizu,« je še dejal ta čas najboljši skakalec na svetu.

Vikenda v Engelbergu seveda zlepa ne bo pozabil niti njegov (naj)mlajši brat, ki je drugemu mesto dodal še peto (137 m in 128,5 m) ter se v skupnem točkovanju znova pomaknil med elitno deseterico – na osmo mesto. »Zelo, zelo sem zadovoljen,« je izjavil komaj 16-letni up kranjskega Triglava, ki je dan poprej priznal, da je bilo poseben občutek poslušati slovensko himno, četudi te (še) niso zaigrali njemu v čast. »Lepo je bilo stati ob Petru na zmagovalnem odru. Pomeni mi velik navdih, spodbuja me, žene naprej in dela vse boljšega,« je še zaupal Domen Prevc. Od šesterice Slovencev se je včeraj do točk dokopal le še Robert Kranjec (21.), v soboto pa Jurij Tepeš (28.) in Anže Lanišek (24.), ki si je po petkovi kvalifikacijski zmagi zagotovo obetal več od preizkušenj v Švici. Naslednja bo na sporedu 29. t. m. v Oberstdorfu, s katero se bo že po tradiciji začela novoletna turneja, na kateri bo Peter Prevc glavni kandidat za osvojitev lovorike.

Ob njem in njegovem bratu Domnu, Kranjcu, Lanišku, Tepešu in Anžetu Semeniču, ki je v Engelbergu obakrat ostal praznih rok, se bo na turneji prvič med elito preizkusil tudi Tilen Bartol, ki je Sloveniji priskakal sedmo kvoto z odličnimi nastopi v celinskem pokalu. Vsi skupaj pa se bodo pojutrišnjem ob drugih predstavili še na državnem prvenstvu v Planici.