Skoki v ZDA? Hofer je za

Tekmovalni direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih Walter Hofer si želi tekme tudi v Združenih državah Amerike.

Objavljeno
23. november 2015 16.18
Avstrija.Beljak.17.12.2007.Walter Hofer na tekmi svetovnega pokala.Foto:Matej Druznik/DELO
G. L.
G. L.

Klingenthal - Prvi človek svetovnega pokala v smučarskih skokih Walter Hofer ima kljub dopolnjenim 60 letom v načrtu številne novosti v skakalnem športu. Avstrijski funkcionar si med drugim želi ta v Evropi priljubljeni zimski šport uveljaviti tudi v Združenih državah Amerike, poroča avstrijska tiskovna agencija DPA.

»Zdaj smo se uveljavili v Vzhodni Evropi, vse tja do Azije. V Rusiji smo dobili tri velike naprave, ki jih bomo uporabljali. Naslednji korak je zahodna polobla. Na vsak način želimo v prihodnjih treh do petih letih uveljaviti skoke tudi v Kanadi in ZDA,« je v nemškem Klingenthalu, kjer so skakalci opravili s prvim tekmovalnim vikendom sezone, povedal Hofer.

Avstrijec je z infrastrukturo onstran luže zadovoljen. Izpostavil je zlasti tekmovališča v Park Cityju, ki je skakalne boje gostil med olimpijskimi igrami leta 2002, in v Whistlerju, kjer so zimske olimpijske igre potekale osem let kasneje. Razlog, zakaj do dogovora še ni prišlo, je nezainteresiranost Kanadčanov in Američanov, ki o kandidaturi za zdaj ne razmišljajo.

Onstran luže so zato ponudili drugačno idejo: »Pričakujem, da se bomo na spomladanskem zasedanju pri FIS ukvarjali s pobudo, da bi v ZDA prvič v zgodovini izvedli premierno tekmo v smučarskih poletih na plastiki. Seveda mora to pred tem odobriti tudi predsedstvo FIS.«

Kaj širjenje svetovnega pokala v Rusijo in Severno Ameriko pomeni za samo tekmovanje, za zdaj še ni povsem jasno. Hofer je v zvezi s tem poudaril, da je letos v koledarju 31 posamičnih tekem, šest ekipnih ter svetovno prvenstvo v poletih, kar je po njegovem mnenju maksimum, ki ga tekmovalci še lahko prenesejo.