Slabo tako v smučini kot na strelišču

Pokljuka 2015: v šprintu najboljša Slovenka pričakovano Teja Gregorin, a le na 47. mestu.

Objavljeno
18. december 2015 20.03
Saša Verčič
Saša Verčič

Pokljuka – Pri 35 letih ter z olimpijsko kolajno in odličjem s SP v žepu je po daljšem obdobju slabših rezultatov na mestu vprašanje, kaj športnika še žene naprej. Za slovensko biatlonko Tejo Gregorin tu dvoma ni, stopničke na domači tekmi, na kateri je bila najvišje na 6. mestu, so njen veliki neizpolnjeni cilj, a tudi Pokljuka 2015 je tega ne bo »odrešila«.

Potem ko se že četrtkov moški šprint ni razpletel po slovenskih željah, se je še manj včerajšnji ženski, pri čemer cilji že tako ali tako niso segali zelo visoko. A na koncu se je na današnjo zasledovalno tekmo (najboljših 60) uvrstila le Gregorinova, ki pa s 47. mestom nikakor ni bila zadovoljna. Kot je v tej sezoni že v navadi, je zmajevala z glavo nad svojo tekaško predstavo, potem ko je v streljanju leže – kjer si, mimogrede, če je le možno, vedno izbere mesto št. 13, nikdar pa 11, ker ji prinaša nesrečo – pokrila vse tarče, pa je v stoje dvakrat zgrešila.

»Kot že vso sezono v teku ne gre in ne gre, ne premakne se niti za milimeter. Žal mi je, da ne morem dati več od sebe, a takšno je pač trenutno stanje. Ne počutim se zelo utrujeno, prav tako ne sveže, tako da nekaj je narobe. Kar pa se streljanja tiče, je to po eni strani prav tako povezano s slabšim tekom. Ko ne tečeš, kot si želiš, imaš pač v glavi, da bo vse skupaj bolj ubogo, če ne bodo padle vse tarče. Zato je pritisk na strelišču večji, me je pa presenetil prvi zgrešeni strel stoje, po katerem sem vedela, da moram nujno zadeti vse ostale. A mi je na koncu zmanjkalo koncentracije in zadnji naboj je žal zletel mimo,« je ocenila Gregorinova, potem ko je še tretjič v sezoni ostala brez točk svetovnega pokala, v katerem je skupno na skromnem 45. mestu. Alarm se je že začel oglašati.

»Po teh tekmah se bo treba temeljito pogovoriti, kaj smo naredili narobe. Za zdaj se s trenerjem še nisva usedla, ker si pač preizkušnje sledijo druga za drugo in je težko karkoli spreminjati, lahko le tekmuješ in počivaš,« pravi bronasta olimpijka iz Sočija, ki edino razlago za nastali položaj – tako kot Jakov Fak – išče v pretreniranosti. V poletnem času je šlo pač vse lepo, počutila se je dobro, potem pa se je kar naenkrat ustavilo. Še vedno pa verjame v strokovni štab in v to, da bodo vsi skupaj našli napako ter jo odpravili. Ne sicer čez noč, v naslednjem letu pa že in za to je pripravljena izpustiti tudi kakšno tekmo. Skoraj povsem je že odločena, da bo to ponovoletna v Oberhofu. »Nima se smisla mučiti, če ne gre. Visoka skupna uvrstitev v svetovnem pokalu je že izgubljena, vse pa vendarle še ni. Upam, da bi se forma po izpuščenem Oberhofu nato do sredine januarja in tekme v Ruhpoldingu vendarle stopnjevala,« načrtuje naša najboljša biatlonka, katere rezultati so po Sočiju močno padli, a motivacije ji še kar ne zmanjka.

»Naprej me ženejo neizpolnjeni cilji in eden teh je gotovo Pokljuka. Ta bo sicer težko dosegljiv, saj priložnosti ne bo več veliko, a res uživam v športu, v tekmah in ne vidim razloga za konec, ne čutim še, da je napočil čas za tekmovalni pokoj. Občutek imam, da vendarle lahko še vedno malce preganjam te mlajše tekmovalke. Zavedam se, da ne morem več nenehno nizati uvrstitev med deseterico, lahko pa na kakšni tekmi še presenetim in pridem precej visoko,« je prepričana ena najstarejših tekmovalk v svetovnem pokalu, ki bo skušala v današnjem zasledovanju (13.30; moški štart ob 11.15) napasti na polno in popraviti položaj, kolikor se bo pač dalo, in sicer predvsem z osredotočenostjo na boljše streljanje.

Na ženski tekmi bo Gregorinova edina Slovenka, potem ko je ostala trojica, za katero je bila včerajšnja tekma tudi zadnja letos, pristala bolj pri repu razpredelnice. Urška Poje je bila namreč 86. (en zgrešen strel), Anja Eržen 99. (5), Andreja Mali (4) pa 100. med 103 uvrščenimi (104 na štartu). »Po takšni tekmi je težko kaj pametnega povedati. Ni bilo dobro ne v smučini ne na strelišču, pri čemer so me številni zgrešeni streli res presenetili, saj so bile razmere zelo dobre, in tega si ne bi smeli privoščiti,« je bil nezadovoljen tudi glavni trener Tomaš Kos, ki se je že sprijaznil s tem, da bo sredi sezone treba začeti na novo.