Slalom bo paradna disciplina svetovnega pokala

Favorita za slalomski globus sta Hirscher in Neureuther, v igri za zmagovalni oder pa vsaj 13 smučarjev.

Objavljeno
10. december 2015 22.27
Vito Divac
Vito Divac

Val d'Isere – V moškem svetovnem pokalu je po uvodnih tekmah jasno, da je krog favoritov v veleslalomu in hitrih disciplinah precej ožji kot v slalomu. Vse se bo bolj ali manj vrtelo okrog dvobojev Aksel Lund Svindal : Kjetil Jansrud in Marcel Hirscher : Ted Ligety. V slalomu je konkurenca bistveno bolj izenačena, tako da bo to bržčas paradna disciplina sezone brez velikih tekmovanj.

Velika favorita za slalomski globus sta seveda Hirscher, šampion zadnjih treh sezon, in prvi zasledovalec Felix Neureuther. Nemec je lani izgubil takorekoč že osvojeni globus v zadnji tekmi v Meribelu, kjer je bil šele 12. Hirscher je dobil 78 točk več, tako da je na koncu zmagal za 23 točk. »Zelo hudo je, ko izgubiš lovoriko v zadnji tekmi. Tolažba je, da obstajajo hujše stvari. Vse skupaj pa sem vzel z mislijo, da je v vsaki slabi izkušnji nekaj dobrega. Prepričan sem, da se letos kaj takega ne bo zgodilo,« je pred časom, ko se je še pripravljal na odpadli slalom v Leviju, dejal Neureuther. Prvi slalom, kjer koli je že, je za njegovo samozaupanje zelo pomemben. Vrhunec forme vsako leto načrtuje že decembra. Hirscher, ki je sezono začel s tretjim mestom in zmago v veleslalomu ter senzacionalnim prvim mestom v superveleslalomu, si želi ohraniti slalomsko raven na ravni minule sezone. Predvsem pa upa, da ne bo ponovil Val d'Isera iz leta 2013, ko je v slalomu ostal brez finala.

Nemec in Avstrijec sta bila na koncu prva v petih slalomih, na seznam zmagovalcev pa so se vpisali še Rus Aleksander Horošilov, Norvežan Henrik Kristoffersen (dvakrat), sicer zmagovalec Kranjske Gore, Italijan Stefano Gross in Šved Mattias Hargin. Med to šesterico gre na prvi tekmi sezone iskati tudi zmagovalca Val d'Isera. V širši krog sodijo še Nemec Fritz Dopfer, Italijan Giuliano Razzoli, Francoz Alexis Pinturault, Norvežan Sebastian Foss-Solevåg, Šveda Markus Larsson in Andre Myhrer ter seveda svetovni prvak iz Beaver Creeka Jean-Baptiste Grange.

V slovenskem taboru ni več Mitje Valenčiča, pred dvema letoma edinega konkurenčnega slalomista v svetovnem vrhu. Pričakovanja so seveda nizki kakovosti primerna. Šef moške ekipe za tehnične discipline se je odločil, da bodo v Savojskih Alpah nastopili Matic Skube, Miha Kürner in Žan Grošelj, v veleslalomu pa le Žan Kranjec. Na vprašanje, zakaj samo Kranjec, je odgovoril, da je veleslalomska proga Face de Belevard tako specifična, da nima smisla izgubljati tekmovalnih dnevov na progah, kjer so možnosti minimalne. »Vsak si mora izboriti nastop z dobrim smučanjem, kvot pa ne bomo zapolnjevali, če ne bo kakovosti,« je Bergant razložil izbiro za posamezne tekme. Ob tem pa je poudaril, da je »kandidat« Štefan Hadalin na tekmah evropskega pokala. Slalom v Val d'Iseru ni tako poseben kot veleslalom, zato bo nastopila trojica.

Kaj pa prvi mož moške reprezentance pričakuje v Franciji? »Bili smo na treningu v Alta Badii, kjer smo imeli zelo dobre razmere, ki so bile takšne, kakršne pričakujemo v Val d'Iseru. Od Kranjca pričakujem, da bo naposled smučal tako, kot zna. A ne samo na eni progi, ampak obeh. Je precej boljši, kot je bil v Söldnu. Tudi Skube je boljši, kot je bil na začetku lanske sezone. Kaj to pomeni, bodo odgovorili tekmeci. Zanj se sezona začne v nedeljo. Vse, kar je naredil med pripravami za svetovni pokal, ne šteje nič več,« je ob prihodu v največje francosko smučarsko središče povedal Bergant.