Slovenci v iskanju snega predčasno v Italijo

Pred 14-dnevnim premorom čaka tekače na smučeh še zadnja preizkušnja, ki Slovenkam prinaša nov šprinterski izziv.

Objavljeno
19. december 2015 00.50
iza-Dachstein
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Dobbiaco – Pred 14-dnevnim premorom v svetovnem pokalu, po katerem bo povsem blizu tudi že tekma v Planici, čaka tekače na smučeh še zadnja preizkušnja, ki Slovenkam prinaša nov izziv na najkrajši razdalji. A pred današnjim šprintom so močno negodovali, saj so morali v Italijo pred načrtovanim odhodom, ker v Sloveniji niso imeli možnosti treninga.

V Planici pač proge še vedno zasnežujejo, prvi je na vrsti štadion, ki naj bi ga s snežno odejo pokrili ta konec tedna, medtem ko so Pokljuko v teh dneh zasedli biatlonci. Alenki Čebašek se je v torek še uspelo pomešati mednje, Vesni Fabjan pač ne, zato je bila že trdno odločena, da se v Dobbiaco predčasno odpravi kar sama. A so nato v reprezentanci sklenili, da premik v sredo opravi celotna ženska ekipa, saj bi bila dekleta sicer vmes brez snežnega treninga. »Na kar precej telefonskih številk sem poklicala, da bi prišla do možnosti teka na Pokljuki, a brez uspeha. Potem sem sklenila, da se tekmovalci s tem ne smemo preveč obremenjevati in sem se pomirila,« je pojasnila Fabjanova, 15. s šprinta minule nedelje v Davosu, ki zdaj od postaje do postaje dviguje svoja pričakovanja, četudi se poskuša konkretnim ciljem v napovedih izogniti, saj se ne želi obremeniti.

»Po izkušnji v Davosu sem veliko bolj mirna, a vsake tekme se lotevam postopno, ni namreč mogoče vnaprej razmišljati o izločilnih bojih, ne da bi prej opravil s kvalifikacijami. Prav v Švici pa se je potrdilo, da kvalifikacije zdaj niso več tako pomembne, kot so bile prej, ko so nas v četrtfinalu razporejali glede na dosežene čase. Zdaj si pač skupine v izločilnih bojih izbiramo same in marsikdaj je tvoja usoda odvisna od srečne izbire,« razmišlja Fabjanova, ki bo kajpak do Planice izkoristila vse nastope na najkrajši razdalji, še dva namreč prinaša Tour de Ski, ki se bo začel 3. januarja. Glavni trener Marko Gracer je odločen, da napnejo vse sile v pripravah na svetovni pokal v Planici, zato je reprezentanco za Dobbiaco še povečal. Danes bodo na štartu ob Fabjanovi stali še Miha Šimenc, Nika Razinger in Alenka Čebašek, jutri bo nastopila tudi Lea Einfalt, veseli pa vrnitev Anamarije Lampič, ki ji po zadnjih težavah s srcem manjka trening, zato bo v Dobbiacu predvsem nabirala kilometre zunaj tekmovalnih prog.

Pri tem ne skriva, da bi si želela primanjkljaj nadoknaditi vsaj tako hitro kot Čebaškova, ki je bila pred tednom v Davosu odlična deseta in bo ta konec tedna bržkone kot edina med Slovenci opravila dvojni tekmovalni program. »Nobenega namena nimam izpustiti tekme v klasiki na 10 km, saj mi proga zelo ustreza. A v prvi vrsti bi rada popravila svoj štart, ki je najslabši del mojega nastopa. Prepričana sem, da bi mi to že v Davosu prineslo še nekaj mest višje. Če namreč hitro začneš, se lahko pomešaš med najboljše in ne izgubljaš energije s tem, da jih loviš,« razmišlja Čebaškova.