Fak slovenski adut pod žarometi velike predstave

Danes na Švedskem uvodna posamična preizkušnja biatloncev v sezoni na 20 kilometrov.

Objavljeno
01. december 2015 19.56
skis during the men's 10 km sprint biathlon World Cup competition, in Hochfilzen, Austria, on Friday, Dec. 12, 2014. (AP Photo/Kerstin Joensson)
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Östersund – Uvodni tekmovalni dan sezone s preizkušnjama v mešanih štafetah po pričakovanju še ni povsem razjasnil razmerij moči na biatlonskem zemljevidu, vseeno pa je napovedal, da bo predvsem Jakov Fak vnovič meril na vrh že v prihajajočih decembrskih predstavah, nato pa tudi v nadaljevanju dolge zime. Danes bo na Švedskem uvodna posamična tekma sezone, moška na 20 kilometrov.

Od leta 2012 in takratnega svetovnega prvenstva v Ruhpoldingu je najdaljša posamična disciplina v biatlonu tudi v slovenskem taboru podčrtana z zlato barvo. Fak se je namreč prav na 20 km na Bavarskem veselil naslova svetovnega prvaka, sploh prvega za naš biatlon, in tako dosegel mejnik v silno zahtevni disciplini, ki pa za občinstvo ob progi ali pred TV zasloni ni tako mikavna, kot sta denimo zasledovanje ali skupinski štart. Gre namreč za tekmovalčev izjemno zahteven telesni in psihični preizkus, ni neposredne primerjave s tekmeci, med posameznimi štarti je časovni zamik, ni kazenskih krogov, za sleherno zgrešeno tarčo sledi minuta pribitka k skupnemu dosežku.

Vodilni slovenski tekmovalec se sicer veseli današnje tekme pod žarometi osrednjega biatlonskega štadiona na Švedskem. V poletno-jesenskem obdobju je opravil kakovosten trening, dobro pripravljenost potrdil na premieri mešanih štafet, njegovo počutje je sinoči trener Tomaš Kos označil za nadvse spodobno. »Tudi sicer ni pripomb na te zadnje dni na Švedskem, vključno z uvodno tekmo. Najpomembneje je, da ekipa ostaja zdrava, boljše kot v zadnjih letih pa so razmere tako za vadbo kot tudi tekmovanje. Snega je pravzaprav še več, kot smo ga vajeni ob muhastih začetkih zim v zadnjih letih, ob včerajšnji temperaturi stopinje ali dveh pod ničlo res ni nikakršnih težav pri pripravi proge za dolgo, 20-kilometrsko preizkušnjo,« je dejal Kos, ki je za štart na tekmi določil vseh pet članov slovenskega moštva – poleg Faka še Klemna Bauerja, Roka Tršana, Lenarta Oblaka in Miho Dovžana.

Tudi konkurenca seveda Faka, tretjeuvrščenega v skupnem seštevku prejšnje biatlonske sezone, omenja v najožjem krogu favoritov, prvič bo danes v Östersundu v tekmovalni smučini tudi vodilni šampion zadnjih let, Francoz Martin Fourcade. Za uvod v zimo se je namreč preizkušal med smučarskimi tekači, zato ga v nedeljo ni bilo med udeleženci tekme mešanih biatlonskih štafet. »A tekmovalni občutek si je med tekači že dodobra pridobil, zato bo danes zagotovo spet med kandidati za najvišja mesta,« je prepričan slovenski trener, ki se bo po tekmi že ozrl k jutrišnji ženski posamični preizkušnji, po prostem petku pa bo napočil čas še za šprint in zasledovanje.

Potem ko sicer premiera še ni razkrila vseh delnic posameznih reprezentanc, se bo ugibanje o moči tekmovalcev nadaljevalo vsaj še danes ter tudi na naslednji postaji prihodnji teden v Avstriji (Hochfilzen), pokljuška prireditev, od 17. do 20. t. m., bo zaokrožila pisani prvi mesec biatlonske sezone.

Edina morebitna nevšečnost v teh dneh na osrednjem Švedskem je oporečna voda, zato so tako v taboru slovenske reprezentance kot tudi drugih izbranih vrst že ukrepali in uporabljajo le ustekleničeno tekočino. Resda gre za urejeno skandinavsko okolje, pa vseeno so jo pred leti prav tu zaradi težav z vodo nekateri biatlonci odnesli z zastrupitvijo. Takšnega uvoda v sezono pa si ne želi prav nihče!