Slovenski biatlonci sezono odpirajo v pričakovani postavi

Na nedeljski tekmi mešannih štafet bodo nastopili Jakov Fak, Klemen Bauer, Teja Gregorin in Andreja Mali.

Objavljeno
28. november 2015 16.36
Š. Ro.
Š. Ro.
Östersund - Biatlonci v nedeljo v Östersundu s tekmami mešanih štafet in mešanih parov začenjajo sezono svetovnega pokala 2015/16, ki se bo 20. marca končala v ruskem Hanti Mansijsku. Znani sta obe slovenski postavi, močnejša pa bo mešana štafeta, v kateri bodo nastopili Jakov Fak, Klemen Bauer, Teja Gregorin in Andreja Mali.

Sezona se bo sicer ob 13.45 začela s posamično mešano tekmo. Na njej bosta slovenske barve branila mlada Rok Tršan in Anja Eržen. Gre za tekmo, ki jo je Mednarodna biatlonska zveza uvedla na prošnjo večjih reprezentanc, saj te lahko priložnost za nastop tako ponudijo večjemu številu tekmovalcev, a v mednarodni zvezi izpostavljajo tudi, da je tekma odlična priložnost za tiste ekipe, ki nimajo četverice vrhunskih tekmovalcev. Gre za najnovejšo disciplino, v kateri začenjajo dekleta, po opravljenem teku ter streljanju leže in stoje pa predajo štafeto partnerju. V primeru zgrešenega strela tečejo kazenski krog, dolg 75 metrov. Vsak od tekmovalcev mora v smučino po štirikrat, izjeme bodo le slabše ekipe, saj je tekme za počasne ekipe konec, če jih vodila ekipa prehiti za cel krog. Tekma, ki so jo prvič testirali lani, bo letos na sporedu tudi v okviru svetovnega pokala v kanadskem Canmoru.

Bolj zanimiva bo s slovenskega stališča tekma ob 15.30, kjer bodo znani prvi odgovori o pripravljenosti najboljpih naših reprezentantov. Pravo razmerje silbo razkril prihodnji teden, do srede bodo tekmovalci in tekmovalke prosti, ko bodo v Östersundu na sporedu tekme v najdaljši 20- oziroma 15-kilometrski disciplini, šprintu in zasledovanju.

Med najboljšimi tekmovalci pretiranih sprememb ne gre pričakovati, saj se med elito ni poslovil nihče. Serijski zmagovalec svetovnega pokala Francoz Martin Fourcade bo v nedeljo na tekmi še manjkal, saj je še danes nastopil na tekaški tekmi na Finskem in na 10-kilometrski razdalji v prostem slogu osvojil 22. mesto. Med dekleti pa bo sezono izpustila lanska dobitnica kristalnega globusa Belorusinja Darja Domračeva, ki se ji po mononukleozi ni uspelo pripraviti na sezono.