Smetano pobere Bled, ne Bohinj

Biatlon in turizem: na Bledu konec tedna ob pokljuških tekmah pričakujejo 3500 prenočitev.

Objavljeno
16. december 2015 21.33
Blaž Račič
Blaž Račič

Bled – Pokljuška tekmovanja so pomembna tudi za turistično gospodarstvo, saj bodo člani biatlonske karavane samo na Bledu v dneh tekmovanj opravili približno 3500 prenočitev, kar je precej, saj so jih na Bledu ta mesec našteli kakšnih 8000. V Bohinju biatlona skorajda ne zaznajo, medtem ko je na Pokljuki na voljo še nekaj praznih postelj.

Hotel Center na Rudnem polju so v v celoti zasedli biatlonci, medtem ko je Šport hotel Pokljuka odprt tudi za navijače. Hotel je v stečajnem postopku na nedavni dražbi kupil podjetnik Jože Kojc in je po jesenski mrtvi sezoni minuli konec tedna spet odprl vrata, je povedala najemnica hotela Tina Gjud iz Zavoda TI. Hotel v času biatlonskih tekmovanj ni polno zaseden, je povedala Gjudova. »V preteklosti udeleženci biatlonskega tekmovanja niso dobili vseh storitev, ki so jih plačali, dediščino tega pa moramo nositi še zdaj,« je razlog za slabo zasedenost hotela razkrila Tina Gjud in dodala, da se trudijo zapravljeno zaupanje udeležencev pridobiti nazaj. Lastnik hotela Jože Kojc, ki na ustrezne sklepe kranjskega okrožnega sodišča, kjer vodijo stečaj, še čaka, je napovedal vlaganja v hotel in ureditev višinskih sob, zato v prihodnosti pričakujejo več športnikov, ki bodo na pripravah na Pokljuki. V bližnjem hotelu Jelka so kapacitete polno zasedene, je dejal Dušan Blažič iz hotela Jelka.

Biatlonsko tekmovanje na Pokljuki turistični delavci v Bohinju komajda zaznajo, saj glavnina biatlonske karavane biva na Bledu. Kot pravi Jaka Ažman, direktor Turizma Bled, na Bledu v času tekmovanja namestijo 450 športnikov in članov njihovih ekip ter spremljajoče osebje. Konec tedna se jim bo pridružilo še približno 350 navijačev, ki bodo bivali na Bledu, tako da bodo v sklopu biatlonskih tekmovanj na Bledu našteli kakašnih 3500 prenočitev, pričakuje Ažman. Biatlonske ekipe v času tekmovanj praviloma na Bledu bivajo šest dni, navijači pa dva dneva, je razkril Ažman.

Letos so na blejski promenadi sploh prvič uredili zimsko vas z ličnimi lesenimi hiškami – stojnicami, ki so jo deloma uredili tudi zaradi biatlona. Na promenadi bodo zvečer v dneh tekmovanj skupaj s tamkajšnjimi gostinci pripravili zabavni program, tako da ne bo živahno le na Rudnem polju na Pokljuki, ampak tudi na Bledu, zagotavlja Ažman.

Termin za biatlonski tekmovanje na Pokljuki, ki sledi tekmovanjem v Hochfilznu in Ruhpoldingu in je tik pred božičem, za Bohinj ni najbolj primeren, pravi Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj, zato je slab tudi turistični izplen v teh dneh. »Glavni dejavnik je termin tekmovanja,« je dejal Langus, ki ugotavlja še, da je Bled močna znamka in je s Pokljuko povezan tesneje kot Bohinj. Prihodnje leto bo tekmovanje na Pokljuki en teden prej kot letos, zato so na biatlonskem tekmovanju v Hochfilznu prejšnji teden posebej promovirali Bohinj, je povedal Langus, ki se šele prihodnje leto nadeja večjega obiska navijačev, predvsem iz Nemčije in skandinavskih držav.