Smučarska zveza na robu prepada

Izredna seja izvršilnega odbora: smučarski krovni organizaciji grozi trajna insolventnost.

Objavljeno
30. september 2014 01.17
ekipa
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – Smučarski zvezi Slovenije grozi trajna insolventnost, je na včerajšnji izredni seji izvršilnega odbora alarm prižgal direktor SZS Jurij Žurej. Denarni tok na zvezi je ustrezen in reden, ustavi pa se pri nadzoru odlivov, je opozoril. Položaj naj bi rešili z desetletnim sanacijskim programom.

Direktor zveze Žurej je zbranim na izredni seji predstavil statistični povzetek sicer 270-stranske analize vseh panog. Opozoril je, da zveza nima težav z denarnim tokom, ampak z nadzorom svojih odlivov. Sicer redno odplačuje vse dolgoročne obveznosti in obveznosti do države, a se ji zaostanek nabira pri kratkoročnih obveznostih. Eden od možnih scenarijev je, da bodo obveznosti presegle premoženje. A Žurej in predsednik zveze Enzo Smrekar verjameta, da lahko SZS samostojno reši težave. Pokriti bi morali slab milijon evrov, da bi lahko govorili o tekočem odplačevanju dolgov.

Predstavniki panog so na izredni seji prikimali desetletnemu sanacijskemu programu, po katerem bodo za vsako panogo pregledali razpoložljiva sredstva in uskladili programe, saj alpski smučarji, denimo, kakor je izpostavil predsednik alpskega odbora in zbora Dušan Gorišek, že s 1. oktobrom ne bodo mogli več delati, ker nimajo denarja (»S pozivom o rebalansu programa smo pristali v pat poziciji, ki je na meji katastrofe.«).

»SZS je zveza z največjim proračunom in premoženjem v Sloveniji, zadolžena je za približno tri milijone evrov. Problem je obvladljiv, a je treba program strogo izvajati, saj nam sistem zadolževanja beži iz nadzora. Ni možno porabljati denarja, ki ga ni. Večkrat smo že sprejeli dogovor, a so nam določene discipline bežale. Treba bo postaviti neko logično zaporedje, sicer bomo zvezo uničili. Edini način je, da se saniramo sami ali pa se razidemo. Temeljni princip mora biti: porabi, kar imaš in sproti poravnaj pretekli dolg. Pri tem bodi tudi odgovoren,« je opozoril še Janez Kocijančič, predsednik Slovenskega olimpijskega komiteja.

Tudi Srečko Medven, predsednik organizacijskega odbora Pokal Vitranc, se je strinjal, da bo SZS le z zaostreno odgovornostjo premagala stečaj: »Treba je vzpostaviti hierarhijo odločanja, kdo je za kaj odgovoren, do kod segajo pravice in dolžnosti vodij panog, predsednika, direktorja in se tega držati. In delovati transparentno.«

Predsednik SZS Smrekar, ki je prepričan, da bo zveza našla pot iz rdečih številk, je poudaril, da mora zveza spremeniti vzorec delovanja. »Ne držimo se nepisanih pravil igre, kar je osnovni problem. Zavedati se moramo, kje smo in v nobenem primeru ne smemo prek naših zmožnosti. Dajmo, stopimo skupaj, pošljimo sporočilo, da znamo, zmoremo in hočemo,« je dejal.