Smuk Deborah Compagnoni po Kosijevem okusu

Na treningih je bil slovenski up Klemen Kosi precej hitrejši od prvega smukača na svetu Aksla Lunda Svindala.

Objavljeno
28. december 2015 19.35
Klemen Kosi pred odhodom na priprave v Čile. Ljubljana 20. avgust 2015. [Klemen Kosi,smučanje,Čile]
Vito Divac
Vito Divac

St. Caterina – Za smukaško progo v parku Stelvio, ki nosi ime najboljše italijanske smučarke vseh časov Deborah Compagnoni, pravijo, da bo letos najtežji smuk svetovnega pokala. Ni tako poseben in znan kot vratolomni Petelinji greben v Kitzbühlu, utrujajoče dolg kot Lauberhorn v Wengnu ali pa brutalen, kot zna biti ledenica na progi Stelvio v Bormiu, ima pa prvine vseh treh.

O težavnosti priča tudi dejstvo, da se letos najboljša smukača na svetu – Norvežana Aksel Lund Svindal in Kjetil Jansrud – nikakor nista mogla privaditi na skupek zahtevnih prvin – od tehnične težavnosti in selektivnosti do trde podlage, ki zahteva izjemno telesno moč. Svindal, ki je prvič preizkusil nekoč, v krajši različici, ženski smuk za SP (leta 1985 je zmagala Janica Kostelić), je bil lani na premieri poškodovan. Zato je bil denimo na prvem treningu povsem izgubljen. Nikakor ni zmogel razviti hitrosti in je obdržati oziroma prenesti po vsej progi, kar mu je sijajno uspevalo v Lake Louise, Beaver Creeku in Val Gardeni. Pravi, da je zadnja tekma leta smukaški superveleslalom s številnimi prelomnicami in grbinami, kjer je zelo težko nadzorovati hitrost, ki v najbolj strmem delu doseže več kot 150 km/h.

V podobnem položaju je tudi Jansrud, zato niti ni bilo presenečenje, da Vikingov na dveh preizkusih proge ni bilo v ospredju. Na vseh novembrskih in decembrskih smukih sta bila namreč na vseh treningih povsem v vrhu, prvi ali drugi. Podobne težave kot Svindal sta imela tudi Boštjan Kline in Andrej Šporn. V povsem novi luči pa se je predstavil Klemen Kosi. Na treningih je bil odličen, obakrat deveti. Trener Peter Pen pravi, da mu smuk Deborah Compagnioni letos v celoti ustreza. Pravzaprav mu je z vsemi zahtevnimi prvinami pisan na kožo. Tako kot tudi Italijanom Christofu Innerhoferju, Dominiku Parisu in Petru Fillu ter Avstrijcem Hannesu Reicheltu, Vincentu Kriechmayrju. Razlika je le ta, da so Italijani in Avstrijci na tej progi trenirali po prihodu iz Amerike.

»Kosi si boljše proge ne bi mogel želeti. Na treningih je smučal zelo dobro, a ne na robu svojih zmogljivosti. Upam, da bo preudaren in zadržal raven smučanja s treningov, predvsem pa taktiko. Zavedam se, da je želja po zmagovalnem odru velika, a upam, da ga ta želja ne bo zavrla oziroma da bo iskal krajše poti, kar je neuspešno počel na minulih tekmah,« trener Peter Pen razmišlja o smuku upajoč, da Mariborčan ne bo eksperimentiral s hitro smučino.

Kaj pa prekaljeni slovenski trener pričakuje od norveškega dvojca Svindal – Jansrud? »Na treningih sta bila previdna in iskala najbolj hitre linije, kar pa jima zaradi zavite trase ni uspevalo. Prepričan pa sem, da s svojimi izjemno bogatimi izkušnjami vesta, kaj narediti, da bosta dobra na tekmi. Pričakujem izjemno zanimivo tekmo, v kateri upam, da bomo pomembno vlogo igrali tudi mi,« je zaključil napoved za zadnjo alpsko predstavo moških v letu 2015 Pen. Lani je zmagal Američan Travis Ganong, najboljši med Slovenci pa je bil Kline na 13. mestu. Kosi je bil šele 49. Tudi na treningih je bil slab.