Srečni bodo že, če bodo imeli za letalske karte

Marjan Jelenko se je v nedavni veliki nagradi nordijske kombinacije FIS izkazal s končnim četrtim mestom.

Objavljeno
09. september 2014 21.53
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Marjan Jelenko je na nedavni veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS) v nordijski kombinaciji presenetil še samega sebe, potem ko je v seštevku štirih preizkušenj zasedel četrto mesto in na ta način dosegel najvišjo slovensko končno uvrstitev v tem tekmovanju. Z njo je močno presegel cilj, ki si ga je zastavil pred začetkom letošnjega poletnega »svetovnega pokala«.

»Če sem iskren, me je pred odhodom na uvodno postajo v Oberwiesenthalu kar skrbelo, kako se bom odrezal. Toliko bolj, ker se je začela moja skakalna raven dvigovati šele teden dni pred štartom velike nagrade, kar sem opazil v primerjavi s člani naše skakalne reprezentance B. Potem me je bilo malo strah tudi zaradi spremenjenega načina dela, ki ga je uvedel novi glavni trener Jože Berčič. V pripravah smo namreč precej več pretekli krosa in dosti manj na rolkah, pa sem bil zaskrbljen, kako se bom na njih znašel na tekmah. Na srečo pa je bila – kot se je izkazalo pozneje – vsa bojazen povsem odveč,« je zaupal 23-letni Zrečan, ki si je na skrajnem vzhodu Nemčije priskakal in pritekel sedmo mesto, nakar je v Beljaku navdušil s tretjim mestom, v Oberstdorfu pa je preizkušnji končal na enajstem in šestem mestu.

»Na vseh tekmah sem užival in iz vsake sem izluščil nekaj pozitivnega, najbolj pa mi bo seveda v spominu ostala preizkušnja v Beljaku, kjer se mi je posrečil nepozaben tek; tudi zaradi številnih slovenskih navijačev ob progi, ob kateri so me med drugimi spodbujali tudi starši, brata in sestrična,« je Jelenko podoživel tekmo na avstrijskem Koroškem, kjer se je prvič med svetovno elito veselil posamične uvrstitve med najboljšo trojico. »Res se je lepo povzpeti na zmagovalni oder. A zdaj ne smem zaspati na tem uspehu, ampak moram še naprej trdo trenirati, da bom tudi zimo pričakal dobro pripravljen,« je poudaril najboljši slovenski kombinatorec, ki je storil opazen napredek v teku, za kar zasluge pripisuje tudi Robertu Slabanji.

Nekdanji trener tekaške šampionke Petre Majdič, ki naj bi imela prste vmes, da ga je Berčič v reprezentanco vzel kot svetovalca za smučarski tek, je v ekipo – kot je pojasnil Jelenko – prinesel dosti znanja. »Meni ogromno pomeni že, da mi pove, v kakšen položaj moram pri določenem gibu dati roki in v kakšnega nogi,« je razkril kombinatorec iz SSK Velenje. Rezultati, ki jih je dosegel v Oberwiesenthalu, Beljaku in Oberstdorfu, mu vlivajo dodatno spodbudo za nadaljnje treninge, ki jih s trenerji Berčičem, Slabanjo in Igorjem Jelenom kajpak ne bodo bistveno spreminjali, se pa obenem zaveda, da so lahko poletni dosežki zelo varljivi.

»Konkurenca je bila letos v veliki nagradi zelo močna, je pa jasno, da je za vse glavni cilj zima, zato bo treba ob Nemcu Johannesu Rydzku, ki je dobil vse štiri tekme, ter njegovih rojakih Ericu Frenzlu (skupno 2.) in Björnu Kircheisnu (3.) resno računati tudi z mnogimi drugimi. Zato bi bilo nespametno (od sebe) pričakovati, da bom – ker sem bil zdaj četrti – svetovni pokal končal na stopničkah. Manj ko bom razmišljal o rezultatih, bolje bo. Je pa za samozavest vsekakor dobro vedeti, da sem se izboljšal v teku, v katerem sem se nazadnje bolj ali manj enakovredno kosal z nekaterimi, ki sem jih pozimi gledal le v hrbet,« je zadovoljen s svojim napredkom, manj pa s stanjem na Smučarski zvezi Slovenije (SZS).

»Kakor sem poslušal trenerje, bomo lahko srečni že, če bomo imeli za letalske karte,« je omenil in pripomnil, da še niso podpisali nobenih pogodb s SZS (kombinatorci jih sicer skupaj s skakalci). »Prve osnutke smo zavrnili, zdaj čakamo na naslednje, nadejam se, da jih bomo prejeli v kratkem oziroma – za razliko od lani – še pred prvimi tekmami za svetovni pokal. Zaupam obema našima najizkušenejšima skakalcema Robertu Kranjcu in Jerneju Damjanu, da bosta iztržila dobre pogoje in konkurenčno opremo,« je še dejal Jelenko.