Svindal in Kline zadovoljna

Slovenec Boštjan Kline najbolje doslej začel sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Objavljeno
30. november 2015 00.45
Boštjan Kline pred odhodom na priprave v Čile. Ljubljana 20. avgust 2015. [Boštjan Kline,smučanje,Čile]
V. D., Š. Ro.
V. D., Š. Ro.
Lake Louise – Toliko, kolikor sta bila nastopa Boštjana Klineta in Aksla Lunda Svindala v Lake Louise po kakovosti seveda neprimerljiva, sta bila po vsebini vendarle primerljiva. Oba sta zapustila Kanado zelo zadovoljna. Norvežan, ker se je po dolgem tekmovalnem premoru z dvema zmagama vrnil v svetovni vrh v šampionski formi, Slovenec pa, ker tako dobro doslej še ni smučal.

Toliko kot Svindalu in Norvežanom olimpijska proga v Lake Louise ustreza (Aksel Lund ima že osem zmag od tega šest v superveleslalomu), slovenskim smučarjem ne. V vsej zgodovini so se le enkrat uvrstili v peterico oziroma deseterico (Jerman je bil leta 2007 četrti v superveleslalomu) in še petkrat v petnajsterico. Kline se je s 14. mestom v superveleslalomu pridružil Jermanu, Andreju Špornu in Gašperju Markiču. Obenem pa je s 14. mestom v superveleslalomu in 24. v smuku po Jermanu iz leta 2007 (4. v superveleslalomu in 12. v smuku) dosegel tudi drugi najboljši slovenski dvojček. Ti podatki so seveda zelo razveselili trenerja Petra Pena, ki je dobil tisto, kar je želel: potrdilo, da je ekipa dobro trenirala in napredovala. »Kline je smučal za naše razmere odlično, saj je to njegov najboljši dosežek v karieri. V svetovnem merilu njegov začetek obeta. Pomembno je izkoristiti vsako priložnost,« je smučanje najboljšega Slovenca ocenil Pen. Medtem ko s Kosijem ni bil zadovoljen v smuku, pa je superveleslalomski nastop pohvalil. Poudaril pa je, da si ne sme več privoščiti »mladinskih napak«, kot je »iskanje krajših linij na prelomnicah«. Če bi malo bolj racionalno presmučal najtežji del včerajšnjega superveleslaloma, bi se uvrstil okrog 25. mesta. Tako pa v Lake Louise še naprej ostaja praznih rok. »Martin Čater ni osvojil točk, a je na posameznih odsekih smučal zelo obetavno. Enako velja tudi za Andreja Šporna. Začetek je za vse nas dober, ker gremo v pravo smer,« je Pen z veliko mero optimizma zaključil poročilo o prvih nastopih v hitrih disciplinah.

Svindal je z dvema zmagama vrgel rokavico Marcelu Hirscherju za dvoboj za veliki globus. Povsem je zasenčil tudi svojega rojaka Kjetila Jansruda. Lanski osvajalec malih globusov v hitrih disciplinah se ni uvrstil niti med peterico najboljših. Izvrsten je bil tudi Italijan Peter Fill, ki je prav tako specialist za kanadske tekme. V smuku je bil drugi, v superveleslalomu pa tretji. Lake Louise pa je bil, tako kot vsako leto, le uvertura – tudi za Beaver Creek.

Shiffrinova v svoji ligi

V osiromašeni konkurenci ženskega svetovnega pokala v tej zimi še toliko ostreje bode v oči prevlada mlade Američanke Mikaele Shiffrin. V Aspnu je z veliko prednostjo dobila oba slaloma, lahko pa bi se veselila celo trojčka zmag. Toda prav petkov veleslalomski spodrsljaj jo je prizemljil in dodatno spodbudil za spektakularne slalomske predstave. Dvajsetletnica je v cilju kar zardevala ob rekordnih časih, s katerimi je izkušene tekmice kot so Frida Hansdotter, Šarka Strachova in Veronika Velez Zuzulova, pustila v drugi ligi. »Po veleslalomskem odstopu sem se tolkla po glavi, le kaj sem razmišljala? Milijon možnosti sem imela za zmago. A očitno je kdaj treba tudi po težji poti priti do napredka,« je spregovorila o jezi, ki jo je vodila do sobotne rekordne zmage na slalomih za svetovnih pokal – s 3,07 sekunde prednosti, dan pozneje je zmagala z naskokom 2,65. »A ta jeza me na naslednjih tekmah ne bo več spremljala. Moram pa ohraniti to miselnost, zavedam se, da mi tekmice ne bodo vedno dopustile zmagati s takšno prednostjo.«

Če so bile njene zasledovalke v drugi ligi, pa so bile slovenske smučarke še niže. Slika iz Aspna je skrb zbujajoča, tako zaradi rezultatov kot ravni smučanja in očitno tudi neustreznega dela v ekipi, na katerega so opozorila tudi dekleta. Edine točke je z 22. mestom v veleslalomu osvojila Ana Drev, ki pa s svojim smučanjem ni bila zadovoljna: »Naložila sem si prevelik pritisk, smučka enostavno ni stekla.«