Tekmovalni koledar brez Zlate lisice

Smučarska zveza Slovenije: alpski smučarji, skakalci in nordijski kombinatorci z novim pravilnikom. 

Objavljeno
13. junij 2017 00.01
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Resda je vodstvo Smučarske zveze Slovenije v zadnjem obdobju oblikovalo lepo javno podobo, a pred sabo ima še ogromno izzivov. Za velik plaz se jih je usulo na danajšnji seji izvršilnega odbora. Na primer: Zlate lisice od sezone 2020/21 ni več v koledarju svetovnega pokala. Ali pa: dobiček z lanskih planiških tekem je šel v operativo zveze in ne, denimo, v klubske blagajne. 

Najmanjše panoge, ki delujejo v okviru zveze, se s težavo prebijajo do kruha. Pri smučanju prostega sloga še ne vedo, s kakšnim proračunom bodo lahko razpolagali v olimpijski sezoni, pri telemarku si ne morejo privoščiti trenerjev, pri smučarskem teku so primorani znižati plače v panogi za 10 odstotkov ... Vodstvo zveze se naštetih težav – teh je še precej več – zaveda. V ta namen, denimo, večje panoge namenjajo solidarnostni prispevek manjšim. Enako naj bi bilo tudi v prihajajoči zimi.

Vanjo bodo alpski smučarji, smučarski skakalci in nordijski kombinatorci zakorakali s spremembo pravilnika o pravicah in dolžnostih reprezentantov, s katero bosta imela alpsko in skakalno vodstvo več nadzora nad tekmovalci. V skakalnem pravilniku je od danes natančno zapisano, kdaj lahko tekmovalec ustanovi svojo ekipo in kdo v celoti nosi stroške te zasedbe. »Začele so se dogajati stvari, ki bi nam lahko zrušile obstoječ piramidni sistem,« je odločitev o tovrstnem koraku pojasnil Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo.

Njegov kolega Iztok Klančnik, ki opravlja enako funkcijo pri alpskem odboru, je zatrdil, da sprememba za alpince pomeni pravzaprav izboljšavo, ki bo najboljšim tekmovalcem omogočila pridobitev več sredstev. »Karkoli se bo tekmovalec odločil, bo treba zapisati v individualno pogodbo. Vse marketinške akcije, ki jih bodo izvajali, morajo biti zapisane in ne smejo biti v nasprotju z akcijami SZS,« je pojasnil Klančnik. To pomeni, da bo vodstvo pri vsakem tekmovalcu proučilo, katere sponzorje sme imeti? »S posameznim tekmovalcem bomo glede na njegov program sestavili pravilno individualno pogodbo. Radi bi izključili možnost konflikta s kakšnim našim sponzorjem,« je dejal in dodal, da se nadeja podpisa pogodb z vsemi reprezentanti do konca tega meseca. Verjame, da bo sprememba pravilnika vodstvu pomagala tudi pri dogovorih z Ilko Štuhec, ki deluje znotraj SZS, a ima samostojno ekipo.

Štajerka in njene smučarske kolegice pa bi lahko čez tri sezone ostale brez tekme na Pohorju. Mednarodna smučarska zveza (FIS) Zlate lisice namreč ni uvrstila v delovno verzijo oziroma osnutek koledarja 2020/21. Koledar še ni dokončen, potrjevali ga bodo prihodnje leto. FIS uvaja novo strategijo, v kateri naj bi ukinila nekatere discipline (kombinacija, superveleslalom) in dodala drugačne smernice. Mariborsko prizorišče z dolgoletno tradicijo naj bi položaj izgubilo zaradi številnih odpovedi in prestavljanj tekem, preteklih finančnih težav ... Srečko Medven, generalni sekretar OK Vitranc, je poudaril, da stanje ni tako kritično, kakor izgleda in da že potekajo pogovori s šefom ženskega svetovnega pokala Atlejem Skårdalom. Termin, ki so ga v delovni verziji pustili praznega (brez prizorišča), je skoraj gotovo rezerviran za Maribor, vendar pa se mora SZS kljub temu odzvati na potezo FIS, je opozoril Medven. 

Na IO je bilo slišati tudi precej pozitivnih novic, predvsem pohval FIS na organizirane tekme za svetovni pokal na slovenskih prizoriščih. Morda se že uveljavljenim prihodnje leto pridruži tudi poletna tekma za skakalke v Ljubnem ...