Tessin recept za vrnitev: delo in čas

53. Zlata lisica: prva veleslalomistka zime Tess Worley se je po poškodbi lovila kar dve leti.

Objavljeno
06. januar 2017 22.47
Tessa Vorley Maribor 6.1.2017 [vorley,smučanje]
Mojca Finc
Mojca Finc
Maribor – Alpske smučarke čaka na otvoritvi 53. Zlate lisice zahtevna tekma. Nastope jim bodo grenili nizke temperature in veter. Edina od najboljših treh veleslalomistk sezone, ki je preizkusila progo na Pohorju, je bila Francozinja Tessa Worley. Američanka Mikaela Shiffrin je vadila v Avstriji, Švicarka Lara Gut v Italiji.

Vodilna v veleslalomski razvrstitvi Worleyjeva se je na prostem treningu dvakrat spustila po pohorski strmini. »Proga izgleda dobro, precej je agresivna. Letos je v Mariboru veliko snega, kar je lepo. Ta konec tedna so moja pričakovanja visoka, želim si čim boljšo uvrstitev na prvi progi in biti v glavni igri v finalu,« se nadeja Francozinja, ki je v tej sezoni na petih veleslalomih štirikrat prismučala na stopničke, dvakrat na najvišjo.

Njena najvišja uvrstitev na Pohorju je 9. mesto, dosegla jo je leta 2013 pred poškodbo kolena istega leta. Ko se je pred dvema sezonama vrnila v konkurenco, ji je bilo težko. »Veliko dela, časa in potrpežljivosti je bilo potrebnega, v takšnih situacijah ne smeš obupati. Dve leti je trajalo, da sem prišla do vrhunskih rezultatov, tudi ko niso bili vidni, sem postopoma napredovala. Pokazali so se v tej zimi. Še vedno garam, rada bi nadaljevala v vrhunskem slogu,« je dejala 27-letnica.

Prav gotovo ji bo danes tesno dihala za ovratnik Gutova, ki je v Maribor prispela po treningu v Trbižu. »Ko tekmuješ v vseh disciplinah, je težko najti čas za trening. Bila sem tudi bolna, a zdaj je vse v redu. Za sabo imam dobro vadbo in potrudila se bom po najboljših močeh. Kadar je v Mariboru hladno, je ponavadi dobro tekmovati,« je ocenila Švicarka, ki je v tej sezoni v veleslalomu dvakrat stala na stopničkah. Njena mariborska statistika je nekoliko slabša od rezultatov te sezone, višje od 6. mesta se še ni uvrstila. Najboljši pohorski rezultat je vknjižila pred osmimi leti.

Za mesto boljšo statistiko s pohorskega veleslaloma ima Američanka Shiffrinova, vknjižila jo je pred dvema letoma. Vodilna v svetovnem pokalu je v tej disciplini trikrat prismučala na zmagovalni oder v tej sezoni, dvakrat na najvišjo. Leto je začela s slalomsko ničlo na Sljemenu, v Slovenijo je prišla z razlogom več, da se ob prvi priložnosti spet pokaže v vsej svoji veličini. »Občutek na vrhu je dober in želim si nadaljevati v tem slogu. Treniram veliko, ostajam ista oseba, moje smučanje je vse boljše, jaz pa močnejša. Veselim se tekme,« je dejala 21-letnica, ki je pred dvema letoma v Snežnem stadionu slavila slalomsko zmago. Letos jih je v tehničnih disciplinah nanizala šest.

S stopničkami v Mariboru se spogleduje tudi Tina Weirather iz Liechtensteina. Na zadnjih dveh pohorskih veleslalomih je bila tretja. V tej sezoni še ni pustila pravega pečata, njena najboljša uvrstitev v veleslalomu je 4. mesto. »Imela sem naporen teden, prav veliko zato nisem mogla trenirati. Vendar zdaj se počutim dobro. Veselim se tekme, saj je bil Maribor zame vedno dobro prizorišče. Vse bo jasno na tekmi, lahko pa rečem, da imam dober občutek,« je zaupala, preden se bo začelo zares.