Težko si konkurenčen, če razmišljaš, kdo bo kuhal

Nekdanji smukač in pomočnik trenerja Andrej Jerman nič več v svetovnem pokalu, na Norveškem skrbi za podmladek.

Objavljeno
22. november 2015 22.06
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Moška ekipa za hitre discipline bo konec tedna štartala v novo smučarsko sezono. Prvič po 17 letih v svetovnem pokalu ne bo prvega Slovenca s smukaško zmago (v karieri je vknjižil dve) Andreja Jermana. Potem ko je v sezoni 2012/13 končal športno pot, nato pa dve zimi delal v reprezentanci kot pomočnik trenerja, se je letos poleti poslovil od slovenskega smučanja.

Ko mu je marca potekla pogodba s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS), se je prijavil na zavod za zaposlovanje. Konkretnih odgovorov o nadaljnjem sodelovanju ni prejel. Trenerji, ki so jim potekle pogodbe, niso imeli ustreznega sogovornika, oblikovanje alpskih teles se je zavleklo v poletje. »Ni prav prijetno dva meseca gledati v zrak in čakati, kaj se bo zgodilo. V tem času je prišla klubska ponudba iz Norveške. Po pogovorih z družino, prijatelji in smučarskimi kolegi sem se vse bolj nagibal k privolitvi. Filip Gartner je bil edini, ki je bil v dvomih, a tudi od njega sem kmalu dobil potrditev,« je nekdanji smukač, ki je v svetovnem pokalu štirikrat stal na stopničkah, poudaril, da mu je bilo pomembno tudi mnenje nekdanjega trenerja, znanega po velikih uspehih z Norvežani.

Nov izziv je Tržičan tako našel v otroškem smučanju, v vzgajanju mladih upov v klubu Ready v Oslu, kjer v vlogi glavnega trenerja sestavlja vse programe in skrbi za skupino do 16 let. Poglavje na najvišji ravni je vsaj za naslednja tri leta končano. »Na to nikakor ne gledam kot na korak nazaj, ampak naprej, obrnil sem nov list,« je dejal Jerman, ki se pridno uči norveščine. Pri odločitvi o odhodu v Skandinavijo je pretehtala negotovost v slovenskem smučanju. Četudi bi mu, denimo, zveza priskrbela plačo, a tekmovalci ne bi imeli ustreznih razmer za delo, je prepričan, da v takih okoliščinah ne bi mogli kaj prida narediti. Prav podpora SZS je tisto, kar je v reprezentanci najbolj pogrešal. »Trenerji smo se ukvarjali z vsem drugim kot pa trenerstvom. Lani se 14 dni nisem mogel poglobiti, kako fantje smučajo, ker smo morali skrbeti, kaj in koliko bomo jedli, kdo bo kuhal. Tako ni mogoče biti konkurenčen ostalim,« je razkril.

Preskok iz tekmovalnih v trenerske vode zanj ni bil težaven, pravi, saj se je kot tekmovalec deset poletij trenersko preizkušal v ZDA in tako dobil osnove. Glavni namen je bil poletni snežni trening, zraven pa je otroke učil smučati. Kot pomočnik trenerja za hitre discipline v slovenski reprezentanci za svetovni pokal pa se je podrobno naučil celotne logistike, ki mu je bila kot tekmovalcu neznana, številnih dogovorov na terenu in komunikacije s tekmovalci, ki zahteva precej psiholoških prijemov, saj je treba k vsakemu – zaradi različnih značajev – pristopiti na drugačen način.

V Boštjanu Klinetu, ki je v prejšnji sezoni dosegel uvrstitvi kariere v obeh hitrih disciplinah, vidi sebe v mlajših letih. »Menim, da ima največ potenciala. Fizično je močan, ima odličen občutek na smučeh, mehkobo, mirnost, zagnanost, je delaven, ne obremenjuje se z okolico, glava je na pravem mestu. Če bo imel ustrezne razmere za delo, bo lahko te potenciale tudi razvil,« Jerman verjame v dvakratnega mladinskega svetovnega prvaka.

V svetovnem pokalu najraje gleda smukaške predstave Francozov in Italijanov, pravi, da so tudi zelo kooperativni. Na vrhu v novi sezoni ne pričakuje sprememb, verjame pa, da bo zanimivo videti, kako bo tekmoval Kjetil Jansrud ob vrnitvi Aksla Lunda Svindala. Kakšna pa je priljubljenost obeh vikingov v domovini? »S smučarskim tekačem Pettrom Northugom se ne moreta primerjati,« je dejal in dodal, da je za otroke v njegovem klubu največja zvezda Henrik Kristoffersen.