Tina ima dovolj moči in svežine za drugi globus

Tina Maze pred odhodom na zaključne snežne priprave v Trstu gostja jadralcev. V Vailu bržčas zadnje SP.

Objavljeno
12. oktober 2014 01.10
Tina Maze
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Trst – Snežna kraljica Tina Maze je dan pred Barcolano, eno največjih regat na svetu, na tržaškem nabrežju, kjer te dni kraljujejo jadralci in jadralke, izzvala veliko zanimanja medijev in pozornosti tisočih obiskovalcev. Dan pred odhodom na sneg je še zadnjič okusila poletno morsko ozračje, v katerem je letos uživala kot že dolgo ne.

V Trstu je bila gostja zavarovalnice Generali, siceršnjega sponzorja ekipe aMaze in alpske reprezentance. Novinarje je najbolj zanimalo, kako je pripravljena za prihajajoči svetovni pokal (začel se bo čez dva tedna v Söldnu) in s kakšnimi cilji gre v sedmo sezono samostojne ekipe, sicer pa že petnajsto v elitni konkurenci. »Motivacije mi ne manjka. Ena največjih je zagotovo povratek Lindsey Vonn, ki mi ni samo velika tekmica, ampak tudi navdih. Zadnji poletni treningi so bili sicer zelo trdi, najbolj pomembno pa je, da grem na sneg po smučarske občutke telesno vrhunsko pripravljena. Glavni cilj je svetovno prvenstvo v Vailu, kar seveda ne pomeni, da so preostala tekmovanja manj vredna. Vem, da sem pripravljena za boj za veliki globus, zato se veselim tekmovanj. V Söldnu bom začela brez kakršnih koli pričakovanj. Želim si smučati optimalno, brez napak, kaj pa bo to rezultatsko pomenilo, bodo odgovorile tekmice,« je napovedala sezono, v kateri se bo osredotočala na vsako tekmo posebej. Tako kot je to počela v sezoni 2012/13, ko je veliki globus osvojila z rekordnimi 2414 točkami. Trener Andrea Massi je dodal, da so bili zadnji testi odlični oziroma v mnogih prvinah celo najboljši, odkar jo trenira. Gre predvsem za porabo kisika (VO2max) in laktatno vzdržljivost in eksplozivno moč.

V nadaljevanju novinarske konference na osrednjem prizorišču Barkovljanke je ugotovila, da je letos precej bolje pripravljena, kot je bila lani, ko ni imela prave motivacije in že na štartu ni imela vizije, kako se lotiti sezone. Razen seveda olimpijskih iger, kjer je natančno vedela, kako priti do zlate kolajne. Na podlagi lanskih izkušenj je pomladi izklopila smučanje oziroma »zamenjala smučarsko vzdušje in okolje s študentskim,« kot je obrazložila polnjenje »telesnih baterij oziroma predalov« z močjo in svežino.

Na čedalje pogosteje zastavljeno vprašanje, ali je prihajajoča sezona njena zadnja v karieri, je odgovorila, da bo Vail 2015 bržkone zadnje SP, vsekakor pa si, po sedmih letih nenehnega napredovanja, želi premor. Potem pa bo premislila, ali jo vleče nazaj v smučarijo ali pa se bo posvetila življenju brez tekmovalnega športa. Vsekakor pa bo ostala še nekaj let povezana s smučanjem, saj je s Stöcklijem lani podpisala pogodbo o petletnem sodelovanju. Dotlej bo seveda mislila zgolj na smučanje in tekmovala na vso moč, tako kot je to počela vso kariero. »Zagotovo bodo prišli dnevi, ko ne bo vse tako, kot si želim. Takrat bom naredila vse, da težke preizkušnje preživim čim manj stresno,« je Mazejeva zaključila pogovor s pretežno italijanskimi in nekaj slovenskimi novinarji.

Ekipa aMaze je želela del zaključnih snežnih priprav za ledeniško premiero opraviti na prizorišču v Söldnu. Žal so temperature previsoke, tako da so vso vadbo na ledeniku Rettenbach odpovedali. Danes zgodaj zjutraj sta Mazejeva in Massi odpotovala na avstrijski ledenik Hintertux, kjer ju že čakata trener Valerio Ghirardi in serviser Andrea Vianello.