Tina Maze se je vrnila v otroštvo

Ob izidu zbornika ob 40-letnici Pokala Loka je mladim upom svetovala, naj smučanje vzamejo kot igro in v njem uživajo.

Objavljeno
10. december 2015 13.50
sprejem za športnike
J. P.
J. P.

Škofja Loka - Slovenska snežna kraljica in serijska športnica leta Tina Maze se je vrnila v otroštvo. Smučarski klub Alpetour je namreč ob okroglem jubileju, 40-letnici tradicionalnega otroškega tekmovanja Pokal Loka, izdal zbornik in na spremljevalno prireditev povabil tudi Črnjanko, sicer dvakratno zmagovalko priljubljenega vsakoletnega tekmovanja. V zborniku je sicer nazorno predstavljeno smučanje na škofjeloškem od začetkov do danes. Skozi desetletja je bogat slikovni material zbiral dolgoletni član kluba Gašper Zakotnik, pod besedilo pa sta se podpisala Matjaž Hafner in Marjan Luževič, nekdanji ravnatelj škofjeloške gimnazije.

Mazejeva je zbranim zaupala, s kakšnimi občutki je tekmovala na Pokalu Loka na Starem vrhu. Bila je presrečna, ko je zmagala, kar se je videlo tudi na fotografijah, tedaj je bila njena največja tekmica Hrvatica Janica Kostelić, vzornika pa Rok Petrovič in Mateja Svet.

Otrokom na začetku smučarske poti Tina svetuje, naj smučanje vzamejo kot igro in naj v njem čim bolj uživajo: »V smučanju sem videla priložnost spoznavati svet, različne kulture. Zame je bila to velika motivacija. Mladi smučarji naj se predvsem zabavajo in čim dlje obdržijo otroški duh v sebi. Starši včasih od otrok zahtevajo preveč,« je dejala priljubljena Korošica in dodala: »Prehod iz aktivnega športa je podoben odhodu v pokoj. Andrea ima prijatelja, ki se je upokojil, on povsem razume, kako mi je. Zdaj je vse bolj umirjeno, počnem druge stvari, ki me veselijo. Rada kuham, dokončati želim diplomo.«