Sezona zadnja ali ne, Tina Maze ima dovolj novih motivov

Prva slovenska smučarka Tina Maze se je vrnila s priprav na južni polobli in se že ozrla proti sezoni 2014/15.

Objavljeno
05. september 2014 15.37
Team to Amaze
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Prva slovenska smučarska zvezdnica Tina Maze je v Južni Ameriki že opravila glavni del priprav za novo sezono 2014/15. Z vadbo je bila zadovoljna, žal ji je bilo le slabih razmer v Portillu.

»Imeli smo srečo in smo lahko odšli na trening na drugo prizorišče, v Chillan. Tam ima sicer prednost nemška reprezentanca, z našimi večnimi tekmeci pa smo lahko sodelovali. Vremenski pogoji so bili slabi, ker je bilo vreme, kot povsod po svetu, slabo. Dež, sneg in srednje visoke temperature, več je bilo kamenja kot snega. Problem je bil zelo močan veter, že drugi dan se je pokvarila žičnica. Nam in ostalim tekmovalkam pa so priskrbeli snežne sani in smo izgubili le en dan vadbe, tako kot v Ushuaii,« je o treningih povedal vodja ekipe Andrea Massi in priznal, da so v težavah hitro našli rešitev. 

»V Chillanu sem bila zadnje dni zelo utrujena, ker je bil veter izjemno močan. Še nikoli nisem bila tako utrujena med pripravami. Pet, šest dni zaporedoma so bili sunki vetra zelo močni in so se čutili tudi zvečer v sobah. Zato tudi sedežnice niso delale. Zelo je bila pomembna koncentracija med smučanjem. Hitrih disciplin, superveleslaloma, smo naredili manj, kot smo želeli. Ostajajo pa dobre vožnje, ki sem jih opravila. Kako dobro smo vadili, pa bo pokazal že začetek sezone,« pa je svoj pogled na priprave podala Mazejeva. Se je pa v veliki meri posvetila slalomu, ki je bil lani njena najslabša disciplina.

Njena telesna pripravljenost tudi pred novo sezono ni vprašljiva. Kot je povedal Massi, so podatki o trenutni pripravljenosti Mazejeve, so podobni, kot so bili pred sezono svetovnih rekordov. »To lahko pomeni veliko, ali pa tudi nič. Kondicijo ima izjemno, vendar bo to treba prenesti v smučanje.«

Dvakratna olimpijska zmagovalka iz Sočija vrhunec sezone pričakuje na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Vailu. Tam med njenimi tekmicami ne bo več vrstnic Nemke Marie Höfl Riesch, Avstrijke Marlies Schild, Finke Tanje Poutianen ... Mazejeva je sprva načrtovala, da bi kariero sklenila po koncu sezone 2014/15, a o tem še ni povsem prepričana. »Mogoče bo sezona 2014/15 tudi moja zadnja, tega sicer še ne vem natančno niti sama. Zavedam pa se, da se moja tekmovalna kariera počasi zaključuje. Nekatere so že končale, prihajajo pa mlade, nove vrhunske tekmovalke. Lani v tem obdobju sem imela veliko težav z motivacijo v svetovnem pokalu in sem se osredotočila na OI,« je povedala.

Kot je dejala, ima letos drugačen pristop, a tudi nove motive. »Spomladi sem se posvetila drugim stvarem in sem malo pozabila na smučanje. To je v 14 letih zame postalo zelo monotono, zato je bil ta premor zelo dobrodošel. Tako sem bila bolj pripravljena za nadaljnje delo. Imam nov motiv. Želim izboljšati prejšnjo sezono svetovnega pokala, vrh pa bo SP,« je še dejala na novinarski konferenci v Ljubljani.