SZS: Tina Maze želi za Zlato lisico svoj dres ali 90.000 evrov

Če Tina Maze ne bo izpolnila reprezentančnih pogojev, je Smučarska zveza Slovenije ne bo prijavila na tekmo v Mariboru.

Objavljeno
14. december 2016 11.37
maze
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana − Okoli Tine Maze se, tako kot že tolikokrat v njeni bogati športni karieri, spet dviga prah. Najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov se pripravlja na poslovilno tekmo v Mariboru, vendar pa je z njenim poslednjim startom povezanih kar nekaj zapletov. Najprej se je borila za startno številko in želela uveljaviti status poškodovanke, vendar pa Mednarodna smučarska zveza (FIS) ni ugodila njeni prošnji, da bi startala med pravokategornicami. Zdaj se je očitno ustavilo tudi pri usklajevanju s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS), nova težava je namreč dres, v katerem želi nastopiti.

S SZS so namreč sporočili, da je odbor panoge za alpsko smučanje prejel njen poziv, da bo na Zlati lisici v dresu slovenske reprezentance nastopila le, »v kolikor bo vsak izmed zlatih sponzorjev prispeval določena finančna sredstva in bi na tak način pridobila 90.000 evrov. V nasprotnem primeru namerava nastopiti v svojih oblačilih in dresu, na katerem so njeni sponzorji.«

Odbor panoge je njen poziv obravnaval na ponedeljkovi seji in sprejel sklep, da mora Mazejeva, če želi nastopiti za reprezentanco, izpolniti pogoje, ki veljajo za vse tekmovalke in tekmovalce, člane slovenske reprezentance. To so: urejeno članstvo v matičnem klubu/društvu (Modra kartica sezona 2016/2017), status aktivne tekmovalke (FIS koda), podpisana pogodba s SZS, v kateri so opredeljene medsebojne obveznosti in dolžnosti (kjer je tudi jasno opredeljeno, da tekmovalec lahko nastopa samo v dresu reprezentance z reprezentančnimi sponzorji).

»Panoga za alpsko smučanje v tej sezoni pospešeno dela v smeri finančne sanacije in uspešno pridobiva nove sponzorje. Tako članom reprezentance, ki dosegajo kriterije, ni več treba plačevati samoprispevka. Izjemni rezultati tekmovalk in tekmovalcev v alpskem smučanju so dokaz, da gresta energija in delo v pravo smer. Uporaba drugih sponzorjev na tekmovalnem dresu bi pomenila neposredno kršitev obveznosti do sponzorjev in bi lahko resno ogrozila sodelovanje in posledično delovanje panoge. V kolikor bi ustregli tovrstnim zahtevam, bi ogrozili finančno stabilnost panoge, predvsem pa prihajajočim generacijam poslali napačno sporočilo,« so zapisali v sporočilu za javnost.

S sklepom odbora panoge se je na dopisni seji seznanil tudi izvršni odbor SZS, ki soglaša z usmeritvijo panoge, vezane na nastop športnikov in športnic za slovensko reprezentanco v alpskem smučanju. »Ko bo tekmovalka izpolnila navedene pogoje, bo prijavljena na to tekmovanje s strani SZS. V nasprotnem primeru je SZS na tekmovanje ne bo prijavila,« so še sporočili s SZS.