Trener Baloh ni skrival jeze

Skakalka Maja Vtič v Nižjem Tagilu za pičle 1,7 točke zgrešila oder.

Objavljeno
13. december 2015 22.40
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Nižji Tagil – Potem ko je morala Sara Takanaši na sobotni tekmi smučarskih skakalk za svetovni pokal v Rusiji za štiri točke priznati premoč Avstrijki Danieli Iraschko-Stolz, je favorizirana Japonka včeraj spet postavila stvari na svoje mesto. S skokoma, dolgima 98 in 99 metrov je dvakrat izboljšala rekord srednje skakalnice v Nižjem Tagilu in prepričljivo zmagala pred rojakinjo Juki Ito (92 m in 91,5 m).

Slovensko čast je s četrtim mestom reševala Maja Vtič (89 m in 93,5 m). Za razliko od prve preizkušnje, ko je z osmega mesta zdrsnila na štirinajsto in bila prav tako najvišje uvrščena Slovenka, je 27-letna članica Smučarskega društva Zabrdje včeraj stopnjevala svoj nastop in s tretjo oceno finala preskočila štiri tekmice. Od tretjeuvrščene Avstrijke Chiare Hölzl (90 m in 95 m) jo je na koncu ločilo vsega 1,7 točke.

»Z uvrstitvijo sem zelo zadovoljna. Čeprav sem morala dolgo čakati na svoj nastop, se nisem pustila zmesti. Z vetrom se nisem obremenjevala, ker nanj tako ali tako nimam vpliva. Osredotočila sem se na svoj skok in ga poskusila izvesti najbolje, kot znam, kar mi je dobro uspelo,« je pojasnila Vtičeva, ki je tudi v skupnem seštevku zdaj na četrtem mestu.

Če je bila najizkušenejša slovenska skakalka zadovoljna s svojim izplenom minuli konec tedna, pa so njene reprezentančne kolegice iztržile manj, kakor so si obetale pred odhodom v Rusijo. Špela Rogelj je tekmi končala na 18. in 25. mestu, Katja Požun je izvlekla 25. in 29. mesto, Urša Bogataj je zmogla 30. in 26. mesto, Ema Klinec pa je točke osvojila le v soboto, ko je pristala na 16. mestu. Toda po uvodni seriji, ko je bila peta, ji je kazalo bistveno bolje. Z 31. mestom je včeraj finale zgrešila za pičlo desetinko točke.

Glavni trener naše ženske skakalne vrste Stane Baloh, ki je tokrat le s težavo brzdal svoja čustva, je slabši izkupiček svojih izbrank pripisal tudi tekmovalnemu razsodišču. »Majo in Emo so v uvodni seriji – tako kot na prvi tekmi v finalu – spustili v slabe razmere. Če bi pri njima počakali le deset sekund, bi bila zgodba povsem drugačna,« se je jezil Baloh in v nadaljevanju še podkrepil svoje nezadovoljstvo nad vodstvom tekmovanja.

»Ob Vtičevi je točke za slab veter iz najboljše deseterice prejela le še Hölzlova. Glede na to, da je bila Maja v skupnem seštevku tretja, bi ji morali omogočiti podobne razmere kot drugim, ki se borijo za najvišja mesta. Zavedam se, da tekmujemo na prostem, ne razumem pa, da sta morali dve naši skakalki plačali davek dvakrat zapored. Vetrna izravnava ne pokaže dejanskega stanja,« je zmajeval z glavo slovenski »selektor«.

Naslednji preizkušnji bosta čez mesec dni (16. in 17. januarja) v Saporu.