Tudi Velepec prestal pomembno šolo

Jakov Fak in Teja Gregorin doma ostajata brez enakovredne biatlonske konkurence.

Objavljeno
21. september 2014 11.48
hočevar biatlon
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Pokljuka – Muhasto vreme z jutranjim dežjem v pokljuške gozdove ni privabilo običajnih gobarskih množic, vendar pa je bilo v centru slovenskega biatlona vseeno zelo pisano.

Domači aduti so merili moči na poletnem DP, a četudi je šlo za tekmo na rolkah, ni bilo kaj prida drugače kot na smučeh: najboljša ostajata Jakov Fak in Teja Gregorin.

Oba že dobitnika kolajn tako na olimpijskih igrah kot na svetovnih prvenstvih sta bila včeraj videti dobre volje, četudi seveda po pričakovanem uspehu v domači konkurenci sredi septembra še ne gre zganjati nikakršne evforije. A za prihodnost slovenskega reprezentančnega biatlona je vsekakor najpomembneje, da oba ostajata zelo zagnana in ambiciozna, končno pa je napočil konec prepirom in nesoglasjem, ki so po koncu olimpijske zime v javnosti pokvarili podobo dotlej ponavadi – sploh v primerjavi z nekaterimi drugimi pod streho Smučarske zveze Slovenije – zelo urejene izbrane vrste.

»Zdaj je res čas za trening, drugače bi škodovali sebi,« je včeraj omenila vodilna slovenska biatlonka, pred katero sta v prihajajočem tednu tako kolesarski trening kot tudi klasični poletni biatlonski. Fak bo vadbo na kolesu izpustil, potrdil nam je, da v delu po majskih zapletih zdaj ni ovir, nenazadnje pa je očitno korak nazaj stopil tudi glavni trener Uroš Velepec, ki nam je po koncu tekme s skupinskim štartom dejal: »Sem odgovoren za dosežke naše reprezentance, obenem pa tudi vedno znova zelo ambiciozen. V tej želji med treningi, tekmami in strogo profesionalnostjo pa sem včasih tudi pozabil na človeško sodelovanje s tekmovalci. Tudi zame so bila tista nesoglasja pomembna šola.«

Kakorkoli, v sezoni 2014/15, v katero Slovenci vstopajo tudi s pomembnima predstavnikoma v vrhu mednarodne zveze (Borut Nunar bo tekmovalni direktor, kar je bil doslej med rojaki pred leti le Janez Vodičar; Matej Kordež bo član tehničnega komiteja IBU), Velepčeva izbrana vrsta ohranja visoke cilje.

Napredovati si želijo mlajši, vidneje kot doslej bi rad nase opozoril Klemen Bauer. Pot državnih prvakov na rolkah Gregorinove in Faka je znana: vedno k vrhu, še najbolj pa na decembrski domači tekmi in nato na marčnem svetovnem prvenstvu na Finskem.