Prevc upa, da se ne bodo več »vrivali« pred njega

Smučarski skakalec Peter Prevc na drugi tekmi v Lillehammerju za pičle 1,8 točke zaostal le za Kennethom Gangnesom.

Objavljeno
06. december 2015 22.36
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Lillehammer – Najboljši slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je dan po sobotnem 11. mestu, s katerim ni bil najbolj zadovoljen, spet skočil na zmagovalni oder. Na drugi tekmi v Lillehammerju je moral le za 1,8 točke priznati premoč domačemu matadorju Kennethu Gangnesu.

Potem ko je 26-letni Norvežan v sobotni vetrovni »loteriji« z eno samo serijo za vsega desetinko zaostal za nemškim zmagovalcem Severinom Freundom, se je včeraj (tudi drugo tekmo so zaradi strahu pred napovedano fronto izpeljali na srednji napravi Lysgård) prvič v svetovnem pokalu povzpel še na najvišjo stopnico odra za najboljše skakalce. »Sploh ne vem, kaj naj rečem. Nisem še namreč dojel, da sem dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu,« je po svojem največjem podvigu doslej skorajda povsem brez besed ostal Gangnes.

S skokom, dolgim 98 metrov, je vodil že po uvodni seriji. Toda njegova prednost je bila minimalna; vsega 0,3 točke pred Prevcem (96,5 m). Ko je naš as v drugo s prelepim doskokom v telemark pristal pri 100,5 metra, jih zagotovo ni bilo malo, ki so bili prepričani, da skakalec iz Gjøvika ne bo zdržal pritiska. Kennethovo breme je bilo toliko večje, ker ga je trener Alexander Stöckl poslal v ogenj z nižjega zaletišča.

Toda Gangnes, ki mu je očitno sobotno drugo mesto dodatno razprlo krila, je ostal hladnokrven in odgovoril z 99 metri. To je bilo – kakor je pokazal končni izračun vseh točk – dovolj za zmago, ki ga je v skupnem seštevku ponesla tik za nosilca rumene majice Freunda, od katerega ga po treh preizkušnjah loči pičla točka.

Prevc je tako drugič po Klingenthalu osvojil drugo mesto, vnovič pa mu je zmago izpred nosa speljal Norvežan. V areni Vogtland mu je skok na vrh prav tako s krstnim prvim mestom med svetovno elito preprečil Daniel-Andre Tande.

»Upam, da bo kmalu konec tistih, ki se bodo 'vrivali' pred mene. Tokrat mi je znova zelo malo manjkalo do zmage, le kakšne pol metra. A mi ne preostane drugega, kot da ostanem potrpežljiv,« je presodil 23-letni skakalec kranjskega Triglava, včeraj vesel predvsem tega, da so končno spet spravili pod streho »normalno« tekmo.

»To pot so dve seriji izpeljali hitreje kot v soboto eno, ko je bilo zaradi spremenljivih vetrovnih sunkov obilo prekinitev. Ozračje je bilo tokrat precej bolj mirno,« je pojasnil in priznal, da je sam potreboval dan več, da se je privadil na srednjo napravo v Lillehammerju.

»V soboto sem se še nekoliko 'iskal', zato je bil moj nastop bolj medel, rezultat pa tudi zaradi napak bolj povprečen,« se Prevc ni želel izgovarjati na slabše razmere, ki so mu dan poprej za las preprečile uvrstitev med najboljšo deseterico. Zato pa se je na prvi tekmi med njo prebil njegov (naj)mlajši brat Domen, ki je drugič zapored po Klingenthalu zasedel osmo mesto in prvič doslej ugnal Petra.

»Ker nimam izkušenj s tako dolgimi tekmami in ker mi manjše naprave ne ustrezajo preveč, mi je uspel super skok,« je v soboto ocenil komaj 16-letni up iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki je včeraj zasedel 12. mesto, na katerega je napredoval z 19. po uvodni seriji. Z dosežkom je bil zadovoljen, čeprav se mu ni izšlo povsem tako, kakor si je sam želel.

Med dobitnike točk sta od naših skočila tudi Jurij Tepeš (26.) in Robert Kranjec (30.), ki se je tako prvič v sezoni prebil med najboljšo trideseterico. Finale pa je včeraj z 31. mestom za las – za 0,1 točke – zgrešil Anže Lanišek, ki se je dan poprej z 19. mestom veselil svoje doslej najvišje uvrstitve v svetovnem pokalu. Anže Semenič je obtičal v kvalifikacijah.

»Glede na to, da sta bili obe tekmi na manjši napravi, ki nam ni najbolj po okusu, so naši fantje kar dobro odskakali. Vendar pa še niso prikazali vrhunskih nastopov,« je presodil glavni trener naše reprezentance Goran Janus.

Naslednji preizkušnji bosta konec tedna v Nižjem Tagilu, kjer bo Domna Prevca v slovenski ekipi zamenjal Jernej Damjan, ki bo tako prvič v tej tekmovalni zimi dobil priložnost za nastop med elito.