Marcel ušel dronu, ne pa tudi Henriku

Na slalomu Henrik Kristoffersen razred zase, Marcel Hirscher komajda ubežal nesreči.

Objavljeno
23. december 2015 00.39
Špela Robnik
Špela Robnik

Madonna di Campiglio – Če gre soditi po prvih dveh slalomih sezone, je atomske prevlade Marcela Hirscherja konec, začelo pa se je novo poglavje s Henrikom Kristoffersenom. Norvežan je drugič zapored za več kot sekundo premagal Avstrijca, ki pa je bil dovolj hiter za drugo mesto in tudi, da je ušel katastrofi – nanj bi v finalu skoraj padel dron!

Hirscher je čutil, da se nekaj dogaja, ko se je tik za njim raztreščila »leteča kamera«, a dejal, da si na to ni upal misliti, temveč zbrano nadaljeval. Avstrijci so bili kajpak nemudoma na nogah, šef svetovnega pokala Marcus Waldner pa je že napovedal, da tovrstnega snemanja v prihodnje ne bo več. A to je bila že druga črna pika v Madonni. Prvo so si prireditelji prislužili s slabo pripravo proge, ki je v finalu dodobra premešala karte in prvič v karieri na zmagovalni oder pripeljala 20-letnega Avstrijca Marca Schwarza. Prejšnji konec tedna je v Val d'Iseru prvič osvojil točke svetovnega pokala, tokrat pa s 17. mesta napredoval kar na tretje. Ostali so v finalu (od)padali kot domine, le vodilna po prvem nastopu sta bila dovolj zanesljiva.

Ob Hirscherju sta tako sinoči stala dva potencialna naslednika – eden v reprezentanci, drugi na slalomskem vrhu. Na Kristoffersena in njegovo izjemno tehniko je najboljši smučar zadnjih štirih let sicer opozarjal že pred nekaj leti in tudi dejal, da ga že poskuša posnemati. »Morda v glavi res še nisem odrastel, a kot smučar sem zagotovo že postal bolj zrel. Dober občutek imam na smučeh in v veselje mi je nositi majico vodilnega slalomista,« je že po prvi zmagi v tej zimi dejal komaj 21-letni Norvežan, po drugi pa si sinoči priznal: »Če si 1,25 s pred Hirscherjem, potem že moraš biti v odlični formi. On je pač najboljši na svetu. Bilo je zelo težko, že na štartu je bilo veliko živčnosti. Smučal pa sem povsem na limitu,« je še dodal mladi viking.

Slovenski slalomisti so še drugič zapored vpisali ničlo. Matic Skube je bil sicer na poti med finaliste, a spet naredil napako za odstop. »Bilo je težko, a s številko, ki jo je imel Skube, je bilo še vse mogoče. Imel je cilj, da se uvrsti v finale in tam izboljša štartno številko za drugi nastop in napreduje. Ne tam, kjer je odstopil, že v srednjem delu je naredil enako napako kot v Val d'Iseru. To se mu dogaja prevečkrat, tudi na evropskih pokalih in na treningih. Nekako je ne uspe odpraviti, na tekmah svetovnega pokala pa ga veliko stane. Ima hitrost, smuča dobro, a treba je dvakrat priti do cilja. Že dve ničli ima, kar ni dobro,« je komentiral trener Klemen Bergant in dodal, da pri tem ne gre za tehnično napako, ki bi jo moral odpravljati na smučeh, temveč gre za »koncentracijo tveganja«. »Vseh 57 ovinkov bi moral brez napake pripeljati do konca, za to trenira. Jezen in razočaran sem bil, ko sem videl, da se mu je ta napaka spet zgodila kmalu po prvem merjenju, pa se mu ne bi smela.«

Bergant je menil, da bi moral tudi Miha Kürner smučati bolje, a je bil prepočasen za finale, medtem ko je Žan Grošelj novinec na tekmah najvišje ravni in še zbira izkušnje. Oba sta imela na progi že tudi zelo težke razmere, v katerih je bilo težko napredovati. Toda štartne številke bodo znova lahko težava, lahko se zgodi, da bodo že na naslednji tekmi imeli slovenski smučarji višje štartne številke, je pa Bergant tudi že namignil, da bo priložnost ponudil še komu drugemu.