V Planici se spet lahko nadejajo svetovnega rekorda

Glavnina najzahtevnejših del na planiški letalnici je že končana, tehnični pregled bo sredi februarja.

Objavljeno
08. januar 2015 20.20
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Planica – Ta konec tedna se bo v novi, večji podobi svetu predstavila letalnica na Kulmu. Četudi leto prepozno pa naj bi v Planici vendarle imeli pripravljen odgovor na avstrijski izziv. »Kot zdaj kaže, bo finale svetovnega pokala v Planici zagotovo na letalnici,« je včeraj dejal Primož Finžgar, generalni sekretar organizacijskega komiteja Planica.

Finžgar verjame gradbincem, ki obljubljajo, da bodo dela končali pravočasno in da bodo najboljši smučarski skakalci na prenovljeni letalnici spet leteli sredi marca.

S tekmovanji v smučarskih poletih na Kulmu, ki je po prenovi podobne velikosti kot letalnica v Vikersundu na Norveškem in bo primerljiva tudi s planiško, se je začelo odštevanje do novega praznika pod Poncami in do novih poskusov, da bi si znova priborili status skakalnice z najdaljšim poletom. Kot je po doseženi novi rekordni znamki v Vikersundu leta 2011 (Johan R. Evensen je poletel 246,5 metra) dejal vodja letalnice v Planici Iztok Pergarec - Ič, so Vikersundu svetovni rekord le posodili. Zdaj torej prihaja čas, da si ga priborijo nazaj. Vendar se mora za takšen dosežek iziti več stvari: letalnica mora biti ustrezno pripravljena, vremenske razmere morajo biti prave, tekmovalca mora biti dovolj v hlačah in imeti mora srečo, je recept za rekord razkril Primož Finžgar.

Do tekmovanj v smučarskih poletih v Planici sicer manjkata še dobra dva meseca, za zdaj pa se gradbeni delavci in planiški delavci ne ovirajo pri delu, je povedal vodja gradbišča na letalnici Mitja Koren iz podjetja Javna razsvetljava. Povedal je, da je na letalnici zaključena glavnina gradbenih del (in med njimi tudi najbolj zahtevna). Na zaletišču letalnice so začeli postavljati ogrevalni objekt za skakalce, ob doskočišču vgrajujejo ograje.

Gradbincem gre na roko lepo vreme, ki gradnje dodatno ne otežuje, čeprav so zimske razmere za gradnjo zahtevne. Mitja Koren verjame, da bodo dokončali do sredine februarja, ko je predviden tehnični pregled.

»Planica je najboljše smučarske skakalce vedno pričakala pripravljena in verjamem, da bo tako tudi letos, pa čeprav je ta čas še gradbišče,« pravi Primož Finžgar. Gradnja nordijskega centra za prireditelje tekmovanja v smučarskih poletih predstavlja izziv, pravi sogovornik in dodaja, da je razmere pač treba vzeti v zakup in se jim prilagoditi. »Vodjem gradbišč iz podjetij Javna razsvetljava, ki gradi letalnico, in Kolektor koling, ki gradi osrednji tekaški štadion, dihamo za ovratnik, da bodo dela končali tako, kot so obljubili«, pravi Finžgar.

Planiški delavci so v izteku letalnice že izdelali precej kompaktnega snega, v drugi polovici tega meseca pa se bodo lahko z opremo za izdelavo snega premaknili tudi na vrh doskočišča, tako da bo snega za izvedbo tekmovanja dovolj, pravi Finžgar. V sklopu gradnje nordijskega centra so med drugim vgradili tudi nove hladilne stolpe za vodo, ki omogočajo dodatno ohlajanje vode, tako da lahko sneg izdelujejo pri višjih temperaturah oziroma v manj ugodnih vremenskih razmerah. Tveganj za izdelavo snega je manj, je zadovoljen Finžgar.

Lani so se v Planici soočali s številnimi zapleti (stečaj škofjeloškega Tehnika, izvajalca del za tekaški štadion so izbirali trikrat) in so izgubili dobršen del poletne gradbene sezone. Jelko Gros, direktor zavoda Planica, verjame, da bo dobrih 40 milijonov evrov vreden nordijski center dokončan do konca letošnjega leta.