V Ruki ob četverici tekačic tudi Miha Šimenc

Začenja se nova sezona tekem svetovnega pokala v smučarskem teku. Na prvi tekmi pet Slovencev z Vesno Fabjan na čelu.

Objavljeno
24. november 2015 20.12
Vesna Fabjan, tek na smučeh, Avstrija, Dachstein, 07.Oktober2014
Š. Ro.
Š. Ro.

Ruka - S šprintom v klasični tehniki se v petek na tradicionalnem prizorišču v Ruki začenja nova sezona svetovnega pokala v smučarskem teku. Slovenijo bo na Finskem zastopalo pet reprezentantov: med dekleti Vesna Fabjan, Nika Razinger, Lea Einfalt in Alenka Čebašek, v moški konkurenci pa Miha Šimenc.

»Popolnoma zadovoljni nismo, so pa bili rezultati na pripravah solidni. Pozna se, da je malo manjkalo treningov na snegu zaradi pogojev, predvsem kar se tiče klasične tehnike. A mislim, da smo dobro pripravljeni za prve tekme,« je pred prvo tekmo povedal trener Marko Gracer. Ekipa se iz Bruksvallarne na Švedskem seli v Kuusamo, kjer jo pred tekmo čaka še nekaj treningov.

Prvo ime reprezentance je ob odsotnosti Katje Višnar kajpak bronasta olimpijka Vesna Fabjan, ki ji najbolj ustrezajo prosti šprinti. Dekleta so večino zimskih priprav opravila na Dachsteinu,na Švedskem pa nastopile tudi na tekmah FIS. V polfinale so se namreč uvrstile kar tri, med temi pa je bila najboljša Razingerjeva z osmim mestom, Fabjanova je bila 11., Čebaškova 12., Einfaltova pa 17.

V Ruki bo v soboto tekma na 10 km za ženske in 15 km za moške v prosti tehniki, v nedeljo bo klasična zasledovalna tekma. Trojček šteje za nekakšno mini turnejo, na kateri med drugim med tekmovalce in tekmovalke enakovredno razdelijo 240.000 švicarskih frankov. Zmagovalec posameznega dneva prejme 50 točk, zmagovalec celotnega konca tedna pa 200. Dnevna zmaga pomeni 5000 frankov, skupna pa 33.500.