V športu se na koncu vse povrne

Jernej Damjan prvi slovenski poletni »kralj«

Objavljeno
04. oktober 2014 02.07
Državno prvenstvo v smučarskih skokih Jernej Damjan 7.9.2014 Planica Slovenija
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Klingenthal – Jernej Damjan je skupni zmagovalec 21. velike nagrade FIS v smučarskih skokih. To je bilo znano že včeraj popoldne po seji vodij ekip, na kateri so objavili štartni seznam za zadnjo tekmo, ki se bo danes v Klingenthalu začela ob 14.15. Na njem namreč ni Norvežana Phillipa Sjøena, ki bi lahko kot edini z vrha še zrinil 31-letnega Ljubljančana.

Damjan se je seveda novice o Sjøenovi odsotnosti in osvojitvi lovorike po eni strani zelo razveselil, po drugi pa bi si želel naziv poletnega »kralja« v svojo korist odločiti v neposrednem dvoboju na skakalnici. »A to je to?« so bile prve besede skakalca ihanskega Sama, potem ko sta mu glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus in njegov pomočnik Nejc Frank sporočila veselo novico o njegovem skupnem zmagoslavju v veliki nagradi FIS.

Damjan je potreboval kar nekaj trenutkov, preden je dojel, kaj mu je uspelo. Očitno je bil zares do zadnjega osredotočen le nase in pripravljen na to, da se bo mladi Norvežan kljub vsemu pojavil v Klingenthalu. Zato mu je vidno odleglo, potem ko se je še na lastne oči prepričal, da Sjøena ni na štartnem seznamu. »Letošnjo poletno sezono si bom zapomnil za vse življenje,« je poudaril izkušeni Ljubljančan, ki bo lahko na današnji tekmi skakal popolnoma neobremenjeno in po njej – ne glede na svojo uvrstitev – kot prvi Slovenec visoko v zrak dvignil pokal za najboljšega skakalca poletja na svetu. Ki mu je lani nesrečno spolzel iz rok.

Toda skakalec ihanskega Sama si je tudi za finale v areni Vogtland (HS-140) zastavil določene cilje. »Želim prikazati še dva dobra skoka. Če bom slabo tekmoval, se namreč kljub lovoriki domov ne bom vrnil zadovoljen,« je razkril Damjan in si še zaželel, da vetrovne razmere med tekmo ne bi bile preveč spremenljive, kakor v Klingenthalu sicer znajo biti. »Spomnim se, da je lani tako pihalo, da je prevrnilo celo enega od prometnih znakov, ki bi skoraj padel name, ko sem pritekel mimo ...«

Za novi mejnik slovenskega skakanja so mu še pred včerajšnjim uradnim treningom v areni Vogtland čestitali tudi reprezentančni kolegi, ki so skupaj z njim odpotovali v Klingenthal, torej Robert Kranjec, Anže Lanišek, Matjaž Pungertar, Jurij Tepeš ter brata Peter in Cene Prevc, ki je edini od naših obstal v kvalifikacijah.

Zadovoljstva ni skrival niti Janus. »Očitno se v športu na koncu vse povrne. Jernej je imel lani na finalu obilo smole, letos pa je zasluženo skupni zmagovalec. Verjamem, da bi lovoriko osvojil, četudi bi bil tu Phillip, saj ga je dvakrat premagal že v Almatiju,« je presodil glavni trener naše reprezentance, ki bo danes meril še na en mejnik, in sicer na drugo mesto v pokalu narodov. Tako visoko namreč naši skakalci velike nagrade FIS še niso končali v ekipni razvrstitvi.

»Drugače pa me zelo zanima, kako se bodo naši fantje odrezali na zadnji preizkušnji, na kateri bodo z izjemo Simona Ammanna nastopili vsi najboljši skakalci na svetu. Tekma nam bo razkrila, kje smo in kaj moramo še storiti v prihodnjem mesecu in pol,« je še dejal Janus. Mi. Š.