V Švici boj za globus, toda brez snežne kraljice

V Crans Montani smučarski konec tedna brez olimpijske prvakinje Ledecke. V nedeljo boj za kombinacijski globus.

Objavljeno
03. marec 2018 02.11
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ljubljana – Prvi ženski konec tedna v koledarju alpskega smučanja bo minil brez češke senzacije Ester Ledecke, ki bo tokrat dala prednost deskarskemu svetovnemu pokalu. V Crans Montani bo za slovensko reprezentanco zanimiva predvsem nedelja, ko bodo podelili kristalni globus za najboljšo smučarko v alpski kombinaciji.

V ženskem smučanju izjemen dosežek Ester Ledecke tudi po koncu olimpijskih iger ostaja glavna tema pogovorov. Na Čehinjo, ki v svetovnem pokalu še ni bila višje kot sedma, v Pjongčangu nihče ni resno računal, tudi Anna Veith si je v ciljnem prostoru superveleslaloma že predstavljala trenutek, ko bo okrog vratu dobila zlato kolajno, nato pa je Ledecka osupnila vse. V Pragi so ji obljubili sprejem, kot so ga doživeli hokejisti po zlatu v Naganu 1988 in na starem trgu jo je kljub peklenskemu mrazu res pozdravilo več deset tisoč ljudi. »Zame se nič ne bo spremenilo, le da imam zdaj dve kolajni okrog vratu, vi pa zmrzujete samo zaradi mene. Hvala vam, a vem, da me čaka še veliko dela,« je na sprejemu Ledecka ostala skromna in osredotočena na zaključni del sezone. V Crans Montani ne bo izkoristila prve priložnosti, da se na progo poda kot olimpijska prvakinja v superveleslalomu, saj je dala prednost deskarskemu svetovnemu pokalu v turškem Kayseriju.

Danes (10.30) bo tako v ospredju le boj za superveleslalomski globus, ki je dve tekmi pred koncem sezone še vedno povsem odprt. V najboljšem položaju je domačinka Lara Gut, ki ima le 18 točk prednosti pred Tino Weirather, Johanna Schnarff na tretjem mestu pa zaostaja že skoraj 100 točk in bržkone nima več možnosti, da bi se vmešala v boj za globus. Na lanskem superveleslalomu v Crans Montani, kjer za današnji superveleslalom napovedujejo sneženje in temperature okrog ledišča, je bila najboljša Ilka Štuhec, tokrat bosta slovenske barve branili Ana Bucik in Maruša Ferk.

Globus še ni oddan ...

Obe bosta danes predvsem iskali pravo linijo za nedeljsko kombinacijo (10.30/13.30), kjer bodo njuni apetiti precej višji. V Pjongčangu je po odličnem smuku Ferkove dišalo celo po kolajni, a je nato na slalomu naredila napako in odstopila. »V cilju kar nisem mogla verjeti, da je bilo tako hitro vsega konec, saj sem iz tekme v tekmo smučala bolje. Najraje bi šla kar še enkrat na štart, če bi lahko ... Šele v hotelski sobi me je zadelo, da je bila to priložnost, na katero sem čakala štiri leta,« je razočaranje z OI opisala Ferkova, a dodala: »Napaka mi je dala dodaten zagon, da na zadnjih tekmah dokažem, da sem lahko blizu najboljšim.« V Crans Montani bo tekma drugačna kot v Južni Koreji, zaradi novozapadlega snega je proga mehka, kombinacija pa sestavljena iz superveleslaloma in slaloma. »Ne morem pričakovati, da bom na vsaki tekmi med petimi najhitrejšimi po polovici kombinacije, a se moram zavedati, da lahko smučam hitro in pozabiti na zavore, potem pa upam, da bom čim bližje najboljšim,« zaključuje Ferkova, ki je prvo kombinacijo sezone končala na 10. mestu.

Bucikova je tik pred OI v Lenzerheideju prišla do rezultata kariere, ko je na kombinaciji po 30. mestu v smuku zaostala le za Wendy Holdener in Marto Bassino. Letos sta v koledarju svetovnega pokala le dve kombinacijski tekmi, kar je tudi minimum, da lahko podelijo kristalni globus. Največ možnosti zanj ima Holdenerjeva, ki je tudi v Pjongčangu v tej disciplini osvojila bron, Bucikova je kombinacijo v Južni Koreji končala tik za deseterico. Ob ugodnem razpletu in vrhunski slalomski predstavi, s kakršno se je v Lenzerheideju prebila na stopničke, tudi kristalni globus ni nedosegljiv ...