V žarkih sonca manjkal le slovenski presežnik

Pokljuški utrip: tujci navdušeni nad razmerami za tekmo. Zaradi poraznega decembra izredni sestanek.

Objavljeno
20. december 2015 00.29
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Pokljuka – Resda bo številnim letošnja pokljuška prireditev, jubilejna 20. pod streho slovenskih prirediteljev, ostala v čudovitem spominu zaradi sončnega vremena, za lepo zaokroženo zgodbo pa manjka vsaj ena odmevna slovenska uvrstitev. Naša reprezentanca se je v teh uvodnih tednih sezone znašla na dnu, a večina gledalcev je to le poskusila odmisliti in uživati v nevsakdanjem športnem prazniku.

Utopično bi bilo razmišljati, da bi na gorenjski planoti doživeli takšno razsežnost dogodka, kot jo iz leta v leto marca občinstvo pod planiško letalnico, vseeno pa niti res porazni dosežki slovenskih reprezentantov za začetek sezone v že kar pomladno sončni soboti niso ustavili številnih privržencev Jakova Faka in druščine. Ti so tokrat ploskali priborjenemu vizumu Klemna Bauerja za današnji skupinski štart, nato jih je razveselila tudi predstava Teje Gregorin, ki je brez zgrešene tarče napredovala s petkovega 47. mesta na včerajšnje 21. Takrat smo se spomnili tudi izjemnih vzponov Janeza Ožbolta v zasledovalnih predstavah, Marku Dolencu, letos novemu predsedniku zbora za biatlon pri SZS, je uhajal spomin na svetovno prvenstvo v Sibiriji pred dobrim ducatom let, ko je bil v šprintu 39., nato pa v zasledovanju kar 9. Oba sta sicer po borni beri naših sedanjih reprezentantov na prvih treh postajah sezone močno zaskrbljena, včerajšnjemu izrednemu sestanku popolnega strokovnega in tehničnega vodstva izbrane vrste so v cilju izhoda iz brezna pripisali oznako – nujno!

Toda med skoraj šesttisočglavo množico v pokljuškem soncu niso bili le domači obiskovalci. Najbolj veseli so bili seveda biatlonsko vzneseni Nemci, njihova rojaka Simon Schempp in Laura Dahlemier sta bila junaka dneva, prvi bo danes takoj po tekmi odhitel na slovesno razglasitev športnikov Nemčije v Baden-Baden in se tam verjetno s kolegi iz štafete za zlato kolajno na SP razveselil lovorike najboljše ekipe v državi. »Sploh pa se bodo Nemci v še večjem številu vrnili na Pokljuko prihodnje leto,« nam je omenil turistični delavec Jure Sodja in dodal, da po uspešni promociji naše tekme pred dnevi v Hochfilznu že prejema rezervacije za prihodnjo sezono.

»Res je narava tu očarljiva, razmere na progi pa pravične,« je poudaril petkov in včerajšnji zmagovalec Schempp, tudi vodja tekmovanja Matej Kordež, nekoč trener v slovenski reprezentanci, ni našel pripomb: »Za nas je seveda zelo pomembno, da je smučina kljub višjim temperaturam pripravljena, prav za vse udeležence zasledovanja je bilo zelo spodobno.« Pokljuka si bo tudi tako pridobila novo naklonjenost strogih nadzornikov iz tujine. Tako je Avstrijka Nicole Resch, generalna sekretarka mednarodne zveze, prav nasmejano z mobilnim telefonom fotografirala štadion že eno uro pred včerajšnjim štartom, sončnim žarkom se je brezskrbno prepuščal predsednik Anders Besseberg. Ob strelišču ga je pozdravil tudi Srečo Barbič, pomladi odstavljeni predsednik zbora za biatlon pri SZS. Sedanjih slabih izidov slovenskih reprezentatov ni hotel komentirati, a njegov pogled je bil dovolj poveden. Kot tudi napoved Matjaža Rakovca, predsednika Hokejske zveze Slovenije, že dolgo obiskovalca biatlonskih tekem na Pokljuki, da je po petkovem sklepnem porazu naše reprezentance do 20 let na SP skupine C in tam zadnjem mestu napočil čas za pogovor s strokovnim svetom.

Skratka – sonca je bilo dovolj, narodnozabavnih Avsenikovih viž prav tako, manjkala je le slovenska pika na i. Jo bomo le dočakali v prvem mesecu prihodnjega leta?