Velepčev prihod obudil spomine na slovenske uspehe

Trener biatloncev Tomaš Kos pred zahtevno nalogo prekiniti hudo krizo izbrane vrste, predvsem prvega aduta Jakova Faka.

Objavljeno
20. december 2015 22.36
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Pokljuka – Po izjemnih uspehih v zadnjih letih pri slovenski reprezentanci, med drugim olimpijski kolajni, dveh naslovih svetovnega prvaka, srebrni mešani štafeti na šampionatu in stopničkah v skupnem seštevku sezone, je bil optimizem pred to sezono pričakovan in tudi upravičen. A na prvih treh postajah so Jakov Fak in druščina krepko zaostali za začrtanimi cilji.

Trenutni borni uvrstitvi v pokalu narodov – 14. mesto v moški konkurenci in 18. v ženski – ter denimo boleče spoznanje, da si Fak, nazadnje tretjeuvrščeni biatlonec prejšnje sezone, na domačem prizorišču sploh ni priboril vizuma za tekmo s skupinskim štartom, kličejo k opozorilnemu alarmu in temeljiti analizi v prihajajočem poltretjem tednu prekinitve sezone v svetovnem pokalu.

Prejšnji zimi, vsaj ko gre za učinek Faka, že dolgo enega najbolj cenjenih tekmovalcev svetovne karavane, pripada visoka ocena. Vodilni slovenski reprezentant jo je podčrtal s svojim drugim naslovom svetovnega prvaka doslej, po njej pa odkrito spregovoril o novih visokih ciljih in tudi nadaljevanju odločnega lova za prestižnim kristalnim globusom. Nato pa se mu je zgodba sesula že kar na prvi postaji v Östersundu! Odtlej se je poskusil pobrati, delni premik je pokazal v Avstriji, a ko je pričakoval konkretnejši skok k družbi najboljših, na domači Pokljuki, se mu je želja razpočila kot milni mehurček. Kje ga je polomil?

To vprašanje je bilo pravzaprav najpogostejše v zadnjih dneh, ko smo navzoči na štadionu pogosto srečevali tudi Uroša Velepca, zdaj člana ukrajinskega strokovnega štaba. O slovenski izbrani vrsti ni govoril. Dolgoletni trener pri naši reprezentanci kot tudi mož, ki je pravzaprav s svojo strokovnostjo privabil Faka iz hrvaškega tabora k slovenskemu, je spomladi zapustil domovino in sprejel ponudbo z evropskega vzhoda. Odhod je bil le kaplja čez rob zasičenosti in tudi pogostih nesoglasij, novo vodstvo z Markom Dolencem, predsednikom zbora za biatlon SZS, se je uklonilo želji večine tekmovalcev, med njimi vsekakor tudi Faka, o vrnitvi Tomaša Kosa, v zraku pa je zlasti po poraznem štartu v sezono nenehno ostajalo vprašanje, mar niso vodilni kar preveč popuščali tekmovalcem in se zanašali na demokracijo in prijateljstvo? Glede ozračja in sproščenosti je bilo to verjetno dobrodošlo, primerjava dosežkov iz zadnjih let s sedanjimi pa nedvoumno razkriva, da je stari sistem, pa naj bo trenerjeva roka še tako trda in za tekmovalce neprijazna, požel precej več uspeha.

Povratnik k slovenski reprezentanci Kos je s sodelavci, s katerimi je pred sobotno večerjo na Pokljuki temeljito analiziral vzroke dosedanje krize, pred izjemno zahtevno nalogo. »Zdaj imamo dobra dva tedna časa, da se pripravimo na januarsko nadaljevanje in dvignemo raven pripravljenosti. Kaj smo doslej storili napak? Še naprej sem prepričan o kakovostnih jesenskih pripravah, a če me sprašujete o Faku, sem si na jasnem, da je po izjemno zahtevni in obenem uspešni sezoni potreboval več počitka. Prezgodaj je začel trenirati, očitno plačuje davek na to izčrpanost,« je ocenil slovenski glavni trener in označil prihajajoči nastop dvakratnega svetovnega prvaka in bronaste olimpijke Teje Gregorin, čez en teden na eksibicijski tekmi dvojic v Gelsenkirchnu (Nem), kot dobrodošel za preverjanje forme. Zdaj namreč sledijo dnevi počitka, nato pa odločitev o postavi za januarsko nadaljevanje v Oberhofu, kjer bo Slovenija predvidoma nastopila najmanj brez Gregorinove in Urške Poje.